ti guarda dal Grande Inquisitor

Christiane Karg in Schwarzenberg

Het augustushoofdstuk van de Schubertiade Schwarzenberg begon met een recital van sopraan Christiane Karg en Gerold Huber. En aangezien de Schubertiade dit en volgend jaar alle Schubertliederen wil laten horen, passeren meteen ook een reeks onbekendere liederen.

Foto
foto © Schubertiade Schwarzenberg

In het eerste deel waren Frühlingsglaube, Im Walde en Nachtviolen de bekende ankerpunten, die ook het overkoepelend thema van het recital duidelijk maakten: lente- en bloemenliederen. Het tweede deel bestond uit iets minder onbekende liederen. Maar wie bij bloemen een stroom lieftallige of naïeve liederen verwacht, komt van een bekaaide reis thuis.

Frühlingsglaube heeft dan wel een populair deuntje en Frühlingslied (D919) is een idyllische schildering van de ontluikende natuur na de winter. Maar Klage en zeker het Schulze-lied Im Walde is doortrokken van verlies en pijn. Het is niet voor niets dat de Schulze-liederen als een vooraftekening van Winterreise beschouwd kunnen worden.

Vooral Im Walde is een verrassende keuze voor een sopraan. Het is een lied met dramatische pianobegeleiding waarbij ik meer vocale testosteron verwacht. Desalniettemin slaat Christiane Karg er zich goed doorheen. Ze is de ideale liedzangeres - al weet ze soms niet wat te doen met haar armen - met een prachtige dictie en intelligente vertolkingen vol mooie accenten en tekstduiding.

Die kwaliteiten zijn onontbeerlijk voor de twee lange "Blumenballaden" die Schober en Schubert schreven en die allebei op het programma stonden. De tweede, Viola, is de bekendste van de twee en is ook af en toe in een recital te horen. Maar ik kan me niet herinneren ooit al Vergißmeinnicht live gehoord te hebben.

Het eerste deel - pakweg de eerste tien strofen - kunnen de kwaliteit van Viola evenaren, maar in het tweede deel geraakt de schwung er wat uit en slaagt zelfs Karg er niet in om de aandacht vast te houden. Wat een verschil met Viola waarmee ze het recital afsloten. Vanaf de subtiele "Schneeglöcklein", waarmee het lied begint én eindigt, voert ze het publiek mee doorheen een pakkende vertelling in het dramatische middendeel met de verlaten Viola.

Met twee bisnummers - Du bist die Ruh en Die Götter Griechenlands - en een half-staande ovatie namen ze afscheid.

Publicatie: zaterdag 22 augustus 2015 @ 22:33
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Parijs 2018-2019

Met drie operahuizen is Parijs één van de drukkere operasteden van Europa. De Opéra National de Paris heeft volgend seizoen weer een uitgebreide programmatie, weliswaar met een paar regisseurs die ik probeer te vermijden... De Opéra Comique is voorlopig iets minder interessant dan in de voorgaande seizoenen.

Toekomstmuziek, 20-8-2018 18:01
1 opmerking

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
2 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen