ti guarda dal Grande Inquisitor

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Foto
Dimitri, Katyusha (1ste bedrijf)

Risurrezione ging in 1904 in Turijn in premiŤre en is gebaseerd op de gelijknamige roman "Opstanding" van Leo Tolstoj, oftewel... hoe condenseer je een roman van 500 bladzijden in twee uur muziek.

In de opera staat Katyusha centraal. Ze groeide op als pleegkind bij Sofia Ivanova, waar ze verliefd werd op Sofia's neef Prins Dimitri. Ze wordt zwanger van hem, wordt uit het huis gezet, belandt in de prostitutie, wordt ten onrechte van moord beschuldigd en eindigt in SiberiŽ. Dimitri reist haar achterna naar de Moskouse gevangenis (derde bedrijf) en SiberiŽ (vierde bedrijf) in een poging om alles goed te maken. Ze houdt nog altijd van hem, maar kiest toch voor Simonson, een mede-gevangene.

De muziek van Alfano is op en top verismo met een dikke, meeslepende orkestratie, onweerstaanbare melodieŽn en emotionele duetten tussen Katyusha en Dimitri. Dirigent Francesco Cilluffo zorgde voor een opzwepende lezing doorheen de vier bedrijven. Een mens vraagt zich af waarom deze opera niet meer opgevoerd wordt... of zou Puccini toch een te grote schaduw werpen over zijn tijdgenoten ?

Foto
Dimitri, Katyusha (3de bedrijf)

Er zijn nauwelijks koormomenten, al zorgt Alfano wel voor een Butterfly-achtig neuriekoor. Er zijn een hele reeks kleine rolletjes, maar eigenlijk zijn er maar twee rollen die er echt toe doen, namelijk die van Katyusha en Dimitri.

Anne Sophie Duprels had ik twee dagen eerder gehoord in een recital. Als liedzangeres stelt ze niet veel voor, maar als Katyusha zingt ze de sterren van de hemel. Haar dramatische inleving en een grote stem met veel metaal zorgen voor kippenvelmomenten. Maar in haar gebed "Dio pietoso" - een soort tegenhanger van "Vissi d'arte" - brengt ze de nodige intimiteit.

De rol van Dimitri werd gezongen door de tenor Gerard Schneider. Hij heeft een onwaarschijnlijk mooie stem. Zijn warme lyriek kwam mooi tot uiting in de liefdesverklaring "E non temere, o dolce mia fanciulla". Tot in de hoogste regionen behoudt zijn stem die natuurlijke warmte, inclusief een prachtig mezza voce. Een wonderbaarlijke tenor om in de gaten te houden...

Tenslotte moet ook nog Charles Rice vermeld worden. Simonson is maar een relatief korte rol, maar hij heeft wel een mooie baritonaria "Quando la vidi, una voce mi disse". Na de dramatiek van Rigoletto 's middags, liet hij nu een eerder lyrische kant van zijn stem horen.

De regie van Rosetta Cucchi was er ťťn volgens het boekje. Elk bedrijf had voor de verandering eens het correcte decor, ontworpen door Tiziano Santi. Ze voegt wel een jong meisje toe aan de bezetting, vermoedelijk een jongere versie van Katyusha... op het einde van de voorstelling wandelen ze samen door een idyllisch korenveld weg van het desolate SiberiŽ.

Publicatie: vrijdag 3 november 2017 @ 10:28
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
2 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Thť‚tre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Thť‚tre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen

De speler in Antwerpen

Opera Vlaanderen sluit het seizoen af met Prokofievs De speler, een opera die in de categorie "rariteiten" valt. Voor mij was het in alle geval de eerste keer dat ik deze opera hoorde.

Opera, 29-6-2018 13:34
2 opmerkingen