ti guarda dal Grande Inquisitor

Hamlet in Krefeld

Hamlet van Ambroise Thomas behoort tot de zelden opgevoerde Franse opera's. De opera van Krefeld brengt een mooie nieuwe productie van Helen Malkowsky met een middelmatige bezetting.

Foto
Ophélie, Hamlet (foto © Matthias Stutte)

Het eenheidsdecor van Hermann Feuchter bestaat vooral uit een parketvloer. De rest van het podium blijft leeg, wat uiteraard voor akoestische problemen zorgt als upstage gezongen wordt. In deze minimalistische omgeving brengt Helen Malkowsky een enscenering die vrij nauw het libretto volgt. De enige afwijking die ze zich permitteert, is dat ze een soort hofnar toevoegt, die tegelijkertijd ook de geest van Hamlets vader en de eerste doodgraver is.

De opera werd volledig vanuit het ensemble bezet. De bezetting werd aangevoerd door Rafael Bruck. Hij zingt Hamlet in voorbeeldig Frans en met een mooie kernige bariton. Sophie Witte is een heel zwakke Ophélie. De helft van haar noten zijn niet gesteund waardoor een blaasbalg-effect ontstaat, intonatie is niet altijd juist, staccato loopjes worden een uitgesmeerd glissando, trillers ontbreken. Haar waanzinscène is één lange beproeving om naar te luisteren... maar de rest van het publiek vond het fantastisch.

Eva Maria Günschmann zingt mooi maar legt weinig dramatisch gewicht in de rol van Gertrude. Matthias Wippich is een degelijke Claudius met een afgeronde bas. Andrew Nolen laat tenslotte een expressieve bariton horen als geest en doodgraver, maar scoort vooral op theatraal vlak als hofnar.

Publicatie: zaterdag 30 december 2017 @ 9:58
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Iris Hendrickx - French Opera Arias

De Belgische sopraan Iris Hendrickx heeft haar debuut-CD gelanceerd. Het is een collectie van Franse opera-aria's geworden, begeleid door Patrick Fournillier en het Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi.

CD's, 19-6-2018 21:05
0 opmerkingen

Ilker Arcayürek - Der Einsame

Als een jonge tenor zijn eerste Schubert-CD opneemt, dan is de verleiding groot om met Die schöne Müllerin te beginnen. De Weense tenor Ilker Arcayürek en de pianist Simon Lepper zijn iets origineler.

CD's, 18-6-2018 18:55
0 opmerkingen

Carolyn Sampson - A Soprano's Schubertiade

Ik heb de sopraan Carolyn Sampson enkel nog maar live in oratorium gehoord, nog nooit als liedzangeres. Ze heeft de afgelopen jaren wel al een aantal mooie lied-CD's opgenomen, vooral met Franse muziek. Nu waagt ze zich voor de eerste keer aan Schubert, ook nu weer met haar vaste pianist Joseph Middleton. Een fantastische CD!

CD's, 16-6-2018 16:05
0 opmerkingen

Hertog Blauwbaards burcht in de Munt

Het afgelopen Muntseizoen was een seizoen van tweeluiken en ook de laatste productie bestond uit twee werken. Voor de pauze was dat Bartoks opera Hertog Blauwbaards burcht en na de pauze De wonderbaarlijke mandarijn... een pantomime-ballet, dat in de productie van Christophe Coppens meer pantomime dan ballet was waarbij de overacting niet geschuwd werd.

Opera, 14-6-2018 17:15
0 opmerkingen

Macbeth in Luik

De Luikse Opéra sluit het seizoen af met Macbeth in een nieuwe productie van Stefano Mazzonis di Pralafera. Paolo Arrivabeni dirigeert de gebruikelijke "Franse" versie, inclusief het totaal overbodig heksenballet, maar wel met het slot van de eerste versie.

Opera, 13-6-2018 15:29
2 opmerkingen

La clemenza di Tito in Antwerpen

Het kan toch nog, zelfs bij Opera Vlaanderen... een productie die er gewoon mooi uitziet. Mozarts laatste opera La clemenza di Tito heeft daarenboven een degelijke bezetting meegekregen, geleid door dirigent Stefano Montanari.

Opera, 2-6-2018 10:18
7 opmerkingen

Juni en juli 2018

Zowel Opera Vlaanderen als De Munt eindigen het seizoen met een opera die dateert uit het begin van de 20ste eeuw, respectievelijk De Speler van Prokofiev en Hertog Blauwbaards burcht van Bartok. Ondertussen komt Leo Nucci nog eens naar Luik, deze keer voor Macbeth. En het Brussels Mozartiade-festival begint de zomer met Cosi fan tutte.

Toekomstmuziek, 31-5-2018 19:28
0 opmerkingen