ti guarda dal Grande Inquisitor

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Foto
Marullo, Rigoletto

Er waren natuurlijk wel coupures, maar alle grote aria's en scènes waren aanwezig. Af en toe waren er wel een paar onhandige overgangen, vooral de ontvoering van Gilda was nogal klungelig. Ook de tempokeuze was overwegend aan de snellle kant, waardoor sommige scènes - ik denk bijvoorbeeld aan de Cortigiani-scène - hectisch overkwamen.

Een en ander maakte dat vooral de hoofdrol op deze manier écht zwaar wordt, zeker als je weet dat de zanger van dienst ook nog in de avondvoorstelling van het festival moet zingen. Die onfortuinlijke zanger was Charles Rice, maar hij zong een meer dan verdienstelijke Rigoletto. Hij heeft een mooie donkere bariton die ook in de hoogte homogeen blijft klinken.

Giuliana Gianfaldoni begon soubrette-achtig aan Gilda met een dromerige "Caro nome". Maar naarmate de voorstelling vorderde, kreeg haar sopraan meer gewicht zodat ze zich staande kon houden in het "Bella figlia"-kwartet. Aidan Coburn was een problematische Duca. Hij heeft een zurige stem met weinig Italiaanse zon. Hij vermijdt de hoge noten van "Ella mi fu rapita", maar besliste dan toch om de hoge slotnoot van "La donna è mobile" te interpoleren... krakend naast de toon.

Roberto Recchia was verantwoordelijk voor een sobere en donkere regie zonder veel rekwisieten, waarbij de sfeer vooral van suggestieve belichting kwam. Er was geen orkest, enkel Giorgio D'Alonzo die anderhalf uur lang piano speelde...

Publicatie: donderdag 2 november 2017 @ 19:38
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen