ti guarda dal Grande Inquisitor

Les mousquetairs au couvent in Parijs

Louis Varney is misschien niet zo'n bekende naam, maar in het zog van Offenbach schreef hij rond de vorige eeuwwisseling toch een veertigtal operettes. Les mousquetaires au couvent is daarvan de bekendste en het is met dit werk dat de Opéra Comique haar seizoen afsloot.

Foto
foto's © Pierre Grosbois

Het was tevens het afscheid van Jérôme Deschamps, na acht jaar directeur geweest te zijn van de Opéra Comique. Voor de gelegenheid deed hij weer de regie en speelde hij ook het kleine rolletje van de Gouverneur. Het is weer een stripfigurenenscenering geworden met kleurrijke kostuums en een paar leuke vondsten, die voor een keer niet al te geforceerd grappig proberen te zijn.

Het verhaal lijkt ingewikkeld maar draait in essentie om de twee musketiers Gontran en Brissac die, verkleed als monniken, een Ursulinenklooster binnendringen. De aanleiding is het nieuws dat de twee zusjes Marie en Louise moeten intreden, terwijl Gontran en Marie op elkaar verliefd zijn. Tijdens die reddingsactie laat Brissac ook een oogje vallen op Louise. De musketiers worden bijgestaan door hun vroegere meester, l'abbé Bridaine, en de herbergierster Simone.

Foto

De bezetting werd aangevoerd door Sébastien Guèze als een stralende Gontran met mooie tenor. De bariton Marc Canturri viel wat tegen als Brissac, hij is soms wat slordig en zijn lagere noten dragen nauwelijks. Franck Leguérinel was een degelijke Bridaine.

Anne-Marine Suire is lid van de Académie en mocht Marie zingen. Haar mezzo is nog wat klein, maar ze zong toch een mooie verstilde briefaria. Antoinette Dennefeld zong Louise met een zilveren sopraan. Maar het was uiteindelijk "onze" Anne-Catherine Gillet die de show stal als Simone.

En daarmee gaat het licht in de Salle Favart voor een tijdje uit. Eind juni begint de derde fase van de renovatiewerken die tot eind 2016 zullen duren. Voorlopig is er nog geen vervangprogramma gepland voor volgend seizoen...

Publicatie: donderdag 18 juni 2015 @ 8:15
Rubriek: Operette

Recent RSS feed

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
0 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen