ti guarda dal Grande Inquisitor

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Foto
Dimitri, Katyusha (1ste bedrijf)

Risurrezione ging in 1904 in Turijn in première en is gebaseerd op de gelijknamige roman "Opstanding" van Leo Tolstoj, oftewel... hoe condenseer je een roman van 500 bladzijden in twee uur muziek.

In de opera staat Katyusha centraal. Ze groeide op als pleegkind bij Sofia Ivanova, waar ze verliefd werd op Sofia's neef Prins Dimitri. Ze wordt zwanger van hem, wordt uit het huis gezet, belandt in de prostitutie, wordt ten onrechte van moord beschuldigd en eindigt in Siberië. Dimitri reist haar achterna naar de Moskouse gevangenis (derde bedrijf) en Siberië (vierde bedrijf) in een poging om alles goed te maken. Ze houdt nog altijd van hem, maar kiest toch voor Simonson, een mede-gevangene.

De muziek van Alfano is op en top verismo met een dikke, meeslepende orkestratie, onweerstaanbare melodieën en emotionele duetten tussen Katyusha en Dimitri. Dirigent Francesco Cilluffo zorgde voor een opzwepende lezing doorheen de vier bedrijven. Een mens vraagt zich af waarom deze opera niet meer opgevoerd wordt... of zou Puccini toch een te grote schaduw werpen over zijn tijdgenoten ?

Foto
Dimitri, Katyusha (3de bedrijf)

Er zijn nauwelijks koormomenten, al zorgt Alfano wel voor een Butterfly-achtig neuriekoor. Er zijn een hele reeks kleine rolletjes, maar eigenlijk zijn er maar twee rollen die er echt toe doen, namelijk die van Katyusha en Dimitri.

Anne Sophie Duprels had ik twee dagen eerder gehoord in een recital. Als liedzangeres stelt ze niet veel voor, maar als Katyusha zingt ze de sterren van de hemel. Haar dramatische inleving en een grote stem met veel metaal zorgen voor kippenvelmomenten. Maar in haar gebed "Dio pietoso" - een soort tegenhanger van "Vissi d'arte" - brengt ze de nodige intimiteit.

De rol van Dimitri werd gezongen door de tenor Gerard Schneider. Hij heeft een onwaarschijnlijk mooie stem. Zijn warme lyriek kwam mooi tot uiting in de liefdesverklaring "E non temere, o dolce mia fanciulla". Tot in de hoogste regionen behoudt zijn stem die natuurlijke warmte, inclusief een prachtig mezza voce. Een wonderbaarlijke tenor om in de gaten te houden...

Tenslotte moet ook nog Charles Rice vermeld worden. Simonson is maar een relatief korte rol, maar hij heeft wel een mooie baritonaria "Quando la vidi, una voce mi disse". Na de dramatiek van Rigoletto 's middags, liet hij nu een eerder lyrische kant van zijn stem horen.

De regie van Rosetta Cucchi was er één volgens het boekje. Elk bedrijf had voor de verandering eens het correcte decor, ontworpen door Tiziano Santi. Ze voegt wel een jong meisje toe aan de bezetting, vermoedelijk een jongere versie van Katyusha... op het einde van de voorstelling wandelen ze samen door een idyllisch korenveld weg van het desolate Siberië.

Publicatie: vrijdag 3 november 2017 @ 10:28
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen