ti guarda dal Grande Inquisitor

Hänsel und Gretel in het PSK

Hänsel und Gretel is een vaste waarde in alle Duitse operahuizen tijdens de eindejaarsperiode. In de Munt is het volgens "Carmen" al meer dan 40 jaar geleden dat Humperdincks sprookjesopera nog te horen was. De Munt brengt nu een versie in het PSK die toch niet echt concertant is...

Foto
foto © Bernard Coutant

Het muzikale deel is echter wel puur concertant. Het Muntorkest zit op het podium, de zangers staan ervoor, al dan niet met een partituur in de buurt. Lothar Koenigs dirigeert uitbundig waarbij de balans met de zangers vaak de mist ingaat... zelfs bij grote stemmen als die van Natascha Petrinsky die de moeder Gertrud zong. Dietrich Henschel zong vader Peter zonder partituur, met zijn typische expressieve tekstbehandeling.

Ilse Eerens was een mooi zand- en dauwmannetje. Talia Or begon zwak als Gretel, maar ze groeide gestaag in de rol tijdens de loop van de avond. Gaëlle Arquez zong Hänsel met een grote, warme mezzo. De heks wordt meestal door een mezzo gezongen, soms door een tenor, maar nu was het de bariton Georg Nigl die zich kon uitleven als de demonische Knusperhexe. Het kinderkoor zorgde voor een hemelse afsluiting van de avond.

Het geheel werd visueel ondersteund door Manual Cinema. Achter het orkest stond een scherm opgesteld waarop dynamische beelden geprojecteerd werden met behulp van ouderwetse overhead-projectors. Die getekende decors zorgen voor sfeer en poëzie en doen vaak denken aan de Duitse expressionistische films uit de jaren '20. Acteurs spelen de dubbels van de zangers, hun schaduwen vertolken een tekstgetrouwe evocatie van het libretto.

Als Koenigs de volgende voorstellingen wat meer aandacht heeft voor de zangers, dan kan het nog een echt leuke voorstelling worden.

Publicatie: woensdag 16 december 2015 @ 18:04
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen