ti guarda dal Grande Inquisitor

Die verkaufte Braut in Essen

De opera's van Smetana geraken zelden tot bij ons. Het is dan ook lovenswaardig dat de opera van Essen De verkochte bruid op het programma gezet heeft... in de Duitse vertaling.

Foto
Marie/Marenka, Hans/Jenik (foto © Matthias Jung)

Het verhaal gaat over de twee halfbroers Hans (Jenik) en Wenzel (Vasek). Hans en Marie (Marenka) zijn verliefd op elkaar, maar de huwelijksmakelaar Kezal (Kecal) wil haar koppelen aan Wenzel. Hans "verkoopt" zijn geliefde, maar uiteindelijk komt alles toch goed.

Voor deze nieuwe productie hebben ze het Tsjecho-Slovaaks regisseursduo Martin Kukucka en Lukás Trpisovsky, die zichzelf SKUTR noemen, geëngageerd. Ze lijken niet echt begrepen te hebben dat dit een komische opera zou moeten zijn... tenzij idiote koorbewegingen (al dan niet met afgezakte broeken) of tenenkrullende toiletgrappen hun idee van humor is.

Het eenheidsdecor van Martin Chocholousek bestaat uit een turnzaal. Die open ruimte heeft niet alleen een negatieve invloed op de akoestiek, maar maakt het verhaal er ook niet duidelijker op. Af en toe wordt er wel een klimrek opengetrokken om een paar bomen te tonen, maar het blijft allemaal vrij kleur- en sfeerloos.

Foto
Kezal/Kecal (foto © Matthias Jung)

Na een heel mooi gespeelde ouverture, gedirigeerd door Tomás Netopil, valt de opera een uur stil. De aria's en het duet van Marie en Hans slepen zich voort. Het duurt tot diep in het tweede bedrijf, bij de verkoopsonderhandelingen tussen Kezal en Hans, dat er eindelijk wat vaart in de voorstelling komt. Dat is grotendeels de verdienste van een schitterende Tijl Faveyts. Hij zingt zijn aria zelfs in het Tsjechisch, waarbij Kezals diepe noten geen probleem opleveren.

Jessica Muirhead is de vast lyrische sopraan in Essen. Ze zingt een charmante Marie met haar grote aria in het derde bedrijf als een ontroerend hoogtepunt, ondanks een paar scherpe hoge noten. Richard Samek is een stralende Hans en Dmitry Ivanchey is een aandoenlijk stotterende Wenzel.

Publicatie: zondag 29 oktober 2017 @ 10:21
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
2 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen

De speler in Antwerpen

Opera Vlaanderen sluit het seizoen af met Prokofievs De speler, een opera die in de categorie "rariteiten" valt. Voor mij was het in alle geval de eerste keer dat ik deze opera hoorde.

Opera, 29-6-2018 13:34
2 opmerkingen