ti guarda dal Grande Inquisitor

Hänsel und Gretel in het PSK

Hänsel und Gretel is een vaste waarde in alle Duitse operahuizen tijdens de eindejaarsperiode. In de Munt is het volgens "Carmen" al meer dan 40 jaar geleden dat Humperdincks sprookjesopera nog te horen was. De Munt brengt nu een versie in het PSK die toch niet echt concertant is...

Foto
foto © Bernard Coutant

Het muzikale deel is echter wel puur concertant. Het Muntorkest zit op het podium, de zangers staan ervoor, al dan niet met een partituur in de buurt. Lothar Koenigs dirigeert uitbundig waarbij de balans met de zangers vaak de mist ingaat... zelfs bij grote stemmen als die van Natascha Petrinsky die de moeder Gertrud zong. Dietrich Henschel zong vader Peter zonder partituur, met zijn typische expressieve tekstbehandeling.

Ilse Eerens was een mooi zand- en dauwmannetje. Talia Or begon zwak als Gretel, maar ze groeide gestaag in de rol tijdens de loop van de avond. Gaëlle Arquez zong Hänsel met een grote, warme mezzo. De heks wordt meestal door een mezzo gezongen, soms door een tenor, maar nu was het de bariton Georg Nigl die zich kon uitleven als de demonische Knusperhexe. Het kinderkoor zorgde voor een hemelse afsluiting van de avond.

Het geheel werd visueel ondersteund door Manual Cinema. Achter het orkest stond een scherm opgesteld waarop dynamische beelden geprojecteerd werden met behulp van ouderwetse overhead-projectors. Die getekende decors zorgen voor sfeer en poëzie en doen vaak denken aan de Duitse expressionistische films uit de jaren '20. Acteurs spelen de dubbels van de zangers, hun schaduwen vertolken een tekstgetrouwe evocatie van het libretto.

Als Koenigs de volgende voorstellingen wat meer aandacht heeft voor de zangers, dan kan het nog een echt leuke voorstelling worden.

Publicatie: woensdag 16 december 2015 @ 18:04
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen