ti guarda dal Grande Inquisitor

Un ballo in maschera in de Munt (2/2)

Op de valreep, hoorde ik gisteren nog de eerste bezetting van Un ballo in maschera in de Munt. Dat was een substantiële verbetering - vooral wat de mannen betreft - in vergelijking met de middelmatige tot zwakke tweede bezetting.

Foto

Om te beginnen is Stefano Secco een uitstekende Gustavo, al is hij geen echte spinto en zouden zijn lage noten wat meer gewicht mogen hebben. Zijn hoge noten klinken wel niet meer zo gemakkelijk als tien jaar geleden, maar ze zijn er allemaal en stralen mooi de zaal in. Op interpretatief vlak was het leuk om horen dat hij bijvoorbeeld in "E scherzo od è follia" naast het lacherige scherzo- ook het waanzinnige follia-aspect niet vergat. En na een beschouwende "Ma se m'è forza perderti" zong hij een ontroerende sterfscène. Ik had enkel wat problemen met het slepende tempo van "Di tu se fedele", maar dat zal vooral een keuze van Carlo Rizzi geweest zijn, denk ik.

De rol van Amelia blijft een lastig geval. Maria José Siri is beter dan Monica Zanettin, maar ze heeft ook een belabberd laag register dat niet voorbij de orkestbak geraakt. Haar eerste indruk tijdens de Ulrica-scène was niet fameus. De eerste echte test komt daar met haar kort gebed - "Consentimi, o Signore" - dat toch een iets expansievere stem vraagt die bovenop het orkest kan gaan zitten. Tegen alle verwachtingen in zong ze wel een geëgageerde galgenveldscène. Het lijkt wel alsof ze al haar energie opgespaard heeft voor dit cruciale tweede bedrijf - één van de meest geniale bedrijven die Verdi geschreven heeft - want in het derde bedrijf herviel ze weer met bijvoorbeeld een slecht zittende "Morrò, ma prima in grazia".

George Petean is, wat mij betreft, de ster van de avond. Hij zingt Renato met een ruime stem en goed aanvoelen van de Verdi-stijl. Een en ander culmineerde in een intense vertolking van "Eri tu", zonder de nodeloze overdrijvingen van Scott Hendricks uit de tweede bezetting.

Publicatie: woensdag 27 mei 2015 @ 18:49
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
0 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen