ti guarda dal Grande Inquisitor

Hommage aan Alberto Zedda in Antwerpen

Alberto Zedda zou deze week 90 jaar geworden zijn. Het verjaardagsfeestje van Opera Vlaanderen werd een eerbetoon aan de vorig jaar overleden dirigent door negen zangers, het operakoor en dirigent Donato Renzetti. Voor de gelegenheid weken ze uit naar de Koningin Elisabethzaal.

Foto

Het was een programma in vier bedrijven, met telkens fragmenten uit één opera, en een epiloog. Ze begonnen uiteraard met Il barbiere di Siviglia, de opera waarmee Zedda zich als musicoloog op de kaart zette. Nicola Alaimo begon met "Largo al factotum". Na zijn recente Boccanegra heeft zijn stem meer gewicht gekregen, maar dat gaat niet ten koste van de flexibiliteit en de komische timing. Voor "All'idea di quel metallo" kreeg hij het gezelschap van Maxim Mironov, wiens stem vrij klein klonk in de Elisabethzaal. Cecilia Molinari was zijn Rosina-tegenspeelster in "Dunque io son". Ze is een spitante Rosina met perfect staccato uitgevoerde loopjes en een prachtige heldere mezzo.

Voor het Tancredi-bedrijf zouden Marianne Pizzolato en Mariella Devia optreden, maar ze meldden zich ziek en werden vervangen. De jonge mezzo Teresa Iervolino zong Tancredi's "Di tanti palpiti" met een mooie warme mezzo met veel houtkleuren, enkel in de hoogte klinkt ze nog wat geforceerd. De Devia-vervangster was Salome Jicia, die haar recente Amenaide herhaalde. Het derde bedrijf was Il viaggio a Reims met twee bassen. Michele Pertusi zong een eerder stroeve "Invan strappar del core". Carlo Lepore mocht zijn scala aan stemmetjes bovenhalen voor de ratelaria "Medaglie incomparabili" van Don Profondo.

Van Guillaume Tell kregen we de ouverture en de drie bekende aria's. Carmen Romeu zong "Sombre foręt", met niet altijd even stabiele stem. Alaimo kwam terug voor een magistrale "Sois immobile" en Enea Scala verving Gregory Kunde in "Asile héréditaire". Tenslotte kwamen (bijna) alle solisten op het podium voor de finale van de opera, vanaf het soldatenkoor "En vain il veut nous fuir". Daarmee zou het oorspronkelijk verjaardagsconcert geëindigd zijn, maar er volgde nog het "Agnus Dei" uit de Petite messe solennelle met het Operakoor en Iervolino als solist.

De zaal stond vol micro's en camera's. Wie het gemist heeft, zal het ongetwijfeld wel op een of andere manier te zien kunnen krijgen...

Publicatie: zondag 7 januari 2018 @ 10:17
Rubriek: Concert

Recent RSS feed

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
0 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen

Emöke Baráth in het Conservatorium

Wie herinnert zich Emöke Baráth nog ? Vier jaar geleden was ze finaliste van de Elisabethwedstrijd, maar ze viel niet in de prijzen. Gisteren was ze terug in Brussel voor een barokconcert in de vrij frisse concertzaal van het Brussels Muziekconservatorium.

Concert, 17-1-2018 17:24
0 opmerkingen

Tobias Berndt in het PSK

Oorspronkelijk zou Thomas E. Bauer gisteren een Bach-concert zingen in het PSK. Wegens ziekte moest hij afzeggen en werd hij vervangen door de bariton Tobias Berndt. Christoph Spering dirigeerde "Das Neue Orchester". Het programma bleef ongewijzigd met twee van de bekendste Bach-cantates voor solo-bas, en tussendoor Bachs Orkestsuite nr. 1 (BWV 1066).

Concert, 14-1-2018 8:59
0 opmerkingen

Hommage aan Alberto Zedda in Antwerpen

Januari 2018

De Munt opent het nieuwe jaar met een origineel tweeluik - Il prigioniero en Das Gehege - in een regie van Andrea Breth. Opera Vlaanderen speelt Falstaff in Gent. In Luik brengen ze een nieuwe productie van Carmen. In 2018 zijn er "ronde" verjaardagen van Gounod, Rossini, Debussy en Bernstein. De kans dat we veel Porpora of Lecocq te horen zullen krijgen, lijkt me dan weer vrij klein.

Toekomstmuziek, 1-1-2018 10:39
0 opmerkingen

Yevgenij Onegin in Dortmund

Yevgenij Onegin is één van mijn favoriete opera's. Voor mijn laatste voorstelling van 2017 keek ik dan ook uit naar de nieuwe productie in Dortmund... een slabakkende dirigent Gabriel Feltz gooide echter roet in het eten.

Opera, 31-12-2017 9:10
0 opmerkingen

Hamlet in Krefeld

Hamlet van Ambroise Thomas behoort tot de zelden opgevoerde Franse opera's. De opera van Krefeld brengt een mooie nieuwe productie van Helen Malkowsky met een middelmatige bezetting.

Opera, 30-12-2017 9:58
0 opmerkingen

Maria Stuarda in Duisburg

De Rheinoper van Duisburg brengt een nieuwe productie van Maria Stuarda in een regie van Guy Joosten. Het is niet zijn meest geďnspireerde creatie geworden...

Opera, 29-12-2017 9:45
0 opmerkingen