ti guarda dal Grande Inquisitor

Les mousquetairs au couvent in Parijs

Louis Varney is misschien niet zo'n bekende naam, maar in het zog van Offenbach schreef hij rond de vorige eeuwwisseling toch een veertigtal operettes. Les mousquetaires au couvent is daarvan de bekendste en het is met dit werk dat de Opéra Comique haar seizoen afsloot.

Foto
foto's © Pierre Grosbois

Het was tevens het afscheid van Jérôme Deschamps, na acht jaar directeur geweest te zijn van de Opéra Comique. Voor de gelegenheid deed hij weer de regie en speelde hij ook het kleine rolletje van de Gouverneur. Het is weer een stripfigurenenscenering geworden met kleurrijke kostuums en een paar leuke vondsten, die voor een keer niet al te geforceerd grappig proberen te zijn.

Het verhaal lijkt ingewikkeld maar draait in essentie om de twee musketiers Gontran en Brissac die, verkleed als monniken, een Ursulinenklooster binnendringen. De aanleiding is het nieuws dat de twee zusjes Marie en Louise moeten intreden, terwijl Gontran en Marie op elkaar verliefd zijn. Tijdens die reddingsactie laat Brissac ook een oogje vallen op Louise. De musketiers worden bijgestaan door hun vroegere meester, l'abbé Bridaine, en de herbergierster Simone.

Foto

De bezetting werd aangevoerd door Sébastien Guèze als een stralende Gontran met mooie tenor. De bariton Marc Canturri viel wat tegen als Brissac, hij is soms wat slordig en zijn lagere noten dragen nauwelijks. Franck Leguérinel was een degelijke Bridaine.

Anne-Marine Suire is lid van de Académie en mocht Marie zingen. Haar mezzo is nog wat klein, maar ze zong toch een mooie verstilde briefaria. Antoinette Dennefeld zong Louise met een zilveren sopraan. Maar het was uiteindelijk "onze" Anne-Catherine Gillet die de show stal als Simone.

En daarmee gaat het licht in de Salle Favart voor een tijdje uit. Eind juni begint de derde fase van de renovatiewerken die tot eind 2016 zullen duren. Voorlopig is er nog geen vervangprogramma gepland voor volgend seizoen...

Publicatie: donderdag 18 juni 2015 @ 8:15
Rubriek: Operette

Recent RSS feed

Thomas Oliemans in Zeist

Met Joseph von Eichendorff als de festivaldichter is het onvermijdelijk dat we op een bepaald moment Schumanns Eichendorff-Liederkreis te horen zouden krijgen. Vandaag was dat het geval met de Nederlandse bariton Thomas Oliemans en de immer geniale Malcolm Martineau aan de piano.

Liedrecital, 24-5-2018 22:56
0 opmerkingen

Meerstemmige Schumann en Brahms in Zeist

"Meine Töne still und heiter" was de titel die de kwartetavond van het Liedfestival van Zeist meegekregen had. Het is het eerste lied uit Schumanns Minnespiel dat centraal stond in een concert met meerstemmige liederen van Schumann en Brahms, uitgevoerd door vier solisten en met Matthias Lademann aan de piano.

Liedrecital, 23-5-2018 23:05
0 opmerkingen

Anna Lucia Richter in Zeist

Dit jaar heeft het Liedfestival van Zeist "Schubert en zijn opvolgers" als thema. Die opvolgers zijn dan vooral Schumann en Wolf. Een bijkomende rode draad is de dichter Eichendorff. In het openingsconcert van Anna Lucia Richter en Gerold Huber kregen we Schubert en Wolf, maar voor Eichendorff was het wachten tot de bisnummers.

Liedrecital, 22-5-2018 23:06
0 opmerkingen

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen