ti guarda dal Grande Inquisitor

Messiah in het PSK

Het (snikhete) PSK zat gisteren nog eens vol voor een "European Gala" met een uitvoering van Handels Messiah. Hervé Niquet dirigeerde op uitbundige wijze Le Concert Spirituel met het koor in een glansrol.

Foto
foto © Eric Manas

Het eerste dat opviel aan het koor was dat alle stemmen door elkaar opgesteld stonden en niet opgedeeld in de klassieke stemgroepen. Het tweede is de kwaliteit, waarbij ik vooral getroffen werd door hun grote dynamiek waardoor het beroemde "Hallelujah" magistraal opgebouwd werd. Maar ook hun collectieve expressiviteit vertaalde zich bijvoorbeeld in een "Since by man came death" die door merg en been ging. Daar tegenover stond de ongebreidelde zangvreugde van "All we like sheep" en het zichtbare plezier waarmee ze dit zongen.

De vier solisten moesten daar niet voor onderdoen... met één uitzondering. Topi Lehtipuu is al een tijd aan het aftakelen en gisteren begon het gewoon zielig te worden met een stem die nauwelijks draagt, een ongelijk vibrato over zijn stembereik en een totale afwezigheid van enige interpretatie. "Ev'ry valley" was een dieptepunt, voor "Thou shalt break" heeft hij totaal niet voldoende stem meer.

Dat viel des te meer op in het duet "O death, where is thy sting", waarbij hij gewoon weggezongen werd door Patricia Bardon. Met haar brede altstem die fantastisch donker klinkt, zong ze bijvoorbeeld een grandioze "He was despised" waarbij de ijzige strijkers in het middendeel voor extra contrast zorgden. Neal Davis scoorde vooral op het vlak van de expressiviteit als hij als een volleerd verteller het Laatste Oordeel aankondigt met "Behold, I tell you a mystery" en vervolgens de strijd met de trompet aangaat in "The trumpet shall sound". De sopraan Katherine Watson zong met een zilveren stem met een fijn patinalaagje. "I know that my Redeemer liveth" was het verstild rustpunt van de avond.

Publicatie: vrijdag 4 december 2015 @ 18:07
Rubriek: Oratorium

Recent RSS feed

Parijs 2018-2019

Met drie operahuizen is Parijs één van de drukkere operasteden van Europa. De Opéra National de Paris heeft volgend seizoen weer een uitgebreide programmatie, weliswaar met een paar regisseurs die ik probeer te vermijden... De Opéra Comique is voorlopig iets minder interessant dan in de voorgaande seizoenen.

Toekomstmuziek, 20-8-2018 18:01
1 opmerking

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
2 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen