ti guarda dal Grande Inquisitor

Annette Dasch in Hohenems

Voor mijn laatste recital bij de Schubertiade Hohenems hadden Annette Dasch en Wolfram Rieger een interessant maar zeer uitdagend programma samengesteld.

Foto
foto © Schubertiade

De avond voordien hoorden we een schitterende vertolking van de Leichenfantasie. Met Klage der Ceres stond weer een lange Schiller-tekst klaar. Het is het mythologische verhaal van Demeter (Ceres) die treurt over haar dochter Persephone die door Hades (Pluto) ontvoerd werd maar - na de tussenkomst van Zeus - elk jaar bij het begin van de lente zes maanden terugkeert naar haar moeder.

Deze cantate werd ingeleid met Ganymed en opgevolgd door Memnon, de zoon van Eos. Met Auflösung en Freiwilliges Versinken volgden nog twee zonnenliederen. Het geheel werd afgesloten met de godenparade van Dithyrambe. Dit is een onwaarschijnlijk zwaar programma waar je idealiter een grote dramatische stem voor nodig hebt. Als iemand als Nina Stemme ooit Schubert zou zingen, dan zou ik haar dit programma wel graag eens willen horen zingen.

Annette Dasch is echter een lyrische sopraan, zij het met dramatische aspiraties. Maar haar recital in Schwarzenberg twee jaar geleden indachtig, had ik goede hoop dat ze wel een aanvaardbare vertolking zou neerzetten. Ze lijkt echter hervallen te zijn in al haar oude gewoontes.

Het probleem begon al met Ganymed. Ze duwt te vaak langs onder op haar noten, wat faliekant afliep bij de aanzet van de laatste "Alliebender Vater" als haar stem langs alle kanten kraakte. Klage der Ceres zat vol met ongesteunde noten en sleepte zich voort met een monotone vertolking. In Memnon ademt ze noten uit, wat een onbedoeld lachwekkend effect heeft.

Voor het Wagneriaanse Auflösung heeft ze niet voldoende vocaal gewicht. Als ze in Freiwilliges Versinken weer zonder steun het toonladdertje zingt van "... naht die Nacht" gaat haar intonatie alle kanten uit. Dithyrambe is dan op zich al een vreemde keuze. Het is een van de weinige liederen die Schubert expliciet voor een bas geschreven heeft. Het lied is toch niet hetzelfde met een sopraan, zeker als de snelheid haar net niet over de tekst laat struikelen.

Publicatie: dinsdag 5 mei 2015 @ 14:57
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Thomas Oliemans in Zeist

Met Joseph von Eichendorff als de festivaldichter is het onvermijdelijk dat we op een bepaald moment Schumanns Eichendorff-Liederkreis te horen zouden krijgen. Vandaag was dat het geval met de Nederlandse bariton Thomas Oliemans en de immer geniale Malcolm Martineau aan de piano.

Liedrecital, 24-5-2018 22:56
0 opmerkingen

Meerstemmige Schumann en Brahms in Zeist

"Meine Töne still und heiter" was de titel die de kwartetavond van het Liedfestival van Zeist meegekregen had. Het is het eerste lied uit Schumanns Minnespiel dat centraal stond in een concert met meerstemmige liederen van Schumann en Brahms, uitgevoerd door vier solisten en met Matthias Lademann aan de piano.

Liedrecital, 23-5-2018 23:05
0 opmerkingen

Anna Lucia Richter in Zeist

Dit jaar heeft het Liedfestival van Zeist "Schubert en zijn opvolgers" als thema. Die opvolgers zijn dan vooral Schumann en Wolf. Een bijkomende rode draad is de dichter Eichendorff. In het openingsconcert van Anna Lucia Richter en Gerold Huber kregen we Schubert en Wolf, maar voor Eichendorff was het wachten tot de bisnummers.

Liedrecital, 22-5-2018 23:06
0 opmerkingen

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen