ti guarda dal Grande Inquisitor

Armida in Gent

Van Lully en Handel over Gluck tot Rossini... het verhaal van de tovenares Armida uit Torquato Tasso's "Gerusalemme liberata" heeft talloze componisten geïnspireerd. Rossini's Armida wordt echter zelden opgevoerd. Naar verluidt, zou het zelfs de eerste keer zijn dat Alberto Zedda het werk dirigeerde.

Foto
foto © Annemie Augustijns

Net zoals Otello wordt ook Armida gekenmerkt door een overdaad aan tenors. Enea Scala zingt Rinaldo met stevige stem en indrukwekkende hoge noten. Dario Schmunck zingt de twee rollen van Goffredo en Carlo. Als Godfried van Bouillon is hij een en al elegantie, voor Carlo klinkt hij plots een stuk robuuster. Robert McPherson hebben we al een paar keer eerder gehoord bij de Vlaamse Opera. Deze keer leek hij niet in vorm te zijn en croonde hij meer de partij van Gernando dan ze te zingen.

Carmen Romeu hebben we vorig jaar leren kennen als de Rossini-Desdemona. Ze zingt een zeer expressieve Armida met een grote stem die in de recitatieven fantastisch op de tekst zit. Haar flakkerende coloraturen worden in de hoogte wel wat slordig, net zoals haar intonatie.

De productie van Mariame Clément is er één om snel te vergeten. Kruisvaarders in maliënkolders staan om een of andere reden op een atletiekpiste in een stadion, een plastieken sekspop moet voor wat ontspanning zorgen. Voor de redding van Armida en Rinaldo op het einde van het eerste bedrijf moeten uiteraard kalasjnikovs bovengehaald worden... een klassieke indicatie dat de regisseur lijdt aan ideeënarmoede.

Publicatie: zondag 22 november 2015 @ 21:23
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen