ti guarda dal Grande Inquisitor

Rigoletto in Luik

Dit jaar geen eindejaarsoperette in Luik, maar een herneming van Rigoletto in de negentiende eeuwse enscenering van Stefano Mazzonis di Pralafera.

Foto

De Luikse Opéra heeft twee bezettingen voorzien, ik hoorde gisteren de eerste bezetting. Drie seizoenen geleden werd deze voorstelling gedragen door Leo Nucci. In de eerste bezetting horen we nu George Petean. Dat hij een uitstekende Rigoletto is, weten we al sinds zijn vertolking in Rome. En ook gisteren was hij een machtige Rigoletto met een grote stem en een goede stralende hoogte in bijvoorbeeld het follia-slot van "Pari siamo". Maar zijn rolbeheersing komt voluit tot uiting in de Cortigiani-scène. Vanaf het begin - "La ra, la ra, la la" en de perfecte echo van Ceprano's "Ch'hai di nuovo, buffon" - tot hij de hovelingen wandelen stuurt, belichaamt hij Rigoletto.

Jessica Nuccio is een nieuwe naam voor mij. Ze heeft vooral een luide sopraan, waarmee ze "Caro nome" volledig wegzingt... twee piano-noten en de pseudo-triller op het einde niet te na gesproken. Maar dat ze toch mezza voce kan zingen, bewijst ze op de valreep in een mooie "Lassù in cielo". Als ze ooit nog leert om portamenti te zingen, dan zit er misschien een Verdi-toekomst in deze sopraan.

Giuseppe Gipali hebben we een tijd geleden in Luik als Foresto gehoord. Zijn Duca neigt ondertussen meer naar een spinto-rol, al geraakte zijn "Questa o quella" maar moeilijk over de orkestbak, later klaarde een en ander op. Hij beschikt over een homogene tenor, waarin geen enkele registerovergang merkbaar is. Alle noten zijn er, maar zijn frasering komt nogal berekend en geblokt over.

Luciano Montanaro was weer een dreigende Sprafucile. Sarah Laulan zong Maddalena. Sinds haar deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd ben ik haar totaal uit het oog verloren. De immense indruk die ze toen maakte, kan ze niet meer helemaal bevestigen, daarvoor schakelt ze iets teveel heen en weer tussen haar registers.

Publicatie: woensdag 27 december 2017 @ 9:37
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
0 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen