ti guarda dal Grande Inquisitor

Yevgenij Onegin in Dortmund

Yevgenij Onegin is één van mijn favoriete opera's. Voor mijn laatste voorstelling van 2017 keek ik dan ook uit naar de nieuwe productie in Dortmund... een slabakkende dirigent Gabriel Feltz gooide echter roet in het eten.

Foto
Lenski (foto © Anke Sundermeier)

Maar ook de zangers gaan niet geheel vrijuit. Sangmin Lee zingt Onegin met een warme bariton, maar er gaat weinig charisma van hem uit. Emily Newton begint aan Tatiana met een dun sopraantje. Haar stem groeit wel wat tegen de briefscène en komt pas op aanvaardbaar niveau tegen het laatste bedrijf. Eigenlijk is haar stem een maat te klein voor deze rol. Gelukkig is er nog Thomas Paul die de voorstelling redt als een gedreven en stralende Lenski met een mooie "Kuda, kuda".

Tina Lanik heeft desalniettemin een mooie productie gemaakt. Het decor van Jens Kilian bestaat uit een houten doos op een draaiplateau dat zowel dienst doet als slaapkamer van Tatiana, de zaal waar haar feest plaatsvindt of het duel tussen Onegin en Lenski. Voor het laatste bedrijf wordt dit vervangen door een glazen kubus. Gezien de nodige ombouw viel de pauze daardoor vrij laat, na de dood van Lenski... die scène werd trouwens verlevendigd met een mooi schaduwspel en dwarrelende sneeuwvlokken. In dit decor tekent ze Tatiana als een boeken verslindend meisje dat haar brieven van de wasdraad plukt. Het is een duidelijke enscenering, alleen hadden ze misschien toch een choreograaf moeten engageren voor de dansscènes: een polonaise waarbij het hele koor stil op een stoel zit, is wel heel minimalistisch.

Publicatie: zondag 31 december 2017 @ 9:10
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
0 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen