ti guarda dal Grande Inquisitor

Dialogues des Carmélites in de Munt

Dialogues des Carmélites behoort tot het Franse standaardrepertoire van de twintigste eeuw. Het was dan ook verrassend om te ontdekken dat de opera niet meer opgevoerd werd in de Munt sinds de Belgische creatie in 1959. Maar met de productie van Olivier Py en onder de muzikale leiding van Alain Altinoglu brengt de Munt meteen één van de beste Muntproducties van de afgelopen tien jaar...

Foto
Marquis de la Force, Blance de la Force (eerste bezetting) (foto © Baus)

Deze Py-productie was een paar jaar geleden al in Parijs te zien. Het is een prachtige productie die moeiteloos naast de Carsen-productie kan staan die in Amsterdam en bij de Vlaamse Opera te zien was. De Munt voorziet niet minder dan tien voorstellingen en heeft daar twee bezettingen voor geëngageerd. Ik hoorde gisteren de eerste bezetting, vorige week de tweede. De eerste bezetting is, wat de vrouwelijke hoofdrollen betreft, identiek aan die van Parijs.

Patricia Petibon zingt weer een doorleefde Blanche, met zo mogelijk nog meer kleur en expressie dan in Parijs. Bij momenten is het op het randje van de vocale overacting, maar ze is meeslepend van begin tot het einde. Daar tegenover staat Anne-Catherine Gillet. Ze heeft een iets lichtere sopraan. Haar vertolking is minder uitbundig dan die van Petibon, maar het is mogelijk één van haar beste vertolkingen tout court. Vooral haar afscheid van haar broer gaat door merg en been als ze haar einde al voorvoelt bij "Je suis une fille du Carmel qui va souffrir pour vous"...

FotoVéronique Gens is op papier een ideale Madame Lidoine, maar er zat gisteren wat ruis op haar stem en ze kon me - net zoals in Parijs - niet helemaal overtuigen. De priores van de tweede bezetting, Marie-Adeline Henry, was de enige echt zwakke schakel in de twee bezettingen met bijvoorbeeld een openingspreek met veel gebrul en getier. Sophie Koch was weer een mooie en genuanceerde Mère Marie. Karine Deshayes was een stevige, meer zelfverzekerde Marie. In vergelijking met haar recent Munt-recital legde ze gelukkig veel meer expressiviteit aan de dag.

Sandrine Piau zou in Parijs Soeur Constance zingen, maar was ziek en liet zich vervangen. Gisteren was ze ook ziek, maar ze zong wel. Onder normale omstandigheden ben ik al geen fan van Piau, maar nu bleek ze opvallend goed bij stem te zijn en was ze een overtuigende Constance, net zoals Hendrickje Van Kerckhove in de andere bezetting. Sylvie Brunet-Grupposo was de eerste helft van de voorstellingenreeks ook ziek en werd toen vervangen door Sophie Pondjiclis als de oude Priores. Brunet is de meest expressieve van de twee en schakelt opvallend tussen al haar registers. Pondjiclis heeft ook een grote stem, maar klinkt iets afgeborstelder.

Wat de mannelijke kant van de bezetting betreft, is het altijd een plezier om de elegante bas van Nicolas Cavallier nog eens te horen als een warme en innemende Marquis de la Force. Stanislas de Barbeyrac is een van de rijzende Franse tenors. Zijn allerhoogste noot klinkt soms wat geforceerd, maar voor de rest zingt hij de Chevalier de la Force met een ronde en homogene stem.

Publicatie: woensdag 20 december 2017 @ 16:58
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
0 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen

Emöke Baráth in het Conservatorium

Wie herinnert zich Emöke Baráth nog ? Vier jaar geleden was ze finaliste van de Elisabethwedstrijd, maar ze viel niet in de prijzen. Gisteren was ze terug in Brussel voor een barokconcert in de vrij frisse concertzaal van het Brussels Muziekconservatorium.

Concert, 17-1-2018 17:24
0 opmerkingen

Tobias Berndt in het PSK

Oorspronkelijk zou Thomas E. Bauer gisteren een Bach-concert zingen in het PSK. Wegens ziekte moest hij afzeggen en werd hij vervangen door de bariton Tobias Berndt. Christoph Spering dirigeerde "Das Neue Orchester". Het programma bleef ongewijzigd met twee van de bekendste Bach-cantates voor solo-bas, en tussendoor Bachs Orkestsuite nr. 1 (BWV 1066).

Concert, 14-1-2018 8:59
0 opmerkingen

Hommage aan Alberto Zedda in Antwerpen

Alberto Zedda zou deze week 90 jaar geworden zijn. Het verjaardagsfeestje van Opera Vlaanderen werd een eerbetoon aan de vorig jaar overleden dirigent door negen zangers, het operakoor en dirigent Donato Renzetti. Voor de gelegenheid weken ze uit naar de Koningin Elisabethzaal.

Concert, 7-1-2018 10:17
2 opmerkingen

Januari 2018

De Munt opent het nieuwe jaar met een origineel tweeluik - Il prigioniero en Das Gehege - in een regie van Andrea Breth. Opera Vlaanderen speelt Falstaff in Gent. In Luik brengen ze een nieuwe productie van Carmen. In 2018 zijn er "ronde" verjaardagen van Gounod, Rossini, Debussy en Bernstein. De kans dat we veel Porpora of Lecocq te horen zullen krijgen, lijkt me dan weer vrij klein.

Toekomstmuziek, 1-1-2018 10:39
0 opmerkingen

Yevgenij Onegin in Dortmund

Yevgenij Onegin is één van mijn favoriete opera's. Voor mijn laatste voorstelling van 2017 keek ik dan ook uit naar de nieuwe productie in Dortmund... een slabakkende dirigent Gabriel Feltz gooide echter roet in het eten.

Opera, 31-12-2017 9:10
0 opmerkingen

Hamlet in Krefeld

Hamlet van Ambroise Thomas behoort tot de zelden opgevoerde Franse opera's. De opera van Krefeld brengt een mooie nieuwe productie van Helen Malkowsky met een middelmatige bezetting.

Opera, 30-12-2017 9:58
0 opmerkingen

Maria Stuarda in Duisburg

De Rheinoper van Duisburg brengt een nieuwe productie van Maria Stuarda in een regie van Guy Joosten. Het is niet zijn meest geïnspireerde creatie geworden...

Opera, 29-12-2017 9:45
0 opmerkingen