ti guarda dal Grande Inquisitor

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Foto
Marullo, Rigoletto

Er waren natuurlijk wel coupures, maar alle grote aria's en scènes waren aanwezig. Af en toe waren er wel een paar onhandige overgangen, vooral de ontvoering van Gilda was nogal klungelig. Ook de tempokeuze was overwegend aan de snellle kant, waardoor sommige scènes - ik denk bijvoorbeeld aan de Cortigiani-scène - hectisch overkwamen.

Een en ander maakte dat vooral de hoofdrol op deze manier écht zwaar wordt, zeker als je weet dat de zanger van dienst ook nog in de avondvoorstelling van het festival moet zingen. Die onfortuinlijke zanger was Charles Rice, maar hij zong een meer dan verdienstelijke Rigoletto. Hij heeft een mooie donkere bariton die ook in de hoogte homogeen blijft klinken.

Giuliana Gianfaldoni begon soubrette-achtig aan Gilda met een dromerige "Caro nome". Maar naarmate de voorstelling vorderde, kreeg haar sopraan meer gewicht zodat ze zich staande kon houden in het "Bella figlia"-kwartet. Aidan Coburn was een problematische Duca. Hij heeft een zurige stem met weinig Italiaanse zon. Hij vermijdt de hoge noten van "Ella mi fu rapita", maar besliste dan toch om de hoge slotnoot van "La donna è mobile" te interpoleren... krakend naast de toon.

Roberto Recchia was verantwoordelijk voor een sobere en donkere regie zonder veel rekwisieten, waarbij de sfeer vooral van suggestieve belichting kwam. Er was geen orkest, enkel Giorgio D'Alonzo die anderhalf uur lang piano speelde...

Publicatie: donderdag 2 november 2017 @ 19:38
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
2 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen

De speler in Antwerpen

Opera Vlaanderen sluit het seizoen af met Prokofievs De speler, een opera die in de categorie "rariteiten" valt. Voor mij was het in alle geval de eerste keer dat ik deze opera hoorde.

Opera, 29-6-2018 13:34
2 opmerkingen