ti guarda dal Grande Inquisitor

Turandot in Bregenz

Elke zomer wordt op de Bodensee in Bregenz een openluchtopera opgevoerd. Vanop de tribune met bijna 7000 plastieken klapstoeltjes kijkt het publiek naar een spektakelstuk op het podium op het meer. Dit en volgend jaar is dat Turandot.

Foto
foto © Bregenzer Festspiele / Karl Forster

Opera in de openlucht is uiteraard onderhevig aan de weeromstandigheden. Maar de Bregenzer Festspiele zijn niet erg snel om een voorstelling te annuleren (en een paar duizenden tickets terug te betalen). Zelfs toen het gisteren bij zonsondergang nog altijd regende, ging de voorstelling gewoon door. Het feit dat het koor en het orkest onder leiding van Paolo Carignani gewoon binnen in het Festspielhaus zitten, zal daar wel een belangrijke rol in spelen.

In tegenstelling tot de theaters van Verona of Orange, zijn de akoestische mogelijkheden van een meer niet van die aard dat de zangers zonder versterking kunnen optreden. En het moet gezegd, ze hebben een indrukwekkende installatie staan die zowel in de breedte als de diepte een vrij realistisch klankbeeld oplevert... tenminste voor koor en orkest. De reproductie van de solisten is echter nogal wisselvallig.

Er wordt bijna elke dag gespeeld en dus zijn de hoofdrollen twee- of drievoudig bezet. Gisteren zong Katrin Kapplusch de rol van Turandot. Ondanks een wat schreeuwerige hoogte zong ze een goede "In questa reggia". Arnold Rawls was een redelijke Calaf. In het eerste bedrijf moest hij zijn stem nog vinden en zwabberde hij door "Non piangere, Liù". Voor "Nessun dorma" was hij wel in vorm en eindigde hij met een stralende hoge do. Yitian Luan moest als Liù ook lang opwarmen en was eigenlijk pas bij "Tu che di gel sei cinta" op niveau.

De enscenering van Marco Arturo Marelli is uiteraard gericht op een groot publiek. Zijn decor bestaat hoofdzakelijk uit een stukje Chinese muur, die in het midden instort bij het begin van de opera. Achter de muur en in het water voor het podium staan een paar honderd soldaten van het terracotta leger. Onder een cirkelvormig podium zijn ruimtes die fungeren als folterkamer of de kamers van Ping, Pang en Pong waar ze de hoofden van Turantdots slachtoffers op sterk water bewaren.

En dan is er nog een bijkomend podium met een kamer waar de voorstelling begint... een man met Puccinisnor opent een muziekdoos en hoort een Chinees deuntje wat hij dan als inspiratie voor zijn opera gebruikt. Calaf als alter ego van Puccini lijkt me een vrij zinloos en verwarrend idee. Maar voor de rest is het onderhoudende voorstelling met het nodige spektakel van acrobaten en vuurjongleurs.

Publicatie: donderdag 30 juli 2015 @ 9:02
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen