ti guarda dal Grande Inquisitor

Die verkaufte Braut in Essen

De opera's van Smetana geraken zelden tot bij ons. Het is dan ook lovenswaardig dat de opera van Essen De verkochte bruid op het programma gezet heeft... in de Duitse vertaling.

Foto
Marie/Marenka, Hans/Jenik (foto © Matthias Jung)

Het verhaal gaat over de twee halfbroers Hans (Jenik) en Wenzel (Vasek). Hans en Marie (Marenka) zijn verliefd op elkaar, maar de huwelijksmakelaar Kezal (Kecal) wil haar koppelen aan Wenzel. Hans "verkoopt" zijn geliefde, maar uiteindelijk komt alles toch goed.

Voor deze nieuwe productie hebben ze het Tsjecho-Slovaaks regisseursduo Martin Kukucka en Lukás Trpisovsky, die zichzelf SKUTR noemen, geëngageerd. Ze lijken niet echt begrepen te hebben dat dit een komische opera zou moeten zijn... tenzij idiote koorbewegingen (al dan niet met afgezakte broeken) of tenenkrullende toiletgrappen hun idee van humor is.

Het eenheidsdecor van Martin Chocholousek bestaat uit een turnzaal. Die open ruimte heeft niet alleen een negatieve invloed op de akoestiek, maar maakt het verhaal er ook niet duidelijker op. Af en toe wordt er wel een klimrek opengetrokken om een paar bomen te tonen, maar het blijft allemaal vrij kleur- en sfeerloos.

Foto
Kezal/Kecal (foto © Matthias Jung)

Na een heel mooi gespeelde ouverture, gedirigeerd door Tomás Netopil, valt de opera een uur stil. De aria's en het duet van Marie en Hans slepen zich voort. Het duurt tot diep in het tweede bedrijf, bij de verkoopsonderhandelingen tussen Kezal en Hans, dat er eindelijk wat vaart in de voorstelling komt. Dat is grotendeels de verdienste van een schitterende Tijl Faveyts. Hij zingt zijn aria zelfs in het Tsjechisch, waarbij Kezals diepe noten geen probleem opleveren.

Jessica Muirhead is de vast lyrische sopraan in Essen. Ze zingt een charmante Marie met haar grote aria in het derde bedrijf als een ontroerend hoogtepunt, ondanks een paar scherpe hoge noten. Richard Samek is een stralende Hans en Dmitry Ivanchey is een aandoenlijk stotterende Wenzel.

Publicatie: zondag 29 oktober 2017 @ 10:21
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen