ti guarda dal Grande Inquisitor

December 2015

De eindejaarsperiode is gevuld met de klassieke kerstconcerten en een paar klassiekers uit het operarepertoire.

FotoOpera Vlaanderen grijpt terug naar La bohème in de succesvolle productie van Robert Carsen. Er zijn twee bezettingen voorzien met onder andere Gal James en Monica Zanettin als Mimi, en Najmiddin Mavlyanov en Luciano Ganci als Rodolfo. De première is op 13 december in Antwerpen, Gent komt in januari aan de beurt. [details]

De Waalse Opera herneemt vanaf 18 december Die Zauberflöte in de sprookjesachtige enscenering van Cécile Roussat et Julien Lubek die vijf jaar geleden in de circustent te zien was. Paolo Arrivabeni dirigeert, met Anne-Catherine Gillet (Pamina), Anicio Zorzi Giustiniani (Tamino) en Mario Cassi (Papageno). [details]

De Munt brengt een concertante Hänsel und Gretel in het PSK. Er zijn vier voorstellingen, de eerste is op 15 december, met Lothar Koenigs als dirigent. Gaëlle Arquez en Talia Or zingen de titelrollen. [details]

In december brengt het Brussels Operettetheater zijn jaarlijkse operettevoorstelling. Dit jaar is het een Offenbach-tweeluik met Les Bavards en Monsieur Choufleuri restera chez Lui. De productie gaat op 12 december in Leuven in première, daarna spelen ze nog drie keer in het Kaaitheater. [details]

De Met zendt in december enkel een herneming van "The magic flute" uit. Maar in Utopolis komen de twee Londense operahuizen aan bod. Op 3 december vertonen ze The Mikado vanuit ENO [details]. Op 10 december zijn Cavalleria rusticana en Pagliacci live te zien vanuit Covent Garden, met Aleksandrs Antonenko als Turiddu en Canio, Dimitri Platanias als Alfio en Tonio, Eva-Maria Westbroek als Santuzza en Carmen Giannattasio als Nedda [details].

De Parijse Opéra zendt op 17 december hun nieuwe productie van La damnation de Faust naar de UGC-cinema's. Alvis Hermanis is verantwoordelijk voor de regie. Philippe Jordan leidt een sterbezetting met Jonas Kaufmann (Faust), Bryn Terfel (Méphistophélès) en Sophie Koch (Marguerite). [details]

Deze maand zal ook Handels Messiah twee keer te horen zijn. Hervé Niquet dirigeert een uitvoering op 3 december in het PSK met Katherine Watson, Patricia Bardon, Topi Lehtipuu en Neal Davis [details]. Het Octopusensemble speelt op 20 december in deSingel onder leiding van Bart Van Reyn met als solisten Rachel Redmond, Anna Radziejewska, Samuel Boden en Roland Wood [details].

Het Collegium Vocale en Philippe Herreweghe brengen Weihnachtskantaten van Bach met Dorothee Mields, Damien Guillon, Thomas Hobbs en Peter Kooij als solisten, op 16 december in de Bijloke [details] en op 17 december in deSingel [details].

Cecilia Bartoli's jaarlijks bezoek aan het PSK valt dit jaar op 16 december. Voor het programma keert ze terug naar haar roots met aria's van Mozart en Rossini. [details]

Op 19 december zingt de contratenor Valer Sabadus aria's van Farinelli in het PSK. Hij wordt daarbij begeleid door het Concerto Köln. [details]

Publicatie: zaterdag 28 november 2015 @ 11:37
Rubriek: Toekomstmuziek

Recent RSS feed

Parijs 2018-2019

Met drie operahuizen is Parijs één van de drukkere operasteden van Europa. De Opéra National de Paris heeft volgend seizoen weer een uitgebreide programmatie, weliswaar met een paar regisseurs die ik probeer te vermijden... De Opéra Comique is voorlopig iets minder interessant dan in de voorgaande seizoenen.

Toekomstmuziek, 20-8-2018 18:01
1 opmerking

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
2 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen