ti guarda dal Grande Inquisitor

Annette Dasch in Hohenems

Voor mijn laatste recital bij de Schubertiade Hohenems hadden Annette Dasch en Wolfram Rieger een interessant maar zeer uitdagend programma samengesteld.

Foto
foto © Schubertiade

De avond voordien hoorden we een schitterende vertolking van de Leichenfantasie. Met Klage der Ceres stond weer een lange Schiller-tekst klaar. Het is het mythologische verhaal van Demeter (Ceres) die treurt over haar dochter Persephone die door Hades (Pluto) ontvoerd werd maar - na de tussenkomst van Zeus - elk jaar bij het begin van de lente zes maanden terugkeert naar haar moeder.

Deze cantate werd ingeleid met Ganymed en opgevolgd door Memnon, de zoon van Eos. Met Auflösung en Freiwilliges Versinken volgden nog twee zonnenliederen. Het geheel werd afgesloten met de godenparade van Dithyrambe. Dit is een onwaarschijnlijk zwaar programma waar je idealiter een grote dramatische stem voor nodig hebt. Als iemand als Nina Stemme ooit Schubert zou zingen, dan zou ik haar dit programma wel graag eens willen horen zingen.

Annette Dasch is echter een lyrische sopraan, zij het met dramatische aspiraties. Maar haar recital in Schwarzenberg twee jaar geleden indachtig, had ik goede hoop dat ze wel een aanvaardbare vertolking zou neerzetten. Ze lijkt echter hervallen te zijn in al haar oude gewoontes.

Het probleem begon al met Ganymed. Ze duwt te vaak langs onder op haar noten, wat faliekant afliep bij de aanzet van de laatste "Alliebender Vater" als haar stem langs alle kanten kraakte. Klage der Ceres zat vol met ongesteunde noten en sleepte zich voort met een monotone vertolking. In Memnon ademt ze noten uit, wat een onbedoeld lachwekkend effect heeft.

Voor het Wagneriaanse Auflösung heeft ze niet voldoende vocaal gewicht. Als ze in Freiwilliges Versinken weer zonder steun het toonladdertje zingt van "... naht die Nacht" gaat haar intonatie alle kanten uit. Dithyrambe is dan op zich al een vreemde keuze. Het is een van de weinige liederen die Schubert expliciet voor een bas geschreven heeft. Het lied is toch niet hetzelfde met een sopraan, zeker als de snelheid haar net niet over de tekst laat struikelen.

Publicatie: dinsdag 5 mei 2015 @ 14:57
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
0 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen