ti guarda dal Grande Inquisitor

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Foto
Marullo, Rigoletto

Er waren natuurlijk wel coupures, maar alle grote aria's en scènes waren aanwezig. Af en toe waren er wel een paar onhandige overgangen, vooral de ontvoering van Gilda was nogal klungelig. Ook de tempokeuze was overwegend aan de snellle kant, waardoor sommige scènes - ik denk bijvoorbeeld aan de Cortigiani-scène - hectisch overkwamen.

Een en ander maakte dat vooral de hoofdrol op deze manier écht zwaar wordt, zeker als je weet dat de zanger van dienst ook nog in de avondvoorstelling van het festival moet zingen. Die onfortuinlijke zanger was Charles Rice, maar hij zong een meer dan verdienstelijke Rigoletto. Hij heeft een mooie donkere bariton die ook in de hoogte homogeen blijft klinken.

Giuliana Gianfaldoni begon soubrette-achtig aan Gilda met een dromerige "Caro nome". Maar naarmate de voorstelling vorderde, kreeg haar sopraan meer gewicht zodat ze zich staande kon houden in het "Bella figlia"-kwartet. Aidan Coburn was een problematische Duca. Hij heeft een zurige stem met weinig Italiaanse zon. Hij vermijdt de hoge noten van "Ella mi fu rapita", maar besliste dan toch om de hoge slotnoot van "La donna è mobile" te interpoleren... krakend naast de toon.

Roberto Recchia was verantwoordelijk voor een sobere en donkere regie zonder veel rekwisieten, waarbij de sfeer vooral van suggestieve belichting kwam. Er was geen orkest, enkel Giorgio D'Alonzo die anderhalf uur lang piano speelde...

Publicatie: donderdag 2 november 2017 @ 19:38
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen