ti guarda dal Grande Inquisitor

Stéphane Degout in de Munt

Eerder dit jaar had de Munt Stéphane Degout al eens uitgenodigd voor een recital in het ijskoude Conservatorium. Gisteren zong hij weer een recital - deze keer in de opgewarmde Munt en met Simon Lepper als pianist - met een overwegend Duitstalig programma.

Foto
foto © Julien Benhamou

Ze begonnen echter met Fauré en diens eerste liedcyclus Poèmes d'un jour, gevolgd door het iets bekendere Automne. Daarna kwam een selectie Brahmshits. Zoals ik al bij eerdere gelegenheden opgemerkt heb, heeft Degout in principe alles in huis om een goede liedzanger te zijn. Zijn uitspraak en dictie zijn voorbeeldig, zowel in het Frans als Duits, en hij heeft een fantastisch mooie stem. Technisch komt hij nauwelijks hordes tegen. Maar daar houdt het zowat op. Hij zingt braaf alles wat in de partituur staat, ik voel zelden tot nooit een emotionele betrokkenheid bij de liederen, die dan ook niet overgedragen wordt naar het publiek.

In Schumanns Kerner-Lieder na de pauze was dat ook zo. Lust der Sturmnacht klonk perfect stormachtig. Stirb, Lieb' und Freud' zong hij met een religieuze concentratie, hij neemt daarbij de hoge optie bij "Zur Nonne weiht mich"... al zwabbert de eerste noot wat. Erstes Grün is gepast melancholisch. De lange, haast Belliniaanse, melodieën van Stille Liebe zijn vocaal geen enkel probleem. Stille Tränen zingt hij met een grote uitgerokken crescendo-boog. Allemaal heel mooi en indrukwekkend, maar ik bleef op mijn honger zitten.

Publicatie: zondag 17 december 2017 @ 8:44
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen