ti guarda dal Grande Inquisitor

Carolina Ullrich in Hohenems

Naast Schwarzenberg, organiseert de Schubertiade ook concerten in Hohenems in het voor- en najaar. Meestal zijn deze concerten meer gericht op kamermuziek met slechts enkele liedrecitals. Dit jaar is dat anders, waardoor ik voor de eerste keer een Hohenems-sessie meemaak. De optredens gaan door in de Markus-Sittikus-Saal, wat vroeger een turnzaal was maar ongeveer tien jaar geleden verbouwd werd tot een concertzaal. Voor wie het interesseert: Markus Sittikus was rond 1600 de Graaf van Hohenems en tevens aartsbisschop van Salzburg.

Foto
foto © Schubertiade

De Schubertiade werd trouwens in Hohenems gesticht door Hermann Prey in 1976... wat maakt dat het dit jaar de 40ste Schubertiade en volgend jaar haar 40ste verjaardag is. Voor die gelegenheid willen ze alle Schubertliederen opvoeren, gespreid over deze twee seizoenen.

Alle liederen betekent ook alle "Fassungen" van een lied en tevens fragmenten van liederen die Schubert niet afgewerkt heeft. Een jonge sopraan als Carolina Ullrich is waarschijnlijk gemakkelijker te bewegen tot het instuderen van totaal onbekende liederen dan reeds gevestigde zangers. Dat deed ze trouwens met dezelfde inzet als de "grote" liederen. Ze had weliswaar een partituur in de buurt, maar gebruikte die nauwelijks.

Bij die onbekende, vroege liederen zitten ook redelijk wat strofische liederen. En je kan daarbij de vraag stellen of het zin heeft om van liederen als Sehnsucht der Liebe, Daphne am Bach of de tweede versie van Der Jüngling am Bache (D.192) effectief alle strofen te zingen...

Hoedanook, Carolina Ullrich is een intelligente liedzangeres die homogene groepjes maakt van drie à vier liederen, en er toch ook telkens een bekend lied in verwerkt. Een van de meest geslaagde groepjes kwam zo vlak voor de pauze. Klaglied is één van Schuberts allereerste liederen (D.23) en begint met de woorden "Meine Ruhe ist dahin". Het ligt dan ook voor de hand om dat lied te laten volgen door Schuberts eerste absolute meesterwerk Gretchen am Spinnrade. De hartenkreet van Gretchen krijgt dan een vervolg in Die Liebe hat gelogen.

Ik heb Ullrich voor de eerste keer gehoord op de Schubertiade twee jaar geleden, ze werd toen ook begeleid door Marcelo Amaral. Op interpretatief vlak weet ze goed wat ze moet doen en kan ze ook de nodige expressie overbrengen. Maar ik vind haar stem niet de meest aangename om een heel recital naar te luisteren. Ze heeft in haar stem het breekbare van onafgewerkt kristal dat me regelmatig irriteert.

Het grotere gebaar blijkt haar beter te liggen dan de intimiteit van de meeste liederen. Daarom misschien dat het groepje na de pauze, met twee Ossianliederen - Das Mädchen von Inistore en het fragment van Lorma - gevolgd door de middeleeuwse horrorballade Romanze ("Ein Fräulein klagt", D.114), het meest overtuigend waren.

Publicatie: zondag 3 mei 2015 @ 8:24
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Parijs 2018-2019

Met drie operahuizen is Parijs één van de drukkere operasteden van Europa. De Opéra National de Paris heeft volgend seizoen weer een uitgebreide programmatie, weliswaar met een paar regisseurs die ik probeer te vermijden... De Opéra Comique is voorlopig iets minder interessant dan in de voorgaande seizoenen.

Toekomstmuziek, 20-8-2018 18:01
0 opmerkingen

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
2 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen