ti guarda dal Grande Inquisitor

Gillian Keith en Matthew Hargreaves in Oxford

Tijdens een festival met een uitgebreid aanbod aan recitals, is het misschien onvermijdelijk dat er af en toe missers zijn. Het duorecital van sopraan Gillian Keith, bariton Matthew Hargreaves en pianist Simon Lepper was er één om snel te vergeten.

FotoNa Mörike, Eluard en Goethe ging de aandacht gisteren naar een aantal Britse dichters, in het bijzonder Thomas Moore, Lord Byron en Robert Burns. Verschillende gedichten werden in het Duits vertaald en het waren dan ook Duitse liederen die we tijdens de eerste helft van het recital te horen kregen.

Matthew Hargreaves begon met Mendelssohns Der Blumenkranz in gebrekkig Duits en een breed vibrato telkens als hij wat druk op zijn stem zet. En druk zetten, is eigenlijk het enige wat hij kan. Van de twee Venetiaanse Liederen van Schumann was het tweede, Wenn durch die Piazzetta, nog enigszins genietbaar zolang hij maar forte kan zingen. Het eerste lied Leis' rudern hier vraagt echter iets meer subtiliteit en zelfs piano zingen... maar als hij het woord "sacht" zingt, dan probeert hij dat met een ongesteund mezza voce waarmee hij totaal de mist ingaat.

Gillian Keith is iets beter. Ze heeft een lichte, zilveren sopraan die in de hoogte meer knalt dan zweeft. Haar Duits is wel marginaal beter. Een flapperende kin creëert een onaangenaam tremolo in Schlafloser Augen leuchte van Felix, terwijl ze het Gondellied van Fanny Mendelssohn meer op een cabaretlied van Kurt Weill liet klinken.

Het tweede deel was gewijd aan Engelse liederen, maar die heb ik aan mij laten voorbijgaan.

FotoIn de late namiddag was er nog een recital van de alt Louise Macdonald en Ingrid Sawers. Ze bleven ook in Groot-Brittanië met een programma rond Mary Stuart.

Schumanns laatste liedcyclus Gedichte der Königin Maria Stuart (een prachtige cyclus die, wat mij betreft, veel te weinig uitgevoerd wordt) was de start van het recital. Louise Macdonald heeft een degelijke altstem, maar ze blijft interpretatief te veel op de achtergrond.

De Schumann-liederen werden aangevuld met nieuwe composities op andere teksten van Queen Mary. Eddie McGuire componeerde drie liederen op oud-Franse teksten rond de dood van haar eerste man François II. Het is zeer toegankelijke muziek, zij het wat eentonig.

De muziek van Judith Bingham voor Adieu Solace is een stuk gevarieerder. Het is een proza-tekst die handelt over de moord op Rizzio terwijl Mary zwanger is van haar zoon James... en dus krijgen we enerzijds een wiegenlied en anderzijds het dramatische nieuws van de moord. Het was pas in dit werk dat Macdonald het expressiefst uit de hoek kwam. De drie liederen van Dee Isaacs, Triptych for Mary, vormden een transparante afsluiter.

Publicatie: dinsdag 20 oktober 2015 @ 9:59
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Parijs 2018-2019

Met drie operahuizen is Parijs één van de drukkere operasteden van Europa. De Opéra National de Paris heeft volgend seizoen weer een uitgebreide programmatie, weliswaar met een paar regisseurs die ik probeer te vermijden... De Opéra Comique is voorlopig iets minder interessant dan in de voorgaande seizoenen.

Toekomstmuziek, 20-8-2018 18:01
1 opmerking

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
2 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen