ti guarda dal Grande Inquisitor

Hänsel und Gretel in het PSK

Hänsel und Gretel is een vaste waarde in alle Duitse operahuizen tijdens de eindejaarsperiode. In de Munt is het volgens "Carmen" al meer dan 40 jaar geleden dat Humperdincks sprookjesopera nog te horen was. De Munt brengt nu een versie in het PSK die toch niet echt concertant is...

Foto
foto © Bernard Coutant

Het muzikale deel is echter wel puur concertant. Het Muntorkest zit op het podium, de zangers staan ervoor, al dan niet met een partituur in de buurt. Lothar Koenigs dirigeert uitbundig waarbij de balans met de zangers vaak de mist ingaat... zelfs bij grote stemmen als die van Natascha Petrinsky die de moeder Gertrud zong. Dietrich Henschel zong vader Peter zonder partituur, met zijn typische expressieve tekstbehandeling.

Ilse Eerens was een mooi zand- en dauwmannetje. Talia Or begon zwak als Gretel, maar ze groeide gestaag in de rol tijdens de loop van de avond. Gaëlle Arquez zong Hänsel met een grote, warme mezzo. De heks wordt meestal door een mezzo gezongen, soms door een tenor, maar nu was het de bariton Georg Nigl die zich kon uitleven als de demonische Knusperhexe. Het kinderkoor zorgde voor een hemelse afsluiting van de avond.

Het geheel werd visueel ondersteund door Manual Cinema. Achter het orkest stond een scherm opgesteld waarop dynamische beelden geprojecteerd werden met behulp van ouderwetse overhead-projectors. Die getekende decors zorgen voor sfeer en poëzie en doen vaak denken aan de Duitse expressionistische films uit de jaren '20. Acteurs spelen de dubbels van de zangers, hun schaduwen vertolken een tekstgetrouwe evocatie van het libretto.

Als Koenigs de volgende voorstellingen wat meer aandacht heeft voor de zangers, dan kan het nog een echt leuke voorstelling worden.

Publicatie: woensdag 16 december 2015 @ 18:04
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Parijs 2018-2019

Met drie operahuizen is Parijs één van de drukkere operasteden van Europa. De Opéra National de Paris heeft volgend seizoen weer een uitgebreide programmatie, weliswaar met een paar regisseurs die ik probeer te vermijden... De Opéra Comique is voorlopig iets minder interessant dan in de voorgaande seizoenen.

Toekomstmuziek, 20-8-2018 18:01
0 opmerkingen

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
2 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen