ti guarda dal Grande Inquisitor

Rigoletto in Luik

Dit jaar geen eindejaarsoperette in Luik, maar een herneming van Rigoletto in de negentiende eeuwse enscenering van Stefano Mazzonis di Pralafera.

Foto

De Luikse Opéra heeft twee bezettingen voorzien, ik hoorde gisteren de eerste bezetting. Drie seizoenen geleden werd deze voorstelling gedragen door Leo Nucci. In de eerste bezetting horen we nu George Petean. Dat hij een uitstekende Rigoletto is, weten we al sinds zijn vertolking in Rome. En ook gisteren was hij een machtige Rigoletto met een grote stem en een goede stralende hoogte in bijvoorbeeld het follia-slot van "Pari siamo". Maar zijn rolbeheersing komt voluit tot uiting in de Cortigiani-scène. Vanaf het begin - "La ra, la ra, la la" en de perfecte echo van Ceprano's "Ch'hai di nuovo, buffon" - tot hij de hovelingen wandelen stuurt, belichaamt hij Rigoletto.

Jessica Nuccio is een nieuwe naam voor mij. Ze heeft vooral een luide sopraan, waarmee ze "Caro nome" volledig wegzingt... twee piano-noten en de pseudo-triller op het einde niet te na gesproken. Maar dat ze toch mezza voce kan zingen, bewijst ze op de valreep in een mooie "Lassù in cielo". Als ze ooit nog leert om portamenti te zingen, dan zit er misschien een Verdi-toekomst in deze sopraan.

Giuseppe Gipali hebben we een tijd geleden in Luik als Foresto gehoord. Zijn Duca neigt ondertussen meer naar een spinto-rol, al geraakte zijn "Questa o quella" maar moeilijk over de orkestbak, later klaarde een en ander op. Hij beschikt over een homogene tenor, waarin geen enkele registerovergang merkbaar is. Alle noten zijn er, maar zijn frasering komt nogal berekend en geblokt over.

Luciano Montanaro was weer een dreigende Sprafucile. Sarah Laulan zong Maddalena. Sinds haar deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd ben ik haar totaal uit het oog verloren. De immense indruk die ze toen maakte, kan ze niet meer helemaal bevestigen, daarvoor schakelt ze iets teveel heen en weer tussen haar registers.

Publicatie: woensdag 27 december 2017 @ 9:37
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
0 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen

Verdi-happening in deSingel

De jaarlijkse componistendag van deSingel was dit jaar gewijd aan Verdi met vier concerten... het eerste en het laatste met de Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van Philippe Herreweghe.

Concert, 16-4-2018 17:39
0 opmerkingen

Le nozze di Figaro in Luik

De vorige Luikse Le nozze di Figaro speelde amper zes jaar geleden in de circustent. Vermoedelijk paste die productie niet in het operahuis. Hoe dan ook, komen ze nu met een prachtige nieuwe enscenering. Daarenboven hebben ze niemand minder dan Christophe Rousset als dirigent weten te strikken.

Opera, 11-4-2018 16:53
5 opmerkingen

Graham Johnson in deSingel

Vorig jaar behandelde Graham Johnson in zijn lezing-recital de eerste helft van Poulencs leven en liedoeuvre. Gisteren hoorden we de conclusie.

Liedrecital, 1-4-2018 9:45
0 opmerkingen

April 2018

Na Parsifal bij Opera Vlaanderen is het in april de beurt aan de Munt om een Wagner-opera te presenteren. Dat gebeurt met een nieuwe Py-productie van Lohengrin en twee bezettingen. De Waalse Opéra speelt Le nozze di Figaro. En wie tijdens het klara-festival Impressions de Pelléas gemist heeft, krijgt een herkansing in de Bijloke. De jaarlijkse componisten-happening van deSingel is dit jaar gewijd aan Verdi.

Toekomstmuziek, 30-3-2018 18:21
0 opmerkingen