ti guarda dal Grande Inquisitor

Het sluwe vosje in het Muntpaleis

Christophe Coppens heeft zijn operadebuut gemaakt als regisseur met Het sluwe vosje. Het is op zich wel een mooie en onderhoudende productie geworden, maar één die eigenlijk weinig te maken heeft met Janaceks opera.

Foto
Vosje en Vos (foto © Bernd Uhlig)

We zijn in een grote hangar - de coulissen zijn grotendeels verwijderd waardoor het podium nóg breder is - met rechts een cafetaria en links een kantoor vol beveiligingscamera's. De Boswachter is de bewaker van de zaak. We krijgen uiteraard geen dieren of natuur te zien, tenzij via de wagens van een carnevalstoet die in de hangar geparkeerd worden, wat uiteraard voor allerlei tekstproblemen zorgt. Het Vosje is een tienermeisje dat verliefd wordt op een vrouwelijke Vos... ook problematisch voor het vervolg. Daarenboven is ze de pleegdochter van de Boswachter: de grootste blunder van allemaal.

Ik had de indruk dat de zangers nog meer versterkt werden dan gewoonlijk, al was het nog niet zo erg als bij "Sweeney Todd". Hoe dan ook was het ruimtelijk klankbeeld sterk verstoord en zouden Lenneke Ruiten en Eleonore Marguerre even goed een dramatische verismo-opera kunnen zingen in plaats van het Vosje en de Vos.

Publicatie: zondag 26 maart 2017 @ 8:44
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
2 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen

De speler in Antwerpen

Opera Vlaanderen sluit het seizoen af met Prokofievs De speler, een opera die in de categorie "rariteiten" valt. Voor mij was het in alle geval de eerste keer dat ik deze opera hoorde.

Opera, 29-6-2018 13:34
2 opmerkingen