ti guarda dal Grande Inquisitor

Gerard Schneider in Wexford

Voor het laatste lunchrecital in de St. Iberius-kerk werd beroep gedaan op de tenor Gerard Schneider en pianiste Andrea Grant. Ze brachten een gevarieerd programma met - voor de eerste keer de afgelopen dagen - ook een aantal Duitse liederen.

Foto

Schneider was eerder deze week opgevallen als Dimitri in Risurrezione. Hij blijkt ook een behoorlijk goede liedzanger te zijn. Hij was trouwens ook de eerste zanger deze week die alle liederen zonder partituur zong. Ze begonnen met drie liederen uit Schumanns Dichterliebe. Im wunderschönen Monat Mai was een teder begin, Aus meinen Tränen spriessen mocht wel wat meer legato hebben en voor Ich grolle nicht haalde hij zijn meest dramatische kleuren boven.

Na twee stukken van Vaughan Williams - een mooie Silent noon en een opwindende vertolking van Song of the road uit de eenakter Hugh the Drover - ging hij verder met de Liszt-versie van Im Rhein. Het was een fantastische uitvoering met eerst een majestueuze evocatie van de Keulse Dom, gevolgd daar een ragfijne beschrijving van het schilderij waarbij je de glimlach in zijn stem hoort. In Ihr Glocken von Marling viel zijn uitstekende pianocultuur te bewonderen.

Met Ben Moores This heart that flutters kregen we weer een Engelstalig tussendoortje naar een iets te slepende uitvoering van Strauss' Allerseelen en een uitbundige Zueignung met stralende topnoten. Poulencs C'est ainsi que tu es was onverstaanbaar en had hij beter weggelaten.

Voor het laatste blokje vertelde hij dat hij een musical-geschiedenis had voor hij operazanger werd en dus kregen we nog een paar musicalnummers... Bring him home uit "Les misérables" en Don Quichotes The impossible dream. Als bisnummer greep hij terug naar zijn Australische roots en zong hij I still call Australia home (uit "The boy from Oz"), waarbij hij zichzelf op de gitaar begeleidde.

Publicatie: zaterdag 4 november 2017 @ 15:55
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen