ti guarda dal Grande Inquisitor

Steinberger en Bauer in Schwarzenberg

Het jaar 1815 is niet alleen het jaar dat Napoleon verslagen werd in Waterloo en het jaar dat Europa hertekend werd op het Congres van Wenen. Het was ook het productiefste Liedjaar van Schubert waarin hij meer dan 140 liederen schreef. De Schubertiade heeft een aantal van die liederen gegroepeerd in twee duorecitals met als titel "Lieder aus dem Jahr 1815". Vandaag zongen Birgid Steinberger en Thomas E. Bauer het eerste recital, met Julius Drake aan de piano.

Foto
foto © Schubertiade Schwarzenberg

Oorspronkelijk was wel een ander duo voorzien. Sara Connolly moest afzeggen omwille van een bacteriële infectie, en Markus Werba had gewoon geen goesting om naar Schwarzenberg te komen. Gelukkig hebben ze met Steinberger en Bauer twee zangers gevonden die het wel zagen zitten om op een paar dagen tijd heel het voorziene programma in te studeren, waarvan ze waarschijnlijk de meeste liederen nog nooit gezongen hadden.

Het was zeker geen groots recital - de liederen van de 18-jarige Schubert waren trouwens ook niet allemaal meesterwerken - maar gezien de omstandigheden best behoorlijk. Er liep heel af en toe wat mis, maar Julius Drake waakte als een moederkip over zijn twee zangers en hield ze in het goede spoor.

Birgid Steinberger is interpretatief de boeiendste van de twee zangers. Haar tekstvoering is wel soms wat wild, bijvoorbeeld in de overdreven forte inzetten van elke strofe van Nähe des Geliebten, wat wel tot het ijzeren Schubertrepertoire behoorde. Daarentegen zong ze wel een heel mooi piano uitgevoerde Der Jüngling am Bache (D192, de tweede versie). Ze kan ook die onbestemde traan in haar stem leggen, wat haar vertolking van Des Mädchens Klage memorabel maakte.

De stem van Thomas E. Bauer gaat qua kleur in de richting van een basbariton. Zijn An Mignon klonk daardoor misschien iets te ongepolijst. Dat het ook anders kan, toonde hij met Das Rosenband. Maar hij kon al zijn dramatische kwaliteiten ten toon spreiden in het hilarische Das gestörte Glück of in het Ossian-lied Cronnan, met korte interventies van Steinberger en een glansrol voor Julius Drake.

Ondanks het korte tijdbestek om deze liederen in de keel te krijgen, hadden ze toch tijd gevonden voor een bisnummer... een duetversie van Heidenröslein.

Publicatie: maandag 24 augustus 2015 @ 21:34
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Thomas Oliemans in Zeist

Met Joseph von Eichendorff als de festivaldichter is het onvermijdelijk dat we op een bepaald moment Schumanns Eichendorff-Liederkreis te horen zouden krijgen. Vandaag was dat het geval met de Nederlandse bariton Thomas Oliemans en de immer geniale Malcolm Martineau aan de piano.

Liedrecital, 24-5-2018 22:56
0 opmerkingen

Meerstemmige Schumann en Brahms in Zeist

"Meine Töne still und heiter" was de titel die de kwartetavond van het Liedfestival van Zeist meegekregen had. Het is het eerste lied uit Schumanns Minnespiel dat centraal stond in een concert met meerstemmige liederen van Schumann en Brahms, uitgevoerd door vier solisten en met Matthias Lademann aan de piano.

Liedrecital, 23-5-2018 23:05
0 opmerkingen

Anna Lucia Richter in Zeist

Dit jaar heeft het Liedfestival van Zeist "Schubert en zijn opvolgers" als thema. Die opvolgers zijn dan vooral Schumann en Wolf. Een bijkomende rode draad is de dichter Eichendorff. In het openingsconcert van Anna Lucia Richter en Gerold Huber kregen we Schubert en Wolf, maar voor Eichendorff was het wachten tot de bisnummers.

Liedrecital, 22-5-2018 23:06
0 opmerkingen

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen