ti guarda dal Grande Inquisitor

Rodelinda in Madrid

In het Madrileense Teatro Real leidde Ivor Bolton een nieuwe productie van Handels Rodelinda. Deze productie van Claus Guth zal ook nog te zien zijn in Barcelona, Lyon en Frankfurt.

Foto
Rodelinda, Unulfo (foto © Javier del Real)

Christian Schmidt heeft een indrukwekkend eenheidsdecor op een draaiplatform ontworpen. Het is een levensgroot poppenhuis met aan één kant de voorgevel van het huis van Rodelinda en Bertarido en aan de andere kant een inkijk in het huis over twee niveaus. Beneden zien we een trappenhal en een eetkamer (die in het derde bedrijf ook Bertarido's gevangenis wordt) en boven twee overlopen en de slaapkamer.

Guth gebruikt het zoontje Flavio als centraal karakter. Tijdens de ouverture zien we bijvoorbeeld hoe Bertarido zijn broer Gundeberto vermoordt. Flavio is daar ook bij aanwezig en dat trauma achtervolgt hem de hele opera. Regelmatig duiken dubbels van de andere protagonisten op met een groot masker. Ze zijn enkel zichtbaar voor Flavio en hebben duidelijk een beangstigende invloed op hem. Zelfs het "happy end" van de opera slaagt er niet in om de spoken te verdrijven.

Er is een dubbele bezetting, waarvan ik gisteren de eerste bezetting hoorde. Globaal gezien was het een sterke bezetting met één spijtige uitzondering, met name de Rodelinda van Lucy Crowe. Ze heeft weliswaar een grote stem met een goede en mooie middenstem... maar haar pakweg bovenste octaaf heeft een glasachtige en schrale klank, zonder vibrato. Elk moment lijkt haar stem te breken, de hoogste piepnoten klinken geforceerd en een fractie naast de toon. Ze is wel goed op het vlak van dramatische inleving, maar dat was niet voldoende compensatie.

De mannelijke helft van de bezetting is bij ons goed bekend. De twee castraatrollen werden vertolkt door contratenors. Bejun Mehta zong de Senesino-rol Bertarido. Hij maakte meteen indruk met een zoetgevooisde vertolking van "Dove sei, amato bene". Hij zingt een zachtaardige Bertarido met weinig dramatische stemvoering. Wat contratenors betreft, heb ik toch een lichte voorkeur voor Lawrence Zazzo. Hij heeft een iets grotere stem en klinkt ook virieler in de rol van Unulfo.

Het andere koppel, Grimoaldo en Eduige, werd overtuigend neergezet door Jeremy Ovenden en Sonia Prina. Vooral Prina deed met haar donkere mezzo mijn bloed even sneller stromen als ze in het eerste deel de meest opwindende aria's van de avond vol vuur de zaal inslingert. Umberto Chiummo was tenslotte een degelijke Garibaldo, maar is soms wat slordig met de coloraturen.

Publicatie: zaterdag 1 april 2017 @ 8:45
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen