ti guarda dal Grande Inquisitor

Saul in Dortmund

Het begint een gewoonte te worden in Dortmund om elk seizoen een oratorium te ensceneren. Eerder konden we al Elias en zelfs Die Jahreszeiten op die manier beleven. Dit seizoen wendden ze zich tot Handel en het bijbels oratorium Saul.

Foto
foto © Björn Hickmann

Nadat David Goliath verslagen heeft, wordt hij door het volk op handen gedragen, wat tot jaloezie leidt bij koning Saul die hem een paar keer probeert te vermoorden. Uiteindelijk sneuvelen Saul en zijn zoon Jonathan en wordt David de nieuwe koning. Daarnaast is er nog de liefdesgeschiedenis en het huwelijk tussen David en Sauls dochter Michal (en in deze productie heeft Jonathan ook een oogje op David). Kortom, Saul beschikt over voldoende dramatische kwaliteiten, wat het uitermate geschikt maakt om het te ensceneren.

Katharina Thoma was verantwoordelijk voor een esthetisch verzorgde productie. Symmetrie, een zwarte achtergrond, een witte vloer en het hoofd van Goliath domineren het scènebeeld. De meeste aandacht gaat naar de personenregie en de verhouding tussen de protagonisten. Maar ondanks het dramatisch gegeven ontbreken de vleugjes humor niet, zoals het dansende vrouwenkoor tijdens "Welcome, welcome, mighty king" of het orgelconcerto bij het huwelijk van David en Michal... waarbij het koor publiek wordt met al zijn onhebbelijkheden (te laat komen, praten, ... enkel het gefrunnik met snoepjes in cellofaan ontbrak).

De opera was volledig bezet met leden van het ensemble. En het moet gezegd, ze hebben een paar goede zangers rondlopen in Dortmund. Alleen, verstaanbaar zingen in het Engels was niet iedereen gegeven, met uitzondering van de twee tenors. Lucian Krasznec zong een prachtige Jonathan met een stem die ondertussen mooi homogeen en afgerond is. Hannes Brock is een Dortmund-veteraan en nam de verschillende kleinere rollen voor zijn rekening, zoals een nobele hogepriester maar ook de heks van Endor. Trouwens, de transformatie van hogepriester naar heks gebeurt op scène wat ook een extra dimensie toevoegt.

Christian Sist was weer een sterke Saul die zijn jaloezie en haat de vrije loop laat. Ileana Mateescu zong David met een fantastisch mooie en warme mezzo. Bij de twee dochters stelde Tamara Weimerich enigszins teleur met een wilde frasering en een te soubrette-achtige klank voor Merab. Maar Julia Amos was daarentegen wel een charmante Michal.

Publicatie: maandag 25 mei 2015 @ 10:27
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Parijs 2018-2019

Met drie operahuizen is Parijs één van de drukkere operasteden van Europa. De Opéra National de Paris heeft volgend seizoen weer een uitgebreide programmatie, weliswaar met een paar regisseurs die ik probeer te vermijden... De Opéra Comique is voorlopig iets minder interessant dan in de voorgaande seizoenen.

Toekomstmuziek, 20-8-2018 18:01
0 opmerkingen

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
2 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen