ti guarda dal Grande Inquisitor

Pavol Breslik in de Munt

Vorig jaar, hoorde ik Pavol Breslik en zijn begeleider Amir Katz op de Schubertiade Schwarzenberg. Vandaag waren ze met een vergelijkbaar programma te gast in de Munt.

FotoDe eerste helft van de avond was identiek als een jaar geleden. Ze begonnen met een correcte uitvoering van Dvoraks Zigeunermelodien. Daarna worstelde hij zich door de beruchte Petrarca-sonetten van Liszt. Ik blijf me afvragen waarom zangers het zichzelf aandoen om dit te zingen...

Hoedanook, daarmee was hij opgewarmd om zich op Schumanns Dichterliebe te storten. Hij bracht een vocaal indrukwekkende uitvoering met alle hoge opties die Schumann voorzien heeft. Zijn tempokeuzes lieten wel te wensen over. De eerste acht liederen zong hij allemaal met een gelijkaardige halsbrekende snelheid... ondanks het feit dat Schumann - zijn pappenheimers kennende - liederen als Ich grolle nicht of Das ist ein Flöten und Geigen respectievelijk als "Nicht zu schnell" en "Nicht zu rasch" aangeduid heeft. Maar dat had Breslik blijkbaar zo niet begrepen, om nog maar te zwijgen over de speedboot-versie van Im Rhein waardoor de Dom van Keulen ontdaan werd van alle grandeur.

En daarmee kom ik bij het grootste probleem van deze uitvoering. Alle noten zijn er wel, maar de poëzie is ver te zoeken. Heine heeft nochtans fantastische gedichten geschreven met delicieuze woorden waarmee een liedzanger vanalles kan doen. Maar die nuance van de liedkunst ontgaat hem nog totaal. Zelfs met een pseudo-luchtig intermezzo als Ein Jüngling liebt ein Mädchen doet hij niets. Kortom, het was een van de meest saaie Dichterliebes die ik ooit gehoord heb.

Maar tenors met een paar redelijke hoge noten hoeven niet veel te doen om succes te hebben, en dus kregen we nog twee bisnummers: Widmung, waarbij het slot "mein bessres Ich" exemplarisch was voor zijn gebrekkig poëtisch inzicht, en Zueignung.

Publicatie: maandag 18 mei 2015 @ 22:46
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Parijs 2018-2019

Met drie operahuizen is Parijs één van de drukkere operasteden van Europa. De Opéra National de Paris heeft volgend seizoen weer een uitgebreide programmatie, weliswaar met een paar regisseurs die ik probeer te vermijden... De Opéra Comique is voorlopig iets minder interessant dan in de voorgaande seizoenen.

Toekomstmuziek, 20-8-2018 18:01
1 opmerking

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
2 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen