ti guarda dal Grande Inquisitor

Brenda Rae in Schwarzenberg

De Amerikaanse sopraan Brenda Rae is in de eerste plaats een operazangeres. Maar voor een recital met "operaliederen" is het niet slecht om een gevierde Lucia en Zerbinetta ter beschikking te hebben. Wolfram Rieger begeleidde haar door dit origineel programma met liederen die je nagenoeg nooit te horen krijgt.

Foto
foto © Schubertiade Schwarzenberg

Brenda Rae was twee jaar geleden ook al eens in Schwarzenberg voor een gemengd kamermuziekprogramma. Ze heeft een lichte sopraan met een groot dynamisch bereik. Ze schudt de hoge noten moeiteloos uit haar mouw al hebben ze een metaalachtige klank.

De twee helften van het programma waren gelijkaardig opgebouwd met eerste Italiaanse liederen, dan een opera-aria en vervolgens nog een handvol "gewone" liederen. Voor die laatste groep liederen leken ze wel heel de Schubert-catalogus afgespeurd te hebben naar liederen die buiten de gebruikelijke lied-tessituur liggen.

Ze begonnen met de Vier Canzonen (D688), vier liederen in belcantostijl toen Wenen stilaan in de greep van de Italiaanse opera en in het bijzonder Rossini begon te geraken. Brenda Rae bouwde een mooie boog met een opvallend opgewekte uitvoering van Guarda, che bianca luna tot een ontroerende Mio ben ricordati. De vier Italiaanse werken na de pauze zijn van de jongere Schubert en waren meestal compositie-oefeningen van Salieri, zoals het charmante La pastorella al prato of een grote aria als Vedi quanto adoro.

De twee opera-aria's kwamen respectievelijk uit Die Freunde von Salamanka en Der vierjährige Posten. De tweede aria, Käthes Gott! Höre meine Stimme!, is de interessantste. Het begint als een gebed uit een Mendelssohn-oratorium, om uit te monden in een kijvende Käthe.

Bij de Duitstalige liederen waren, zoals gezegd, de hoge noten troef in liederen als Von Ida of het bekende Delphine. Maar het is een "normaal" lied als Heimliches Lieben dat het mooiste was, al krijgen de medeklinkers niet altijd evenveel aandacht van Rae en zingt ze teveel de noten in plaats van de tekst. Opmerkelijk was ook de uitvoering van Des Mädchens Klage, het tweede lied dat de nog heel jonge Schubert schreef (D6). Het is een lied waarin Schubert alles wat hij kon bedenken toepast, te beginnen met een stormachtige uitbarsting van de piano.

Voor de bisnummers waren de Schubertiaanse hoge noten op en schakelden ze over op Strauss met Amor.

Publicatie: donderdag 27 augustus 2015 @ 8:41
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen