ti guarda dal Grande Inquisitor

Mauro Peter in Schwarzenberg

Mauro Peter en Helmut Deutsch hebben recent een Schubert-CD uitgebracht met Goethe-Lieder. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat ze daaruit een selectie brachten tijdens hun recital in Schwarzenberg. Alhoewel die eigenlijk niet helemaal pasten bij de rest van het programma, tenzij als tegengewicht van de reeks onbekendere liederen.

Foto
foto © Schubertiade Schwarzenberg

Ze openden het programma met een aantal Matthison-liederen en daarmee zijn we bij de tiener Schubert. Het eerste lied is van titel wel heel bekend. Adelaide is mogelijk het bekendste lied van Beethoven en het werpt zo'n lange schaduw dat Schubert zelf verklaarde dat hij het niet anders kon schrijven dan Beethoven al gedaan had. Desalniettemin componeerde hij een eigen versie en halverwege voel je effectief hoe hij worstelt om Beethoven af te schudden, wat niet helemaal lukt.

Naar analogie met Tamino's "Bildnis-aria" zou je Adelaide een "Bildnis-Lied" kunnen noemen. Het is daarom misschien geen toeval dat de grootste Tamino van de vorige eeuw dit lied tijdens zo ongeveer al zijn liedrecitals zong.

Het is meteen ook het thema van de eerste groep liederen: de zanger ziet overal in de natuur het beeld van zijn geliefde. Dat idee is alomtegenwoordig in Adelaide, maar ook in de avondzon van Geisternähe, hij ziet Daphne in bron van An eine Quelle en herkent haar zelfs in de geur van de "Ostwind" in Daß sie hier gewesen.

Dit onderwerp werd afgesloten met de Selinde van Stimme der Liebe, waarmee Schubert eindelijk met tomeloze uitbundigheid "zijn" Adelaide kon uitdrukken. Het was ook dan pas dat Mauro Peter echt in zijn element kwam. Het was duidelijk dat die eerdere liederen nog niet helemaal verinnerlijkt waren en dat hij ze meer op automatische piloot zong. Die hervonden expressie zette zich wel voort in een drietal Goethe-liederen waaronder een mooi uitgepuurd Wandrers Nachtlied II.

Een vergelijkbaar patroon voltrok zich na de pauze. De drie Petrarca-sonetten in een vertaling van Schlegel worden ook nooit uitgevoerd. Ze behoren mijns inziens niet tot de grote Schubert-liederen. Het lijkt wel alsof Schubert moeite had om de formele sonnetvorm om te zetten in muziek. Sonnet II valt nog redelijk mee, maar in Sonnet I vindt Schubert een halve melodie die dan vierkant draait en Sonnet III blijft maar duren alsof hij niet weet hoe hij er een einde aan kan breien.

Met Der liebliche Stern of de Schiller-Hoffnung werd de automatische piloot weer uitgeschakeld om nadien volledig open te bloeien in nog enkele Goethe-liederen. Het beroemde Der Musensohn was een en al opgetogen vrolijkheid en het galopperende Willkommen und Abschied zong hij met oneindige adem en sloot het recital af... tot hij de draad weer opnam met een charmant Heidenröslein als eerste bisnummer, gevolgd door Liebhaber in allen Gestalten en een onwaarschijnlijk mooi gezongen Du bist die Ruh...

Publicatie: zondag 23 augustus 2015 @ 9:34
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen