ti guarda dal Grande Inquisitor

Hommage aan Alberto Zedda in Antwerpen

Alberto Zedda zou deze week 90 jaar geworden zijn. Het verjaardagsfeestje van Opera Vlaanderen werd een eerbetoon aan de vorig jaar overleden dirigent door negen zangers, het operakoor en dirigent Donato Renzetti. Voor de gelegenheid weken ze uit naar de Koningin Elisabethzaal.

Foto

Het was een programma in vier bedrijven, met telkens fragmenten uit één opera, en een epiloog. Ze begonnen uiteraard met Il barbiere di Siviglia, de opera waarmee Zedda zich als musicoloog op de kaart zette. Nicola Alaimo begon met "Largo al factotum". Na zijn recente Boccanegra heeft zijn stem meer gewicht gekregen, maar dat gaat niet ten koste van de flexibiliteit en de komische timing. Voor "All'idea di quel metallo" kreeg hij het gezelschap van Maxim Mironov, wiens stem vrij klein klonk in de Elisabethzaal. Cecilia Molinari was zijn Rosina-tegenspeelster in "Dunque io son". Ze is een spitante Rosina met perfect staccato uitgevoerde loopjes en een prachtige heldere mezzo.

Voor het Tancredi-bedrijf zouden Marianne Pizzolato en Mariella Devia optreden, maar ze meldden zich ziek en werden vervangen. De jonge mezzo Teresa Iervolino zong Tancredi's "Di tanti palpiti" met een mooie warme mezzo met veel houtkleuren, enkel in de hoogte klinkt ze nog wat geforceerd. De Devia-vervangster was Salome Jicia, die haar recente Amenaide herhaalde. Het derde bedrijf was Il viaggio a Reims met twee bassen. Michele Pertusi zong een eerder stroeve "Invan strappar del core". Carlo Lepore mocht zijn scala aan stemmetjes bovenhalen voor de ratelaria "Medaglie incomparabili" van Don Profondo.

Van Guillaume Tell kregen we de ouverture en de drie bekende aria's. Carmen Romeu zong "Sombre forêt", met niet altijd even stabiele stem. Alaimo kwam terug voor een magistrale "Sois immobile" en Enea Scala verving Gregory Kunde in "Asile héréditaire". Tenslotte kwamen (bijna) alle solisten op het podium voor de finale van de opera, vanaf het soldatenkoor "En vain il veut nous fuir". Daarmee zou het oorspronkelijk verjaardagsconcert geëindigd zijn, maar er volgde nog het "Agnus Dei" uit de Petite messe solennelle met het Operakoor en Iervolino als solist.

De zaal stond vol micro's en camera's. Wie het gemist heeft, zal het ongetwijfeld wel op een of andere manier te zien kunnen krijgen...

Publicatie: zondag 7 januari 2018 @ 10:17
Rubriek: Concert

Recent RSS feed

Verdi-happening in deSingel

De jaarlijkse componistendag van deSingel was dit jaar gewijd aan Verdi met vier concerten... het eerste en het laatste met de Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van Philippe Herreweghe.

Concert, 16-4-2018 17:39
0 opmerkingen

Le nozze di Figaro in Luik

De vorige Luikse Le nozze di Figaro speelde amper zes jaar geleden in de circustent. Vermoedelijk paste die productie niet in het operahuis. Hoe dan ook, komen ze nu met een prachtige nieuwe enscenering. Daarenboven hebben ze niemand minder dan Christophe Rousset als dirigent weten te strikken.

Opera, 11-4-2018 16:53
5 opmerkingen

Graham Johnson in deSingel

Vorig jaar behandelde Graham Johnson in zijn lezing-recital de eerste helft van Poulencs leven en liedoeuvre. Gisteren hoorden we de conclusie.

Liedrecital, 1-4-2018 9:45
0 opmerkingen

April 2018

Na Parsifal bij Opera Vlaanderen is het in april de beurt aan de Munt om een Wagner-opera te presenteren. Dat gebeurt met een nieuwe Py-productie van Lohengrin en twee bezettingen. De Waalse Opéra speelt Le nozze di Figaro. En wie tijdens het klara-festival Impressions de Pelléas gemist heeft, krijgt een herkansing in de Bijloke. De jaarlijkse componisten-happening van deSingel is dit jaar gewijd aan Verdi.

Toekomstmuziek, 30-3-2018 18:21
0 opmerkingen

BOZAR 2018-2019

Op het PSK-programma preiken volgend seizoen twee concertante opera's: Webers Der Freischütz en Lully's Armide. Verder een selectie oratoria, zoals Elias of Die Jahreszeiten (allebei o.l.v. Herreweghe). Bij de vocale concerten springt Ann Hallenberg in het oog...

Toekomstmuziek, 26-3-2018 17:12
3 opmerkingen

Florian Boesch in het PSK

"Alles wieder gut" is het thema van het Klara-festival. De tekst komt uit Die zwei blauen Augen van Mahler en werd vandaag uitgevoerd door Florian Boesch en Musicbanda Franui in het PSK.

Liedrecital, 25-3-2018 18:03
0 opmerkingen

Parsifal in Antwerpen

In 2013 kroonden de recensenten van Opernwelt Tatjana Gürbaca tot regisseur van het jaar voor haar enscenering van Parsifal. Vijf jaar later is Gürbaca weer afgezakt naar Antwerpen om de herneming van deze productie terug in te studeren.

Opera, 19-3-2018 16:19
19 opmerkingen