ti guarda dal Grande Inquisitor

Hamlet in Krefeld

Hamlet van Ambroise Thomas behoort tot de zelden opgevoerde Franse opera's. De opera van Krefeld brengt een mooie nieuwe productie van Helen Malkowsky met een middelmatige bezetting.

Foto
Ophélie, Hamlet (foto © Matthias Stutte)

Het eenheidsdecor van Hermann Feuchter bestaat vooral uit een parketvloer. De rest van het podium blijft leeg, wat uiteraard voor akoestische problemen zorgt als upstage gezongen wordt. In deze minimalistische omgeving brengt Helen Malkowsky een enscenering die vrij nauw het libretto volgt. De enige afwijking die ze zich permitteert, is dat ze een soort hofnar toevoegt, die tegelijkertijd ook de geest van Hamlets vader en de eerste doodgraver is.

De opera werd volledig vanuit het ensemble bezet. De bezetting werd aangevoerd door Rafael Bruck. Hij zingt Hamlet in voorbeeldig Frans en met een mooie kernige bariton. Sophie Witte is een heel zwakke Ophélie. De helft van haar noten zijn niet gesteund waardoor een blaasbalg-effect ontstaat, intonatie is niet altijd juist, staccato loopjes worden een uitgesmeerd glissando, trillers ontbreken. Haar waanzinscène is één lange beproeving om naar te luisteren... maar de rest van het publiek vond het fantastisch.

Eva Maria Günschmann zingt mooi maar legt weinig dramatisch gewicht in de rol van Gertrude. Matthias Wippich is een degelijke Claudius met een afgeronde bas. Andrew Nolen laat tenslotte een expressieve bariton horen als geest en doodgraver, maar scoort vooral op theatraal vlak als hofnar.

Publicatie: zaterdag 30 december 2017 @ 9:58
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
0 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen