ti guarda dal Grande Inquisitor

Christiane Karg in Schwarzenberg

Het augustushoofdstuk van de Schubertiade Schwarzenberg begon met een recital van sopraan Christiane Karg en Gerold Huber. En aangezien de Schubertiade dit en volgend jaar alle Schubertliederen wil laten horen, passeren meteen ook een reeks onbekendere liederen.

Foto
foto © Schubertiade Schwarzenberg

In het eerste deel waren Frühlingsglaube, Im Walde en Nachtviolen de bekende ankerpunten, die ook het overkoepelend thema van het recital duidelijk maakten: lente- en bloemenliederen. Het tweede deel bestond uit iets minder onbekende liederen. Maar wie bij bloemen een stroom lieftallige of naïeve liederen verwacht, komt van een bekaaide reis thuis.

Frühlingsglaube heeft dan wel een populair deuntje en Frühlingslied (D919) is een idyllische schildering van de ontluikende natuur na de winter. Maar Klage en zeker het Schulze-lied Im Walde is doortrokken van verlies en pijn. Het is niet voor niets dat de Schulze-liederen als een vooraftekening van Winterreise beschouwd kunnen worden.

Vooral Im Walde is een verrassende keuze voor een sopraan. Het is een lied met dramatische pianobegeleiding waarbij ik meer vocale testosteron verwacht. Desalniettemin slaat Christiane Karg er zich goed doorheen. Ze is de ideale liedzangeres - al weet ze soms niet wat te doen met haar armen - met een prachtige dictie en intelligente vertolkingen vol mooie accenten en tekstduiding.

Die kwaliteiten zijn onontbeerlijk voor de twee lange "Blumenballaden" die Schober en Schubert schreven en die allebei op het programma stonden. De tweede, Viola, is de bekendste van de twee en is ook af en toe in een recital te horen. Maar ik kan me niet herinneren ooit al Vergißmeinnicht live gehoord te hebben.

Het eerste deel - pakweg de eerste tien strofen - kunnen de kwaliteit van Viola evenaren, maar in het tweede deel geraakt de schwung er wat uit en slaagt zelfs Karg er niet in om de aandacht vast te houden. Wat een verschil met Viola waarmee ze het recital afsloten. Vanaf de subtiele "Schneeglöcklein", waarmee het lied begint én eindigt, voert ze het publiek mee doorheen een pakkende vertelling in het dramatische middendeel met de verlaten Viola.

Met twee bisnummers - Du bist die Ruh en Die Götter Griechenlands - en een half-staande ovatie namen ze afscheid.

Publicatie: zaterdag 22 augustus 2015 @ 22:33
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen