ti guarda dal Grande Inquisitor

Michael Volle in Schwarzenberg

Michael Volle en Helmut Deutsch brachten deze middag een volledig Schubertprogramma. Het was één van de betere recitals die ik de laatste jaren van Volle gehoord heb.

Foto
foto © Schubertiade Schwarzenberg

Michael Volle heeft net een reeks Hans Sachsen in Bayreuth achter de rug en dus zou je denken dat een paar uur Schubert zingen geen probleem mag zijn... zou je denken. Maar de Antikenlieder van Schubert zijn vaak machtige liederen: al brachten ze er maar vier van Schiller en vier van Mayrhofer, ze eisen hun tol ondanks het feit dat Volle aanvankelijk goed leek te doseren.

Hij begon met een indrukwekkende vertolking van Die Götter Griechenlands, constant mezza voce en met wat extra nadruk bij de herneming van "Schöne Welt, wo bist du". Die vier Weltalter is een strofisch lied met een vrolijk melodietje. Alhoewel Schiller in twaalf strofen een soort geschiedenisles geeft, klinkt het meer als een drinklied. Volle en Deutsch beperkten zich tot vier strofen. Gruppe aus dem Tartarus is één van die grote liederen waarbij de helse dampen van de onderwereld uit de piano opstijgen. Na een sfeervol en duister eerste deel, breekt er bij "Ewigkeit" toch wat licht door.

Interpretatief waren de Mayrhofer-Lieder het boeiendst. Ze begonnen met Fahrt zum Hades, waarbij zowel Deutsch als Volle voor de nodige sfeer zorgden en elke strofe weer nieuwe kleuren kreeg. Het minder bekende Philoktet werd een meeslepende vertelling over hoe Philoctetes zijn frustratie uitzingt als hij zonder boog en pijl alleen op het eiland Chryse zit. Het was het perfecte opstapje naar Uraniens Flucht. Het is één van die gigantische ballades die bijna 20 minuten duren, ik kan me niet herinneren het ooit live gehoord te hebben. Tijdens een feest op de Olympus komt de hemelse Aphrodite (Urania) vertellen hoe de mensen zich tegenover haar misdragen. Zeus schiet in een Spaanse colère, maar als hij een koppeltje ziet neerknielen voor het altaar van Aphrodite, ziet hij af van zijn plan om de mensheid uit te roeien. Volle geeft gewicht aan een eerder parlando-Zeus, Aphrodite krijgt een integere vertolking. En als verteller - "Die bange Welt bereitet sich zu sterben" - is hij neutraal zonder dramatische uitbarstingen. Maar in zo'n lange ballade zitten toch nog meer interpretatieve mogelijkheden, dan wat Volle eruit haalde. Het Mayrhofer-deel werd afgesloten met het Wagneriaanse Auflösung... dat was duidelijk het lied teveel.

Na de pauze was er iets minder dramatiek met een verzameling waterliederen, waaronder de drie van Mayrhofer uit het Opus 21. Een stormachtige Der Schiffer opende het blok. Wie Ulfru fischt is de tegenhanger van Die Forelle, maar is eerder een vrijheidslied (de forel ontsnapt) dat Volle in een verhakseld legato zong. Van het gemoedelijke strofische Fischerlied werden vier van de acht strofen gezongen. Maar het laatste lied, Schiffers Scheidelied, hadden ze beter nog wat meer gerepeteerd.

Het recital werd afgerond met een aantal van Schuberts Italiaanse liederen, en dan vooral de Drei Gesänge für Bassstimme die hij voor Luigi Lablache componeerde. Het was in de buffo-aria Il modo di prender moglie dat Volle de onverwacht komische toer opging. Er kwamen nog twee bisnummers. Maar na twee uur, had Volle niet meer voldoende stemcontrole om Der Schiffer van Schlegel, dat zweeft tussen piano en pianississimo, volledig tot zijn recht te laten komen. Ook in het dramatische Heliopolis ging hij vocaal tenonder...

Publicatie: vrijdag 1 september 2017 @ 23:09
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen