ti guarda dal Grande Inquisitor

Yevgenij Onegin in Dortmund

Yevgenij Onegin is één van mijn favoriete opera's. Voor mijn laatste voorstelling van 2017 keek ik dan ook uit naar de nieuwe productie in Dortmund... een slabakkende dirigent Gabriel Feltz gooide echter roet in het eten.

Foto
Lenski (foto © Anke Sundermeier)

Maar ook de zangers gaan niet geheel vrijuit. Sangmin Lee zingt Onegin met een warme bariton, maar er gaat weinig charisma van hem uit. Emily Newton begint aan Tatiana met een dun sopraantje. Haar stem groeit wel wat tegen de briefscène en komt pas op aanvaardbaar niveau tegen het laatste bedrijf. Eigenlijk is haar stem een maat te klein voor deze rol. Gelukkig is er nog Thomas Paul die de voorstelling redt als een gedreven en stralende Lenski met een mooie "Kuda, kuda".

Tina Lanik heeft desalniettemin een mooie productie gemaakt. Het decor van Jens Kilian bestaat uit een houten doos op een draaiplateau dat zowel dienst doet als slaapkamer van Tatiana, de zaal waar haar feest plaatsvindt of het duel tussen Onegin en Lenski. Voor het laatste bedrijf wordt dit vervangen door een glazen kubus. Gezien de nodige ombouw viel de pauze daardoor vrij laat, na de dood van Lenski... die scène werd trouwens verlevendigd met een mooi schaduwspel en dwarrelende sneeuwvlokken. In dit decor tekent ze Tatiana als een boeken verslindend meisje dat haar brieven van de wasdraad plukt. Het is een duidelijke enscenering, alleen hadden ze misschien toch een choreograaf moeten engageren voor de dansscènes: een polonaise waarbij het hele koor stil op een stoel zit, is wel heel minimalistisch.

Publicatie: zondag 31 december 2017 @ 9:10
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Iris Hendrickx - French Opera Arias

De Belgische sopraan Iris Hendrickx heeft haar debuut-CD gelanceerd. Het is een collectie van Franse opera-aria's geworden, begeleid door Patrick Fournillier en het Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi.

CD's, 19-6-2018 21:05
0 opmerkingen

Ilker Arcayürek - Der Einsame

Als een jonge tenor zijn eerste Schubert-CD opneemt, dan is de verleiding groot om met Die schöne Müllerin te beginnen. De Weense tenor Ilker Arcayürek en de pianist Simon Lepper zijn iets origineler.

CD's, 18-6-2018 18:55
0 opmerkingen

Carolyn Sampson - A Soprano's Schubertiade

Ik heb de sopraan Carolyn Sampson enkel nog maar live in oratorium gehoord, nog nooit als liedzangeres. Ze heeft de afgelopen jaren wel al een aantal mooie lied-CD's opgenomen, vooral met Franse muziek. Nu waagt ze zich voor de eerste keer aan Schubert, ook nu weer met haar vaste pianist Joseph Middleton. Een fantastische CD!

CD's, 16-6-2018 16:05
0 opmerkingen

Hertog Blauwbaards burcht in de Munt

Het afgelopen Muntseizoen was een seizoen van tweeluiken en ook de laatste productie bestond uit twee werken. Voor de pauze was dat Bartoks opera Hertog Blauwbaards burcht en na de pauze De wonderbaarlijke mandarijn... een pantomime-ballet, dat in de productie van Christophe Coppens meer pantomime dan ballet was waarbij de overacting niet geschuwd werd.

Opera, 14-6-2018 17:15
0 opmerkingen

Macbeth in Luik

De Luikse Opéra sluit het seizoen af met Macbeth in een nieuwe productie van Stefano Mazzonis di Pralafera. Paolo Arrivabeni dirigeert de gebruikelijke "Franse" versie, inclusief het totaal overbodig heksenballet, maar wel met het slot van de eerste versie.

Opera, 13-6-2018 15:29
2 opmerkingen

La clemenza di Tito in Antwerpen

Het kan toch nog, zelfs bij Opera Vlaanderen... een productie die er gewoon mooi uitziet. Mozarts laatste opera La clemenza di Tito heeft daarenboven een degelijke bezetting meegekregen, geleid door dirigent Stefano Montanari.

Opera, 2-6-2018 10:18
7 opmerkingen

Juni en juli 2018

Zowel Opera Vlaanderen als De Munt eindigen het seizoen met een opera die dateert uit het begin van de 20ste eeuw, respectievelijk De Speler van Prokofiev en Hertog Blauwbaards burcht van Bartok. Ondertussen komt Leo Nucci nog eens naar Luik, deze keer voor Macbeth. En het Brussels Mozartiade-festival begint de zomer met Cosi fan tutte.

Toekomstmuziek, 31-5-2018 19:28
0 opmerkingen