ti guarda dal Grande Inquisitor

Benjamin Appl in het Paleis der Academiën

Oorspronkelijk zouden Benjamin Appl en James Baillieu hun liedrecital in het Brussels Conservatorium geven. Maar de staat van de zaal is ondertussen zodanig dat zelfs de artiesten beginnen te klagen en dus werd uitgeweken naar het Paleis der Academiën.

Foto
foto © Lars Borges

De Troonzaal is een mooie zaal, maar de marmeren muren maken dat het akoestisch ver van ideaal is. Het vast tapijt helpt ongetwijfeld een beetje, maar kan een badkamerakoestiek toch niet verijdelen. Maar het is er tenminste warm...

Op het programma stond de inhoud van hun recente Heimat-CD, die ik eerder al besproken heb. Live is Appls vertolking even boeiend. Een prachtige stem, perfecte dictie en doorloofde vertolkingen maken hem tot één van dé liedbaritons van het moment. Hij laat zich wel af en toe even meeslepen door het moment waardoor bijvoorbeeld de laatste strofe van Seligkeit of het begin van Nachtstück wel héél traag werd. Dat Nachtstück vormde samen met Strauss' Allerseelen wel het emotionele kantelpunt van het eerste deel.

Na de verschillende, eerder nostalgische, stadia van zijn Heimat eindigt hij met een toekomstvisie waarbij hij als volleerde liedzanger de wereld rondreist en liedcycli zingt. Als er één Heimat-componist is, dan is het waarschijnlijk wel Grieg. De CD eindigt met twee van zijn liederen als epiloog. In het recital zong hij echter alle zes liederen van het bekende Opus 48 met vooral een ontroerende Dereinst, Gedanke mein. Voor zijn eerste bisnummer bleven ze bij Grieg met An das Vaterland. Eindigen deden ze met de bekendste rondreizende artiest, Schuberts Der Musensohn.

Publicatie: zaterdag 24 februari 2018 @ 22:40
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Parijs 2018-2019

Met drie operahuizen is Parijs één van de drukkere operasteden van Europa. De Opéra National de Paris heeft volgend seizoen weer een uitgebreide programmatie, weliswaar met een paar regisseurs die ik probeer te vermijden... De Opéra Comique is voorlopig iets minder interessant dan in de voorgaande seizoenen.

Toekomstmuziek, 20-8-2018 18:01
1 opmerking

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
2 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen