ti guarda dal Grande Inquisitor

Hommage aan Alberto Zedda in Antwerpen

Alberto Zedda zou deze week 90 jaar geworden zijn. Het verjaardagsfeestje van Opera Vlaanderen werd een eerbetoon aan de vorig jaar overleden dirigent door negen zangers, het operakoor en dirigent Donato Renzetti. Voor de gelegenheid weken ze uit naar de Koningin Elisabethzaal.

Foto

Het was een programma in vier bedrijven, met telkens fragmenten uit één opera, en een epiloog. Ze begonnen uiteraard met Il barbiere di Siviglia, de opera waarmee Zedda zich als musicoloog op de kaart zette. Nicola Alaimo begon met "Largo al factotum". Na zijn recente Boccanegra heeft zijn stem meer gewicht gekregen, maar dat gaat niet ten koste van de flexibiliteit en de komische timing. Voor "All'idea di quel metallo" kreeg hij het gezelschap van Maxim Mironov, wiens stem vrij klein klonk in de Elisabethzaal. Cecilia Molinari was zijn Rosina-tegenspeelster in "Dunque io son". Ze is een spitante Rosina met perfect staccato uitgevoerde loopjes en een prachtige heldere mezzo.

Voor het Tancredi-bedrijf zouden Marianne Pizzolato en Mariella Devia optreden, maar ze meldden zich ziek en werden vervangen. De jonge mezzo Teresa Iervolino zong Tancredi's "Di tanti palpiti" met een mooie warme mezzo met veel houtkleuren, enkel in de hoogte klinkt ze nog wat geforceerd. De Devia-vervangster was Salome Jicia, die haar recente Amenaide herhaalde. Het derde bedrijf was Il viaggio a Reims met twee bassen. Michele Pertusi zong een eerder stroeve "Invan strappar del core". Carlo Lepore mocht zijn scala aan stemmetjes bovenhalen voor de ratelaria "Medaglie incomparabili" van Don Profondo.

Van Guillaume Tell kregen we de ouverture en de drie bekende aria's. Carmen Romeu zong "Sombre forêt", met niet altijd even stabiele stem. Alaimo kwam terug voor een magistrale "Sois immobile" en Enea Scala verving Gregory Kunde in "Asile héréditaire". Tenslotte kwamen (bijna) alle solisten op het podium voor de finale van de opera, vanaf het soldatenkoor "En vain il veut nous fuir". Daarmee zou het oorspronkelijk verjaardagsconcert geëindigd zijn, maar er volgde nog het "Agnus Dei" uit de Petite messe solennelle met het Operakoor en Iervolino als solist.

De zaal stond vol micro's en camera's. Wie het gemist heeft, zal het ongetwijfeld wel op een of andere manier te zien kunnen krijgen...

Publicatie: zondag 7 januari 2018 @ 10:17
Rubriek: Concert

Recent RSS feed

Ashley Riches en Katherine Broderick in Buxton

Het liedrecital gisteren was een duo-recital met bas-bariton Ashley Riches en sopraan Katherine Broderick. Aan de piano zat Simon Lepper.

Liedrecital, 19-7-2018 10:16
0 opmerkingen

Tisbe in Buxton

Eén van de kenmerken van het Buxton Festival is dat ze ook onbekende of zelden gespeelde opera's opvissen. De "pastorale opera" Tisbe van ene Giuseppe Antonio Brescianello past perfect in dat plaatje.

Opera, 18-7-2018 10:52
0 opmerkingen

Lucy Schaufer in Buxton

In het midden van Engeland, ongeveer 35 km ten zuidoosten van Manchester, ligt Buxton. Sinds 1979 organiseren ze er een festival dat een beetje aanvoelt als het Edinburgh Festival met zowel opera's, kamermuziek als liedrecitals, en er is zelfs een Fringe Festival dat als generale repetitie voor Edinburgh beschouwd wordt. Mijn eerste bezoek aan dit festival begon in het Pavilion Arts Centre met een recital van de mezzo Lucy Schaufer en haar pianist Huw Watkins.

Liedrecital, 17-7-2018 19:24
0 opmerkingen

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
4 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen

De speler in Antwerpen

Opera Vlaanderen sluit het seizoen af met Prokofievs De speler, een opera die in de categorie "rariteiten" valt. Voor mij was het in alle geval de eerste keer dat ik deze opera hoorde.

Opera, 29-6-2018 13:34
2 opmerkingen