ti guarda dal Grande Inquisitor

Gerard Schneider in Wexford

Voor het laatste lunchrecital in de St. Iberius-kerk werd beroep gedaan op de tenor Gerard Schneider en pianiste Andrea Grant. Ze brachten een gevarieerd programma met - voor de eerste keer de afgelopen dagen - ook een aantal Duitse liederen.

Foto

Schneider was eerder deze week opgevallen als Dimitri in Risurrezione. Hij blijkt ook een behoorlijk goede liedzanger te zijn. Hij was trouwens ook de eerste zanger deze week die alle liederen zonder partituur zong. Ze begonnen met drie liederen uit Schumanns Dichterliebe. Im wunderschönen Monat Mai was een teder begin, Aus meinen Tränen spriessen mocht wel wat meer legato hebben en voor Ich grolle nicht haalde hij zijn meest dramatische kleuren boven.

Na twee stukken van Vaughan Williams - een mooie Silent noon en een opwindende vertolking van Song of the road uit de eenakter Hugh the Drover - ging hij verder met de Liszt-versie van Im Rhein. Het was een fantastische uitvoering met eerst een majestueuze evocatie van de Keulse Dom, gevolgd daar een ragfijne beschrijving van het schilderij waarbij je de glimlach in zijn stem hoort. In Ihr Glocken von Marling viel zijn uitstekende pianocultuur te bewonderen.

Met Ben Moores This heart that flutters kregen we weer een Engelstalig tussendoortje naar een iets te slepende uitvoering van Strauss' Allerseelen en een uitbundige Zueignung met stralende topnoten. Poulencs C'est ainsi que tu es was onverstaanbaar en had hij beter weggelaten.

Voor het laatste blokje vertelde hij dat hij een musical-geschiedenis had voor hij operazanger werd en dus kregen we nog een paar musicalnummers... Bring him home uit "Les misérables" en Don Quichotes The impossible dream. Als bisnummer greep hij terug naar zijn Australische roots en zong hij I still call Australia home (uit "The boy from Oz"), waarbij hij zichzelf op de gitaar begeleidde.

Publicatie: zaterdag 4 november 2017 @ 15:55
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen