ti guarda dal Grande Inquisitor

Messiah in het PSK

Het (snikhete) PSK zat gisteren nog eens vol voor een "European Gala" met een uitvoering van Handels Messiah. Hervé Niquet dirigeerde op uitbundige wijze Le Concert Spirituel met het koor in een glansrol.

Foto
foto © Eric Manas

Het eerste dat opviel aan het koor was dat alle stemmen door elkaar opgesteld stonden en niet opgedeeld in de klassieke stemgroepen. Het tweede is de kwaliteit, waarbij ik vooral getroffen werd door hun grote dynamiek waardoor het beroemde "Hallelujah" magistraal opgebouwd werd. Maar ook hun collectieve expressiviteit vertaalde zich bijvoorbeeld in een "Since by man came death" die door merg en been ging. Daar tegenover stond de ongebreidelde zangvreugde van "All we like sheep" en het zichtbare plezier waarmee ze dit zongen.

De vier solisten moesten daar niet voor onderdoen... met één uitzondering. Topi Lehtipuu is al een tijd aan het aftakelen en gisteren begon het gewoon zielig te worden met een stem die nauwelijks draagt, een ongelijk vibrato over zijn stembereik en een totale afwezigheid van enige interpretatie. "Ev'ry valley" was een dieptepunt, voor "Thou shalt break" heeft hij totaal niet voldoende stem meer.

Dat viel des te meer op in het duet "O death, where is thy sting", waarbij hij gewoon weggezongen werd door Patricia Bardon. Met haar brede altstem die fantastisch donker klinkt, zong ze bijvoorbeeld een grandioze "He was despised" waarbij de ijzige strijkers in het middendeel voor extra contrast zorgden. Neal Davis scoorde vooral op het vlak van de expressiviteit als hij als een volleerd verteller het Laatste Oordeel aankondigt met "Behold, I tell you a mystery" en vervolgens de strijd met de trompet aangaat in "The trumpet shall sound". De sopraan Katherine Watson zong met een zilveren stem met een fijn patinalaagje. "I know that my Redeemer liveth" was het verstild rustpunt van de avond.

Publicatie: vrijdag 4 december 2015 @ 18:07
Rubriek: Oratorium

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen