Il Grand' Inquisitor

Het sluwe vosje in het Muntpaleis

Christophe Coppens heeft zijn operadebuut gemaakt als regisseur met Het sluwe vosje. Het is op zich wel een mooie en onderhoudende productie geworden, maar n die eigenlijk weinig te maken heeft met Janaceks opera.

illustratie
Vosje en Vos (foto Bernd Uhlig)

We zijn in een grote hangar - de coulissen zijn grotendeels verwijderd waardoor het podium ng breder is - met rechts een cafetaria en links een kantoor vol beveiligingscamera's. De Boswachter is de bewaker van de zaak. We krijgen uiteraard geen dieren of natuur te zien, tenzij via de wagens van een carnevalstoet die in de hangar geparkeerd worden, wat uiteraard voor allerlei tekstproblemen zorgt. Het Vosje is een tienermeisje dat verliefd wordt op een vrouwelijke Vos... ook problematisch voor het vervolg. Daarenboven is ze de pleegdochter van de Boswachter: de grootste blunder van allemaal.

Ik had de indruk dat de zangers nog meer versterkt werden dan gewoonlijk, al was het nog niet zo erg als bij "Sweeney Todd". Hoe dan ook was het ruimtelijk klankbeeld sterk verstoord en zouden Lenneke Ruiten en Eleonore Marguerre even goed een dramatische verismo-opera kunnen zingen in plaats van het Vosje en de Vos.

Publicatie: zondag 26 maart 2017 @ 8:44
Rubriek: Opera