ti guarda dal Grande Inquisitor

Rigoletto in Luik

Dit jaar geen eindejaarsoperette in Luik, maar een herneming van Rigoletto in de negentiende eeuwse enscenering van Stefano Mazzonis di Pralafera.

Foto

De Luikse Opéra heeft twee bezettingen voorzien, ik hoorde gisteren de eerste bezetting. Drie seizoenen geleden werd deze voorstelling gedragen door Leo Nucci. In de eerste bezetting horen we nu George Petean. Dat hij een uitstekende Rigoletto is, weten we al sinds zijn vertolking in Rome. En ook gisteren was hij een machtige Rigoletto met een grote stem en een goede stralende hoogte in bijvoorbeeld het follia-slot van "Pari siamo". Maar zijn rolbeheersing komt voluit tot uiting in de Cortigiani-scène. Vanaf het begin - "La ra, la ra, la la" en de perfecte echo van Ceprano's "Ch'hai di nuovo, buffon" - tot hij de hovelingen wandelen stuurt, belichaamt hij Rigoletto.

Jessica Nuccio is een nieuwe naam voor mij. Ze heeft vooral een luide sopraan, waarmee ze "Caro nome" volledig wegzingt... twee piano-noten en de pseudo-triller op het einde niet te na gesproken. Maar dat ze toch mezza voce kan zingen, bewijst ze op de valreep in een mooie "Lassù in cielo". Als ze ooit nog leert om portamenti te zingen, dan zit er misschien een Verdi-toekomst in deze sopraan.

Giuseppe Gipali hebben we een tijd geleden in Luik als Foresto gehoord. Zijn Duca neigt ondertussen meer naar een spinto-rol, al geraakte zijn "Questa o quella" maar moeilijk over de orkestbak, later klaarde een en ander op. Hij beschikt over een homogene tenor, waarin geen enkele registerovergang merkbaar is. Alle noten zijn er, maar zijn frasering komt nogal berekend en geblokt over.

Luciano Montanaro was weer een dreigende Sprafucile. Sarah Laulan zong Maddalena. Sinds haar deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd ben ik haar totaal uit het oog verloren. De immense indruk die ze toen maakte, kan ze niet meer helemaal bevestigen, daarvoor schakelt ze iets teveel heen en weer tussen haar registers.

Publicatie: woensdag 27 december 2017 @ 9:37
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Iris Hendrickx - French Opera Arias

De Belgische sopraan Iris Hendrickx heeft haar debuut-CD gelanceerd. Het is een collectie van Franse opera-aria's geworden, begeleid door Patrick Fournillier en het Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi.

CD's, 19-6-2018 21:05
0 opmerkingen

Ilker Arcayürek - Der Einsame

Als een jonge tenor zijn eerste Schubert-CD opneemt, dan is de verleiding groot om met Die schöne Müllerin te beginnen. De Weense tenor Ilker Arcayürek en de pianist Simon Lepper zijn iets origineler.

CD's, 18-6-2018 18:55
0 opmerkingen

Carolyn Sampson - A Soprano's Schubertiade

Ik heb de sopraan Carolyn Sampson enkel nog maar live in oratorium gehoord, nog nooit als liedzangeres. Ze heeft de afgelopen jaren wel al een aantal mooie lied-CD's opgenomen, vooral met Franse muziek. Nu waagt ze zich voor de eerste keer aan Schubert, ook nu weer met haar vaste pianist Joseph Middleton. Een fantastische CD!

CD's, 16-6-2018 16:05
0 opmerkingen

Hertog Blauwbaards burcht in de Munt

Het afgelopen Muntseizoen was een seizoen van tweeluiken en ook de laatste productie bestond uit twee werken. Voor de pauze was dat Bartoks opera Hertog Blauwbaards burcht en na de pauze De wonderbaarlijke mandarijn... een pantomime-ballet, dat in de productie van Christophe Coppens meer pantomime dan ballet was waarbij de overacting niet geschuwd werd.

Opera, 14-6-2018 17:15
0 opmerkingen

Macbeth in Luik

De Luikse Opéra sluit het seizoen af met Macbeth in een nieuwe productie van Stefano Mazzonis di Pralafera. Paolo Arrivabeni dirigeert de gebruikelijke "Franse" versie, inclusief het totaal overbodig heksenballet, maar wel met het slot van de eerste versie.

Opera, 13-6-2018 15:29
2 opmerkingen

La clemenza di Tito in Antwerpen

Het kan toch nog, zelfs bij Opera Vlaanderen... een productie die er gewoon mooi uitziet. Mozarts laatste opera La clemenza di Tito heeft daarenboven een degelijke bezetting meegekregen, geleid door dirigent Stefano Montanari.

Opera, 2-6-2018 10:18
7 opmerkingen

Juni en juli 2018

Zowel Opera Vlaanderen als De Munt eindigen het seizoen met een opera die dateert uit het begin van de 20ste eeuw, respectievelijk De Speler van Prokofiev en Hertog Blauwbaards burcht van Bartok. Ondertussen komt Leo Nucci nog eens naar Luik, deze keer voor Macbeth. En het Brussels Mozartiade-festival begint de zomer met Cosi fan tutte.

Toekomstmuziek, 31-5-2018 19:28
0 opmerkingen