ti guarda dal Grande Inquisitor

Les mousquetairs au couvent in Parijs

Louis Varney is misschien niet zo'n bekende naam, maar in het zog van Offenbach schreef hij rond de vorige eeuwwisseling toch een veertigtal operettes. Les mousquetaires au couvent is daarvan de bekendste en het is met dit werk dat de Opéra Comique haar seizoen afsloot.

Foto
foto's © Pierre Grosbois

Het was tevens het afscheid van Jérôme Deschamps, na acht jaar directeur geweest te zijn van de Opéra Comique. Voor de gelegenheid deed hij weer de regie en speelde hij ook het kleine rolletje van de Gouverneur. Het is weer een stripfigurenenscenering geworden met kleurrijke kostuums en een paar leuke vondsten, die voor een keer niet al te geforceerd grappig proberen te zijn.

Het verhaal lijkt ingewikkeld maar draait in essentie om de twee musketiers Gontran en Brissac die, verkleed als monniken, een Ursulinenklooster binnendringen. De aanleiding is het nieuws dat de twee zusjes Marie en Louise moeten intreden, terwijl Gontran en Marie op elkaar verliefd zijn. Tijdens die reddingsactie laat Brissac ook een oogje vallen op Louise. De musketiers worden bijgestaan door hun vroegere meester, l'abbé Bridaine, en de herbergierster Simone.

Foto

De bezetting werd aangevoerd door Sébastien Guèze als een stralende Gontran met mooie tenor. De bariton Marc Canturri viel wat tegen als Brissac, hij is soms wat slordig en zijn lagere noten dragen nauwelijks. Franck Leguérinel was een degelijke Bridaine.

Anne-Marine Suire is lid van de Académie en mocht Marie zingen. Haar mezzo is nog wat klein, maar ze zong toch een mooie verstilde briefaria. Antoinette Dennefeld zong Louise met een zilveren sopraan. Maar het was uiteindelijk "onze" Anne-Catherine Gillet die de show stal als Simone.

En daarmee gaat het licht in de Salle Favart voor een tijdje uit. Eind juni begint de derde fase van de renovatiewerken die tot eind 2016 zullen duren. Voorlopig is er nog geen vervangprogramma gepland voor volgend seizoen...

Publicatie: donderdag 18 juni 2015 @ 8:15
Rubriek: Operette

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen