ti guarda dal Grande Inquisitor

Daniel Behle in Schwarzenberg

Aan tenors is er deze Schubertiade geen gebrek. Na Mauro Peter, Christoph Prégardien en Piotr Beczala is Daniel Behle de vierde tenor deze week. Samen met pianist Alexander Schmalcz verzorgde hij het laatste liedrecital van deze Schwarzenberg-editie.

Foto
foto © Schubertiade Schwarzenberg

In het programmaboek van de Schubertiade staat achteraan een lijst met alle werken van Schubert. Daarbij wordt aangegeven wat al ooit opgevoerd werd en wat nog niet. Zo zijn er nog ettelijke liederen die de afgelopen 40 jaar nog nooit weerklonken op de Schubertiade. Met dit recital werden niet minder dan vier van die gaten gevuld.

Van sommige van die liederen is het te begrijpen dat ze nog nooit opgevoerd werden. An den Schlaf is waarschijnlijk een onafgewerkt lied. Met het jeugdwerk Die Schatten (D50) valt geen eer te behalen omwille van de vele hoge noten. Maar Der Entfernten heeft wel een zekere charme en zou niet misstaan in het repertoire.

Het is daarenboven verrassend dat Daniel Behle nog nooit mijn liedpad gekruist heeft: hij is al vooraan in de 40 en heeft ook al een behoorlijke lieddiscografie opgebouwd. Ik heb hem wel al een paar keer in opera gehoord, recent nog in de Brusselse Alcina. Hij heeft een lichte, slanke tenor met uistekende expressieve mogelijkheden. Net zoals de meeste zangers deze week stond er een pupiter voor zijn neus... enigszins begrijpelijk voor al die onbekende liederen, alhoewel de sopranen deze week - Karg, Kleiter en Rae - wel de moeite gedaan hadden om alles in te studeren.

Die onbekende liederen waren allemaal verzameld in de eerste helft van het recital. Het eerste lied was er één om snel te vergeten. De 14-jarige Schubert schreef Der Vatermörder (D10!) in grote operastijl met een kolkende pianopartij. Het ligt ongemakkelijk hoog met lange stukken in de passaggio-zone en met veelvuldige hoge la's... en hoger. Ideaal heeft de zanger daar iets meer opwarmingstijd voor nodig. Al die hoge noten kwamen dan ook piepend uit Behles keel. Ik vermoed dat hij er zo snel mogelijk vanaf wou zijn.

Der Flug der Zeit, met zijn wiegend barcarolle-ritme, was het enige minder onbekende lied van deze reeks dood- en graf-gerelateerde liederen, met uitzondering van Erlkönig dat ons warm moest maken voor het vervolg na de pauze. Behle was niet helemaal overtuigend in dit beroemde Goethe-lied. Hij begon wel goed, maar na verloop van tijd vervaagde het vocale onderscheid tussen de drie karakters. "Mein Vater, mein Vater, jetzt fasst er mich an" klonk bijvoorbeeld meer als de paniekerige vader dan de stervende jongen.

Na de pauze kwamen dan al de grote Schubertliederen met als hoogtepunt de twee Rückert-liederen. Na een letterlijk adembenemde Sei mir gegrüßt volgde een van de beste uitvoeringen van Du bist die Ruh die ik ooit gehoord heb. Hij begon mezza voce en houdt dat vier strofen vol. Voor de climax van de laatste strofe - "Dies Augenzelt ..." - verplaatst hij zijn stem om in de eerste doorgang crescendo op te bouwen tot "erhellt". In de herhaling doet hij het nog eens, maar zingt de eerste hoge noot van "(er)-he-ellt" piano en doet er voor de tweede noot nog een diminuendo bij. Ik heb het al veel zangers horen proberen, maar weinigen lukken. En als je het dan hoort: kippenvel !

Hierna waren Ganymed en Am Tage Aller Seelen een koud kunstje. Voor het laatste lied kregen ze het gezelschap van hoornist Ab Koster voor een uitvoering van Auf dem Strom die best nog wat meer repetitietijd had mogen hebben. Voor de bisnummers hielden ze het heel traditioneel met Heidenröslein (de vierde keer al deze week) en Die Forelle.

Publicatie: zaterdag 29 augustus 2015 @ 22:19
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Thomas Oliemans in Zeist

Met Joseph von Eichendorff als de festivaldichter is het onvermijdelijk dat we op een bepaald moment Schumanns Eichendorff-Liederkreis te horen zouden krijgen. Vandaag was dat het geval met de Nederlandse bariton Thomas Oliemans en de immer geniale Malcolm Martineau aan de piano.

Liedrecital, 24-5-2018 22:56
0 opmerkingen

Meerstemmige Schumann en Brahms in Zeist

"Meine Töne still und heiter" was de titel die de kwartetavond van het Liedfestival van Zeist meegekregen had. Het is het eerste lied uit Schumanns Minnespiel dat centraal stond in een concert met meerstemmige liederen van Schumann en Brahms, uitgevoerd door vier solisten en met Matthias Lademann aan de piano.

Liedrecital, 23-5-2018 23:05
0 opmerkingen

Anna Lucia Richter in Zeist

Dit jaar heeft het Liedfestival van Zeist "Schubert en zijn opvolgers" als thema. Die opvolgers zijn dan vooral Schumann en Wolf. Een bijkomende rode draad is de dichter Eichendorff. In het openingsconcert van Anna Lucia Richter en Gerold Huber kregen we Schubert en Wolf, maar voor Eichendorff was het wachten tot de bisnummers.

Liedrecital, 22-5-2018 23:06
0 opmerkingen

Capriccio Premičre Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Premičre Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen