ti guarda dal Grande Inquisitor

Gillian Keith en Matthew Hargreaves in Oxford

Tijdens een festival met een uitgebreid aanbod aan recitals, is het misschien onvermijdelijk dat er af en toe missers zijn. Het duorecital van sopraan Gillian Keith, bariton Matthew Hargreaves en pianist Simon Lepper was er één om snel te vergeten.

FotoNa Mörike, Eluard en Goethe ging de aandacht gisteren naar een aantal Britse dichters, in het bijzonder Thomas Moore, Lord Byron en Robert Burns. Verschillende gedichten werden in het Duits vertaald en het waren dan ook Duitse liederen die we tijdens de eerste helft van het recital te horen kregen.

Matthew Hargreaves begon met Mendelssohns Der Blumenkranz in gebrekkig Duits en een breed vibrato telkens als hij wat druk op zijn stem zet. En druk zetten, is eigenlijk het enige wat hij kan. Van de twee Venetiaanse Liederen van Schumann was het tweede, Wenn durch die Piazzetta, nog enigszins genietbaar zolang hij maar forte kan zingen. Het eerste lied Leis' rudern hier vraagt echter iets meer subtiliteit en zelfs piano zingen... maar als hij het woord "sacht" zingt, dan probeert hij dat met een ongesteund mezza voce waarmee hij totaal de mist ingaat.

Gillian Keith is iets beter. Ze heeft een lichte, zilveren sopraan die in de hoogte meer knalt dan zweeft. Haar Duits is wel marginaal beter. Een flapperende kin creëert een onaangenaam tremolo in Schlafloser Augen leuchte van Felix, terwijl ze het Gondellied van Fanny Mendelssohn meer op een cabaretlied van Kurt Weill liet klinken.

Het tweede deel was gewijd aan Engelse liederen, maar die heb ik aan mij laten voorbijgaan.

FotoIn de late namiddag was er nog een recital van de alt Louise Macdonald en Ingrid Sawers. Ze bleven ook in Groot-Brittanië met een programma rond Mary Stuart.

Schumanns laatste liedcyclus Gedichte der Königin Maria Stuart (een prachtige cyclus die, wat mij betreft, veel te weinig uitgevoerd wordt) was de start van het recital. Louise Macdonald heeft een degelijke altstem, maar ze blijft interpretatief te veel op de achtergrond.

De Schumann-liederen werden aangevuld met nieuwe composities op andere teksten van Queen Mary. Eddie McGuire componeerde drie liederen op oud-Franse teksten rond de dood van haar eerste man François II. Het is zeer toegankelijke muziek, zij het wat eentonig.

De muziek van Judith Bingham voor Adieu Solace is een stuk gevarieerder. Het is een proza-tekst die handelt over de moord op Rizzio terwijl Mary zwanger is van haar zoon James... en dus krijgen we enerzijds een wiegenlied en anderzijds het dramatische nieuws van de moord. Het was pas in dit werk dat Macdonald het expressiefst uit de hoek kwam. De drie liederen van Dee Isaacs, Triptych for Mary, vormden een transparante afsluiter.

Publicatie: dinsdag 20 oktober 2015 @ 9:59
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen