ti guarda dal Grande Inquisitor

Yevgenij Onegin in Dortmund

Yevgenij Onegin is één van mijn favoriete opera's. Voor mijn laatste voorstelling van 2017 keek ik dan ook uit naar de nieuwe productie in Dortmund... een slabakkende dirigent Gabriel Feltz gooide echter roet in het eten.

Foto
Lenski (foto © Anke Sundermeier)

Maar ook de zangers gaan niet geheel vrijuit. Sangmin Lee zingt Onegin met een warme bariton, maar er gaat weinig charisma van hem uit. Emily Newton begint aan Tatiana met een dun sopraantje. Haar stem groeit wel wat tegen de briefscène en komt pas op aanvaardbaar niveau tegen het laatste bedrijf. Eigenlijk is haar stem een maat te klein voor deze rol. Gelukkig is er nog Thomas Paul die de voorstelling redt als een gedreven en stralende Lenski met een mooie "Kuda, kuda".

Tina Lanik heeft desalniettemin een mooie productie gemaakt. Het decor van Jens Kilian bestaat uit een houten doos op een draaiplateau dat zowel dienst doet als slaapkamer van Tatiana, de zaal waar haar feest plaatsvindt of het duel tussen Onegin en Lenski. Voor het laatste bedrijf wordt dit vervangen door een glazen kubus. Gezien de nodige ombouw viel de pauze daardoor vrij laat, na de dood van Lenski... die scène werd trouwens verlevendigd met een mooi schaduwspel en dwarrelende sneeuwvlokken. In dit decor tekent ze Tatiana als een boeken verslindend meisje dat haar brieven van de wasdraad plukt. Het is een duidelijke enscenering, alleen hadden ze misschien toch een choreograaf moeten engageren voor de dansscènes: een polonaise waarbij het hele koor stil op een stoel zit, is wel heel minimalistisch.

Publicatie: zondag 31 december 2017 @ 9:10
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
0 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen

Verdi-happening in deSingel

De jaarlijkse componistendag van deSingel was dit jaar gewijd aan Verdi met vier concerten... het eerste en het laatste met de Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van Philippe Herreweghe.

Concert, 16-4-2018 17:39
0 opmerkingen

Le nozze di Figaro in Luik

De vorige Luikse Le nozze di Figaro speelde amper zes jaar geleden in de circustent. Vermoedelijk paste die productie niet in het operahuis. Hoe dan ook, komen ze nu met een prachtige nieuwe enscenering. Daarenboven hebben ze niemand minder dan Christophe Rousset als dirigent weten te strikken.

Opera, 11-4-2018 16:53
5 opmerkingen

Graham Johnson in deSingel

Vorig jaar behandelde Graham Johnson in zijn lezing-recital de eerste helft van Poulencs leven en liedoeuvre. Gisteren hoorden we de conclusie.

Liedrecital, 1-4-2018 9:45
0 opmerkingen

April 2018

Na Parsifal bij Opera Vlaanderen is het in april de beurt aan de Munt om een Wagner-opera te presenteren. Dat gebeurt met een nieuwe Py-productie van Lohengrin en twee bezettingen. De Waalse Opéra speelt Le nozze di Figaro. En wie tijdens het klara-festival Impressions de Pelléas gemist heeft, krijgt een herkansing in de Bijloke. De jaarlijkse componisten-happening van deSingel is dit jaar gewijd aan Verdi.

Toekomstmuziek, 30-3-2018 18:21
0 opmerkingen