ti guarda dal Grande Inquisitor

Zangerskwartet in Hohenems

De Schubertiade heeft meestal ook een recital waarbij ze een paar zangers op het podium gooien. Gisterenmiddag waren dat twee tenors, Benjamin Bruns en Julian Prégardien, en twee baritons, Daniel Schmutzhard en Christian Immler. Andreas Frese begeleidde hen in duetten, trio's, kwartetten en ook een paar solo-liederen.

Foto
foto © Schubertiade

De eerste helft was grotendeels luchtig opgevat. Zo begonnen ze met Die Advokaten, er was een groep met vijf drinkliederen, waarbij de ene al luider was dan het andere, en Klage um Ali Bey zorgde voor een oriëntaals sfeertje.

Maar om al dat jolijt wat uit te balanceren, zong Schmutzhard ook Die Götter Griechenlands. Hij deed dat zonder vibrato, wat gewoon lelijk klinkt. Hij was ook de Tod naast de Jüngling van Prégardien in Der Jüngling und der Tod.

Na de pauze hoorden we vijf vierstemmige liederen, waaronder de drie van het Opus 11, telkens afgewisseld met een solo-lied. Bruns zong een stevige Widerspruch. Immler bracht Die Mainacht, één van de zeldzame gevallen waarbij Brahms beter is dan Schubert. Prégardien bracht een opvallende vertolking van Der Fluß, zeer traag en met subtiele versieringen. Schmutzhard bevestigde zijn eerste indruk met Der Schiffer.

Publicatie: maandag 4 mei 2015 @ 8:35
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Parijs 2018-2019

Met drie operahuizen is Parijs één van de drukkere operasteden van Europa. De Opéra National de Paris heeft volgend seizoen weer een uitgebreide programmatie, weliswaar met een paar regisseurs die ik probeer te vermijden... De Opéra Comique is voorlopig iets minder interessant dan in de voorgaande seizoenen.

Toekomstmuziek, 20-8-2018 18:01
0 opmerkingen

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
2 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen