ti guarda dal Grande Inquisitor

Pavol Breslik in de Munt

Vorig jaar, hoorde ik Pavol Breslik en zijn begeleider Amir Katz op de Schubertiade Schwarzenberg. Vandaag waren ze met een vergelijkbaar programma te gast in de Munt.

FotoDe eerste helft van de avond was identiek als een jaar geleden. Ze begonnen met een correcte uitvoering van Dvoraks Zigeunermelodien. Daarna worstelde hij zich door de beruchte Petrarca-sonetten van Liszt. Ik blijf me afvragen waarom zangers het zichzelf aandoen om dit te zingen...

Hoedanook, daarmee was hij opgewarmd om zich op Schumanns Dichterliebe te storten. Hij bracht een vocaal indrukwekkende uitvoering met alle hoge opties die Schumann voorzien heeft. Zijn tempokeuzes lieten wel te wensen over. De eerste acht liederen zong hij allemaal met een gelijkaardige halsbrekende snelheid... ondanks het feit dat Schumann - zijn pappenheimers kennende - liederen als Ich grolle nicht of Das ist ein Flöten und Geigen respectievelijk als "Nicht zu schnell" en "Nicht zu rasch" aangeduid heeft. Maar dat had Breslik blijkbaar zo niet begrepen, om nog maar te zwijgen over de speedboot-versie van Im Rhein waardoor de Dom van Keulen ontdaan werd van alle grandeur.

En daarmee kom ik bij het grootste probleem van deze uitvoering. Alle noten zijn er wel, maar de poëzie is ver te zoeken. Heine heeft nochtans fantastische gedichten geschreven met delicieuze woorden waarmee een liedzanger vanalles kan doen. Maar die nuance van de liedkunst ontgaat hem nog totaal. Zelfs met een pseudo-luchtig intermezzo als Ein Jüngling liebt ein Mädchen doet hij niets. Kortom, het was een van de meest saaie Dichterliebes die ik ooit gehoord heb.

Maar tenors met een paar redelijke hoge noten hoeven niet veel te doen om succes te hebben, en dus kregen we nog twee bisnummers: Widmung, waarbij het slot "mein bessres Ich" exemplarisch was voor zijn gebrekkig poëtisch inzicht, en Zueignung.

Publicatie: maandag 18 mei 2015 @ 22:46
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen