ti guarda dal Grande Inquisitor

Hamlet in Krefeld

Hamlet van Ambroise Thomas behoort tot de zelden opgevoerde Franse opera's. De opera van Krefeld brengt een mooie nieuwe productie van Helen Malkowsky met een middelmatige bezetting.

Foto
Ophélie, Hamlet (foto © Matthias Stutte)

Het eenheidsdecor van Hermann Feuchter bestaat vooral uit een parketvloer. De rest van het podium blijft leeg, wat uiteraard voor akoestische problemen zorgt als upstage gezongen wordt. In deze minimalistische omgeving brengt Helen Malkowsky een enscenering die vrij nauw het libretto volgt. De enige afwijking die ze zich permitteert, is dat ze een soort hofnar toevoegt, die tegelijkertijd ook de geest van Hamlets vader en de eerste doodgraver is.

De opera werd volledig vanuit het ensemble bezet. De bezetting werd aangevoerd door Rafael Bruck. Hij zingt Hamlet in voorbeeldig Frans en met een mooie kernige bariton. Sophie Witte is een heel zwakke Ophélie. De helft van haar noten zijn niet gesteund waardoor een blaasbalg-effect ontstaat, intonatie is niet altijd juist, staccato loopjes worden een uitgesmeerd glissando, trillers ontbreken. Haar waanzinscène is één lange beproeving om naar te luisteren... maar de rest van het publiek vond het fantastisch.

Eva Maria Günschmann zingt mooi maar legt weinig dramatisch gewicht in de rol van Gertrude. Matthias Wippich is een degelijke Claudius met een afgeronde bas. Andrew Nolen laat tenslotte een expressieve bariton horen als geest en doodgraver, maar scoort vooral op theatraal vlak als hofnar.

Publicatie: zaterdag 30 december 2017 @ 9:58
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
0 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen

Verdi-happening in deSingel

De jaarlijkse componistendag van deSingel was dit jaar gewijd aan Verdi met vier concerten... het eerste en het laatste met de Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van Philippe Herreweghe.

Concert, 16-4-2018 17:39
0 opmerkingen

Le nozze di Figaro in Luik

De vorige Luikse Le nozze di Figaro speelde amper zes jaar geleden in de circustent. Vermoedelijk paste die productie niet in het operahuis. Hoe dan ook, komen ze nu met een prachtige nieuwe enscenering. Daarenboven hebben ze niemand minder dan Christophe Rousset als dirigent weten te strikken.

Opera, 11-4-2018 16:53
5 opmerkingen

Graham Johnson in deSingel

Vorig jaar behandelde Graham Johnson in zijn lezing-recital de eerste helft van Poulencs leven en liedoeuvre. Gisteren hoorden we de conclusie.

Liedrecital, 1-4-2018 9:45
0 opmerkingen

April 2018

Na Parsifal bij Opera Vlaanderen is het in april de beurt aan de Munt om een Wagner-opera te presenteren. Dat gebeurt met een nieuwe Py-productie van Lohengrin en twee bezettingen. De Waalse Opéra speelt Le nozze di Figaro. En wie tijdens het klara-festival Impressions de Pelléas gemist heeft, krijgt een herkansing in de Bijloke. De jaarlijkse componisten-happening van deSingel is dit jaar gewijd aan Verdi.

Toekomstmuziek, 30-3-2018 18:21
0 opmerkingen