ti guarda dal Grande Inquisitor

Opera Vlaanderen 2015-2016

Opera Vlaanderen brengt volgend seizoen zeven operaproducties, hoofdzakelijk uit het ijzeren repertoire. Er worden twee producties hernomen.

Foto

Naar de eerste herneming zullen veel mensen uitkijken. Als rond de kerstperiode de Carsen-productie van La bohème speelt zal het bijna 15 jaar geleden zijn dat de paasbloemen het podium nog gesierd hebben. Antonino Fogliani dirigeert een dubbele bezetting met Najmiddin Mavlyanov en ene N.N. (Rodolfo), Gal James en Monica Zanettin (Mimì), en Hanne Roos en Hasmik Torosyan (Musetta). Er zal minder uitgekeken worden naar Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny, één van de zwakste producties van de afgelopen jaren, waarmee het seizoen afgesloten wordt. Het Gentse publiek blijft gespaard van dit onding.

Calixto Bieito zal niet enkel het seizoen afsluiten, hij zal het seizoen ook openen met een nieuwe productie van Tannhäuser... het KNT-persbericht ligt waarschijnlijk al klaar vooraleer Bieito nog maar over de Venusberg nagedacht heeft. Ook hier hebben ze een dubbele bezetting voorzien met Burkhard Fritz en Andreas Schager in de titelrol, en Annette Dasch en Liene Kinca als Elisabeth. Verder horen we Ausrine Stundyte als Venus, Daniel Schmutzhard als Wolfram en Ante Jerkunica als de Landgraaf.

Naast Tannhäuser en Mahagonny zal Dmitri Jurowski ook Der König Kandaules dirigeren. Deze opera van Zemlinsky is de enige echte rariteit van het seizoen. De regie is in handen van Andrij Zholdak. De hoofdrollen worden vertolkt door Dmitry Golovnin en Elisabet Strid als de koning en koningin. Gidon Saks zingt de visser Gyges. Begin dit seizoen regisseerde David Bösch Elektra... hij blijft bij dezelfde familie met Mozarts Idomeneo. Paul McCreesh dirigeert, Roberto Saccà en Lothar Odinius zullen Idomeneo zingen.

Armida zal spijtig genoeg enkel in Gent spelen. Mariame Clément kennen we al van onder andere Viaggio en Agrippina en zal ook deze Rossini-opera regisseren, met Alberto Zedda in de orkestbak. Carmen Romeu, die we vorig jaar ontdekt hebben als de Rossini-Desdemona, zingt de titelrol. Na de Rossini-Otello vorig jaar, volgt volgend jaar de versie van Verdi. Zijn Forza-productie indachtig, ben ik benieuwd naar wat Michael Thalheimer ervan gaat maken. Er zijn twee Otello's voorzien, Carlo Ventre en Zoran Todorovich, Corinne Winters (bekend van haar recente Donna Anna) zal Desdemona zingen, Vladimir Stoyanov is Iago.

Met uitzondering van de herneming van Mahagonny lijkt me dit een interessant seizoen...

Publicatie: donderdag 23 april 2015 @ 18:32
Rubriek: Toekomstmuziek

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen