ti guarda dal Grande Inquisitor

Sadko in Gent

Sadko is één van die opera's die ik enkel ken van opnames en dan vooral van de drie aria's van de drie vreemde kooplui. De opera van Nikolai Rimski-Korsakov is een echte rariteit, zelfs in Rusland zijn er de afgelopen vijf jaar maar vijf producties van terug te vinden en geen enkele buiten Rusland. Daarvoor alleen al verdient Opera Vlaanderen de nodige lof.

Foto

Zoals verschillende van Rimski-Korsakovs opera's, behoort Sadko tot zijn reeks sprookjesopera's. Sadko is een minstreel in Novgorod die rijk wordt dankzij de gouden vissen van de zeeprinses Volkhova en nadien twaalf jaar rondreist. Hij trouwt met Volkhova en Volkhova verandert in de rivier Volkhov. Sprookjes hebben altijd een diepere betekenis, maar dan valt het te betwijfelen of het een goed idee is om daarvoor Daniel Kramer te engageren. De meesten hebben zijn productie van Carmen hopelijk al verdrongen.

Zijn Sadko is minder rampzalig, maar blinkt toch ook niet uit door duidelijkheid. Het eenheidsdecor van Annette Murschetz bestaat hoofdzakelijk uit een podiumbrede zandbak met zwarte grond. Daarboven hangt, als een soort plafond, een groot videoscherm waarop allerlei - ongetwijfeld goed doordachte - beelden van voetballers, Tom & Jerry-fragmenten, vogels of de maan getoond worden. Of het publiek vanaf het tweede balkon daar veel van ziet, durf ik te betwijfelen. Er zijn een paar mooie beelden, zoals het tweede tafereel met de Witte Zwanen. Minder geslaagd is dan weer de terugkeer van Sadko en zijn compagnons, bepakt met kleurrijke valiezen en opblaasdieren alsof ze een weekendje naar Blankenberge geweest zijn. De "ingeving" om Sadko een halve opera in zijn onderbroek te laten rondlopen, is ongetwijfeld ook het resultaat van een diepzinnige libretto-exegese.

Gelukkig wordt er behoorlijk goed gezongen... in de eerste plaats door de tenor Zurab Zurabishvili als Sadko. Van zijn eerste aria geeft hij nog een vrij lyrische vertolking, maar in de loop van de avond duiken ook meer dramatische kleuren op met toch een teder randje. Betsy Horne kon me dan weer niet echt overtuigen als Volkhova en dan vooral omwille van haar zwakke hoge noten. Victoria Yarovaya zong dan weer Ljoebava (Sadko's echte vrouw) met een indrukwekkende mezzo. Van de drie kooplui was de Venetiaanse handelaar van Pavel Yankovski het best. Een opmerkelijk verschijning was Anatoli Kotscherga in de kleine rol van de Zeekoning, al heeft zijn stem tegenwoordig niet veel kleur of kracht meer.

Wie deze productie wil (her)bekijken vanaf 2 juli online terecht bij The Opera Platform.

Publicatie: vrijdag 23 juni 2017 @ 17:12
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen