Il Grand' Inquisitor

Die verkaufte Braut in Essen

De opera's van Smetana geraken zelden tot bij ons. Het is dan ook lovenswaardig dat de opera van Essen De verkochte bruid op het programma gezet heeft... in de Duitse vertaling.

illustratie
Marie/Marenka, Hans/Jenik (foto © Matthias Jung)

Het verhaal gaat over de twee halfbroers Hans (Jenik) en Wenzel (Vasek). Hans en Marie (Marenka) zijn verliefd op elkaar, maar de huwelijksmakelaar Kezal (Kecal) wil haar koppelen aan Wenzel. Hans "verkoopt" zijn geliefde, maar uiteindelijk komt alles toch goed.

Voor deze nieuwe productie hebben ze het Tsjecho-Slovaaks regisseursduo Martin Kukucka en Lukás Trpisovsky, die zichzelf SKUTR noemen, geëngageerd. Ze lijken niet echt begrepen te hebben dat dit een komische opera zou moeten zijn... tenzij idiote koorbewegingen (al dan niet met afgezakte broeken) of tenenkrullende toiletgrappen hun idee van humor is.

Het eenheidsdecor van Martin Chocholousek bestaat uit een turnzaal. Die open ruimte heeft niet alleen een negatieve invloed op de akoestiek, maar maakt het verhaal er ook niet duidelijker op. Af en toe wordt er wel een klimrek opengetrokken om een paar bomen te tonen, maar het blijft allemaal vrij kleur- en sfeerloos.

illustratie
Kezal/Kecal (foto © Matthias Jung)

Na een heel mooi gespeelde ouverture, gedirigeerd door Tomás Netopil, valt de opera een uur stil. De aria's en het duet van Marie en Hans slepen zich voort. Het duurt tot diep in het tweede bedrijf, bij de verkoopsonderhandelingen tussen Kezal en Hans, dat er eindelijk wat vaart in de voorstelling komt. Dat is grotendeels de verdienste van een schitterende Tijl Faveyts. Hij zingt zijn aria zelfs in het Tsjechisch, waarbij Kezals diepe noten geen probleem opleveren.

Jessica Muirhead is de vast lyrische sopraan in Essen. Ze zingt een charmante Marie met haar grote aria in het derde bedrijf als een ontroerend hoogtepunt, ondanks een paar scherpe hoge noten. Richard Samek is een stralende Hans en Dmitry Ivanchey is een aandoenlijk stotterende Wenzel.

Publicatie: zondag 29 oktober 2017 @ 10:21
Rubriek: Opera