ti guarda dal Grande Inquisitor

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Foto
foto © ChorWerk Ruhr / Pedro Malinowski

Rossini schreef de mis op het einde van zijn leven, oorspronkelijk met een begeleiding voor twee piano's en een harmonium. Een paar jaar later zou hij nog een orkestratie voorzien. Gisteren werd die eerste versie uitgevoerd met het pianoduo Tal & Groethuysen en Max Hanft aan het harmonium. Florian Helgath dirigeerde het ChorWerk Ruhr. Het is een fris klinkend koor dat al meteen in het Kyrie laat horen welke verfijnde voordracht ze in petto hebben.

Bij de solisten viel de naam van Michael Volle op. Met zijn gebronsde bariton zingt hij een stevige Quoniam, al laat hij een paar kleine nootjes voor wat ze zijn. Anke Vondung kennen we vooral van haar bijdrage bij de liedkwartetten in de Munt. Gisteren schitterde ze in een prachtige en warme uitvoering van het Agnus Dei. Tilman Lichdi heeft een homogene tenor met een mooie hoogte, zijn Domine Deus is een aria die zo uit Rossini's "Péchés de veillesse" kan komen. Gabriela Scherer zong tenslotte de sopraanpartij. Ze heeft een grote, ietwat metallieke, sopraan die goed projecteert en me ook geschikt lijkt voor het grote lyrische of jong-dramatische repertoire.

Publicatie: zaterdag 10 februari 2018 @ 10:56
Rubriek: Oratorium

Recent RSS feed

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
2 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen

De speler in Antwerpen

Opera Vlaanderen sluit het seizoen af met Prokofievs De speler, een opera die in de categorie "rariteiten" valt. Voor mij was het in alle geval de eerste keer dat ik deze opera hoorde.

Opera, 29-6-2018 13:34
2 opmerkingen