ti guarda dal Grande Inquisitor

Steinberger en Bauer in Schwarzenberg

Het jaar 1815 is niet alleen het jaar dat Napoleon verslagen werd in Waterloo en het jaar dat Europa hertekend werd op het Congres van Wenen. Het was ook het productiefste Liedjaar van Schubert waarin hij meer dan 140 liederen schreef. De Schubertiade heeft een aantal van die liederen gegroepeerd in twee duorecitals met als titel "Lieder aus dem Jahr 1815". Vandaag zongen Birgid Steinberger en Thomas E. Bauer het eerste recital, met Julius Drake aan de piano.

Foto
foto © Schubertiade Schwarzenberg

Oorspronkelijk was wel een ander duo voorzien. Sara Connolly moest afzeggen omwille van een bacteriële infectie, en Markus Werba had gewoon geen goesting om naar Schwarzenberg te komen. Gelukkig hebben ze met Steinberger en Bauer twee zangers gevonden die het wel zagen zitten om op een paar dagen tijd heel het voorziene programma in te studeren, waarvan ze waarschijnlijk de meeste liederen nog nooit gezongen hadden.

Het was zeker geen groots recital - de liederen van de 18-jarige Schubert waren trouwens ook niet allemaal meesterwerken - maar gezien de omstandigheden best behoorlijk. Er liep heel af en toe wat mis, maar Julius Drake waakte als een moederkip over zijn twee zangers en hield ze in het goede spoor.

Birgid Steinberger is interpretatief de boeiendste van de twee zangers. Haar tekstvoering is wel soms wat wild, bijvoorbeeld in de overdreven forte inzetten van elke strofe van Nähe des Geliebten, wat wel tot het ijzeren Schubertrepertoire behoorde. Daarentegen zong ze wel een heel mooi piano uitgevoerde Der Jüngling am Bache (D192, de tweede versie). Ze kan ook die onbestemde traan in haar stem leggen, wat haar vertolking van Des Mädchens Klage memorabel maakte.

De stem van Thomas E. Bauer gaat qua kleur in de richting van een basbariton. Zijn An Mignon klonk daardoor misschien iets te ongepolijst. Dat het ook anders kan, toonde hij met Das Rosenband. Maar hij kon al zijn dramatische kwaliteiten ten toon spreiden in het hilarische Das gestörte Glück of in het Ossian-lied Cronnan, met korte interventies van Steinberger en een glansrol voor Julius Drake.

Ondanks het korte tijdbestek om deze liederen in de keel te krijgen, hadden ze toch tijd gevonden voor een bisnummer... een duetversie van Heidenröslein.

Publicatie: maandag 24 augustus 2015 @ 21:34
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
0 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen