ti guarda dal Grande Inquisitor

Zangerskwartet in Hohenems

De Schubertiade heeft meestal ook een recital waarbij ze een paar zangers op het podium gooien. Gisterenmiddag waren dat twee tenors, Benjamin Bruns en Julian Prégardien, en twee baritons, Daniel Schmutzhard en Christian Immler. Andreas Frese begeleidde hen in duetten, trio's, kwartetten en ook een paar solo-liederen.

Foto
foto © Schubertiade

De eerste helft was grotendeels luchtig opgevat. Zo begonnen ze met Die Advokaten, er was een groep met vijf drinkliederen, waarbij de ene al luider was dan het andere, en Klage um Ali Bey zorgde voor een oriëntaals sfeertje.

Maar om al dat jolijt wat uit te balanceren, zong Schmutzhard ook Die Götter Griechenlands. Hij deed dat zonder vibrato, wat gewoon lelijk klinkt. Hij was ook de Tod naast de Jüngling van Prégardien in Der Jüngling und der Tod.

Na de pauze hoorden we vijf vierstemmige liederen, waaronder de drie van het Opus 11, telkens afgewisseld met een solo-lied. Bruns zong een stevige Widerspruch. Immler bracht Die Mainacht, één van de zeldzame gevallen waarbij Brahms beter is dan Schubert. Prégardien bracht een opvallende vertolking van Der Fluß, zeer traag en met subtiele versieringen. Schmutzhard bevestigde zijn eerste indruk met Der Schiffer.

Publicatie: maandag 4 mei 2015 @ 8:35
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen