ti guarda dal Grande Inquisitor

Stéphane Degout in de Munt

Eerder dit jaar had de Munt Stéphane Degout al eens uitgenodigd voor een recital in het ijskoude Conservatorium. Gisteren zong hij weer een recital - deze keer in de opgewarmde Munt en met Simon Lepper als pianist - met een overwegend Duitstalig programma.

Foto
foto © Julien Benhamou

Ze begonnen echter met Fauré en diens eerste liedcyclus Poèmes d'un jour, gevolgd door het iets bekendere Automne. Daarna kwam een selectie Brahmshits. Zoals ik al bij eerdere gelegenheden opgemerkt heb, heeft Degout in principe alles in huis om een goede liedzanger te zijn. Zijn uitspraak en dictie zijn voorbeeldig, zowel in het Frans als Duits, en hij heeft een fantastisch mooie stem. Technisch komt hij nauwelijks hordes tegen. Maar daar houdt het zowat op. Hij zingt braaf alles wat in de partituur staat, ik voel zelden tot nooit een emotionele betrokkenheid bij de liederen, die dan ook niet overgedragen wordt naar het publiek.

In Schumanns Kerner-Lieder na de pauze was dat ook zo. Lust der Sturmnacht klonk perfect stormachtig. Stirb, Lieb' und Freud' zong hij met een religieuze concentratie, hij neemt daarbij de hoge optie bij "Zur Nonne weiht mich"... al zwabbert de eerste noot wat. Erstes Grün is gepast melancholisch. De lange, haast Belliniaanse, melodieën van Stille Liebe zijn vocaal geen enkel probleem. Stille Tränen zingt hij met een grote uitgerokken crescendo-boog. Allemaal heel mooi en indrukwekkend, maar ik bleef op mijn honger zitten.

Publicatie: zondag 17 december 2017 @ 8:44
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen