ti guarda dal Grande Inquisitor

Saul in Dortmund

Het begint een gewoonte te worden in Dortmund om elk seizoen een oratorium te ensceneren. Eerder konden we al Elias en zelfs Die Jahreszeiten op die manier beleven. Dit seizoen wendden ze zich tot Handel en het bijbels oratorium Saul.

Foto
foto © Björn Hickmann

Nadat David Goliath verslagen heeft, wordt hij door het volk op handen gedragen, wat tot jaloezie leidt bij koning Saul die hem een paar keer probeert te vermoorden. Uiteindelijk sneuvelen Saul en zijn zoon Jonathan en wordt David de nieuwe koning. Daarnaast is er nog de liefdesgeschiedenis en het huwelijk tussen David en Sauls dochter Michal (en in deze productie heeft Jonathan ook een oogje op David). Kortom, Saul beschikt over voldoende dramatische kwaliteiten, wat het uitermate geschikt maakt om het te ensceneren.

Katharina Thoma was verantwoordelijk voor een esthetisch verzorgde productie. Symmetrie, een zwarte achtergrond, een witte vloer en het hoofd van Goliath domineren het scènebeeld. De meeste aandacht gaat naar de personenregie en de verhouding tussen de protagonisten. Maar ondanks het dramatisch gegeven ontbreken de vleugjes humor niet, zoals het dansende vrouwenkoor tijdens "Welcome, welcome, mighty king" of het orgelconcerto bij het huwelijk van David en Michal... waarbij het koor publiek wordt met al zijn onhebbelijkheden (te laat komen, praten, ... enkel het gefrunnik met snoepjes in cellofaan ontbrak).

De opera was volledig bezet met leden van het ensemble. En het moet gezegd, ze hebben een paar goede zangers rondlopen in Dortmund. Alleen, verstaanbaar zingen in het Engels was niet iedereen gegeven, met uitzondering van de twee tenors. Lucian Krasznec zong een prachtige Jonathan met een stem die ondertussen mooi homogeen en afgerond is. Hannes Brock is een Dortmund-veteraan en nam de verschillende kleinere rollen voor zijn rekening, zoals een nobele hogepriester maar ook de heks van Endor. Trouwens, de transformatie van hogepriester naar heks gebeurt op scène wat ook een extra dimensie toevoegt.

Christian Sist was weer een sterke Saul die zijn jaloezie en haat de vrije loop laat. Ileana Mateescu zong David met een fantastisch mooie en warme mezzo. Bij de twee dochters stelde Tamara Weimerich enigszins teleur met een wilde frasering en een te soubrette-achtige klank voor Merab. Maar Julia Amos was daarentegen wel een charmante Michal.

Publicatie: maandag 25 mei 2015 @ 10:27
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen