ti guarda dal Grande Inquisitor

Zangerskwartet in Hohenems

De Schubertiade heeft meestal ook een recital waarbij ze een paar zangers op het podium gooien. Gisterenmiddag waren dat twee tenors, Benjamin Bruns en Julian Prégardien, en twee baritons, Daniel Schmutzhard en Christian Immler. Andreas Frese begeleidde hen in duetten, trio's, kwartetten en ook een paar solo-liederen.

Foto
foto © Schubertiade

De eerste helft was grotendeels luchtig opgevat. Zo begonnen ze met Die Advokaten, er was een groep met vijf drinkliederen, waarbij de ene al luider was dan het andere, en Klage um Ali Bey zorgde voor een oriëntaals sfeertje.

Maar om al dat jolijt wat uit te balanceren, zong Schmutzhard ook Die Götter Griechenlands. Hij deed dat zonder vibrato, wat gewoon lelijk klinkt. Hij was ook de Tod naast de Jüngling van Prégardien in Der Jüngling und der Tod.

Na de pauze hoorden we vijf vierstemmige liederen, waaronder de drie van het Opus 11, telkens afgewisseld met een solo-lied. Bruns zong een stevige Widerspruch. Immler bracht Die Mainacht, één van de zeldzame gevallen waarbij Brahms beter is dan Schubert. Prégardien bracht een opvallende vertolking van Der Fluß, zeer traag en met subtiele versieringen. Schmutzhard bevestigde zijn eerste indruk met Der Schiffer.

Publicatie: maandag 4 mei 2015 @ 8:35
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen