ti guarda dal Grande Inquisitor

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Foto
foto © ChorWerk Ruhr / Pedro Malinowski

Rossini schreef de mis op het einde van zijn leven, oorspronkelijk met een begeleiding voor twee piano's en een harmonium. Een paar jaar later zou hij nog een orkestratie voorzien. Gisteren werd die eerste versie uitgevoerd met het pianoduo Tal & Groethuysen en Max Hanft aan het harmonium. Florian Helgath dirigeerde het ChorWerk Ruhr. Het is een fris klinkend koor dat al meteen in het Kyrie laat horen welke verfijnde voordracht ze in petto hebben.

Bij de solisten viel de naam van Michael Volle op. Met zijn gebronsde bariton zingt hij een stevige Quoniam, al laat hij een paar kleine nootjes voor wat ze zijn. Anke Vondung kennen we vooral van haar bijdrage bij de liedkwartetten in de Munt. Gisteren schitterde ze in een prachtige en warme uitvoering van het Agnus Dei. Tilman Lichdi heeft een homogene tenor met een mooie hoogte, zijn Domine Deus is een aria die zo uit Rossini's "Péchés de veillesse" kan komen. Gabriela Scherer zong tenslotte de sopraanpartij. Ze heeft een grote, ietwat metallieke, sopraan die goed projecteert en me ook geschikt lijkt voor het grote lyrische of jong-dramatische repertoire.

Publicatie: zaterdag 10 februari 2018 @ 10:56
Rubriek: Oratorium

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen