ti guarda dal Grande Inquisitor

Pavol Breslik in de Munt

Vorig jaar, hoorde ik Pavol Breslik en zijn begeleider Amir Katz op de Schubertiade Schwarzenberg. Vandaag waren ze met een vergelijkbaar programma te gast in de Munt.

FotoDe eerste helft van de avond was identiek als een jaar geleden. Ze begonnen met een correcte uitvoering van Dvoraks Zigeunermelodien. Daarna worstelde hij zich door de beruchte Petrarca-sonetten van Liszt. Ik blijf me afvragen waarom zangers het zichzelf aandoen om dit te zingen...

Hoedanook, daarmee was hij opgewarmd om zich op Schumanns Dichterliebe te storten. Hij bracht een vocaal indrukwekkende uitvoering met alle hoge opties die Schumann voorzien heeft. Zijn tempokeuzes lieten wel te wensen over. De eerste acht liederen zong hij allemaal met een gelijkaardige halsbrekende snelheid... ondanks het feit dat Schumann - zijn pappenheimers kennende - liederen als Ich grolle nicht of Das ist ein Flöten und Geigen respectievelijk als "Nicht zu schnell" en "Nicht zu rasch" aangeduid heeft. Maar dat had Breslik blijkbaar zo niet begrepen, om nog maar te zwijgen over de speedboot-versie van Im Rhein waardoor de Dom van Keulen ontdaan werd van alle grandeur.

En daarmee kom ik bij het grootste probleem van deze uitvoering. Alle noten zijn er wel, maar de poëzie is ver te zoeken. Heine heeft nochtans fantastische gedichten geschreven met delicieuze woorden waarmee een liedzanger vanalles kan doen. Maar die nuance van de liedkunst ontgaat hem nog totaal. Zelfs met een pseudo-luchtig intermezzo als Ein Jüngling liebt ein Mädchen doet hij niets. Kortom, het was een van de meest saaie Dichterliebes die ik ooit gehoord heb.

Maar tenors met een paar redelijke hoge noten hoeven niet veel te doen om succes te hebben, en dus kregen we nog twee bisnummers: Widmung, waarbij het slot "mein bessres Ich" exemplarisch was voor zijn gebrekkig poëtisch inzicht, en Zueignung.

Publicatie: maandag 18 mei 2015 @ 22:46
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen