ti guarda dal Grande Inquisitor

Opera Vlaanderen 2015-2016

Opera Vlaanderen brengt volgend seizoen zeven operaproducties, hoofdzakelijk uit het ijzeren repertoire. Er worden twee producties hernomen.

Foto

Naar de eerste herneming zullen veel mensen uitkijken. Als rond de kerstperiode de Carsen-productie van La bohème speelt zal het bijna 15 jaar geleden zijn dat de paasbloemen het podium nog gesierd hebben. Antonino Fogliani dirigeert een dubbele bezetting met Najmiddin Mavlyanov en ene N.N. (Rodolfo), Gal James en Monica Zanettin (Mimì), en Hanne Roos en Hasmik Torosyan (Musetta). Er zal minder uitgekeken worden naar Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny, één van de zwakste producties van de afgelopen jaren, waarmee het seizoen afgesloten wordt. Het Gentse publiek blijft gespaard van dit onding.

Calixto Bieito zal niet enkel het seizoen afsluiten, hij zal het seizoen ook openen met een nieuwe productie van Tannhäuser... het KNT-persbericht ligt waarschijnlijk al klaar vooraleer Bieito nog maar over de Venusberg nagedacht heeft. Ook hier hebben ze een dubbele bezetting voorzien met Burkhard Fritz en Andreas Schager in de titelrol, en Annette Dasch en Liene Kinca als Elisabeth. Verder horen we Ausrine Stundyte als Venus, Daniel Schmutzhard als Wolfram en Ante Jerkunica als de Landgraaf.

Naast Tannhäuser en Mahagonny zal Dmitri Jurowski ook Der König Kandaules dirigeren. Deze opera van Zemlinsky is de enige echte rariteit van het seizoen. De regie is in handen van Andrij Zholdak. De hoofdrollen worden vertolkt door Dmitry Golovnin en Elisabet Strid als de koning en koningin. Gidon Saks zingt de visser Gyges. Begin dit seizoen regisseerde David Bösch Elektra... hij blijft bij dezelfde familie met Mozarts Idomeneo. Paul McCreesh dirigeert, Roberto Saccà en Lothar Odinius zullen Idomeneo zingen.

Armida zal spijtig genoeg enkel in Gent spelen. Mariame Clément kennen we al van onder andere Viaggio en Agrippina en zal ook deze Rossini-opera regisseren, met Alberto Zedda in de orkestbak. Carmen Romeu, die we vorig jaar ontdekt hebben als de Rossini-Desdemona, zingt de titelrol. Na de Rossini-Otello vorig jaar, volgt volgend jaar de versie van Verdi. Zijn Forza-productie indachtig, ben ik benieuwd naar wat Michael Thalheimer ervan gaat maken. Er zijn twee Otello's voorzien, Carlo Ventre en Zoran Todorovich, Corinne Winters (bekend van haar recente Donna Anna) zal Desdemona zingen, Vladimir Stoyanov is Iago.

Met uitzondering van de herneming van Mahagonny lijkt me dit een interessant seizoen...

Publicatie: donderdag 23 april 2015 @ 18:32
Rubriek: Toekomstmuziek

Recent RSS feed

Parijs 2018-2019

Met drie operahuizen is Parijs één van de drukkere operasteden van Europa. De Opéra National de Paris heeft volgend seizoen weer een uitgebreide programmatie, weliswaar met een paar regisseurs die ik probeer te vermijden... De Opéra Comique is voorlopig iets minder interessant dan in de voorgaande seizoenen.

Toekomstmuziek, 20-8-2018 18:01
0 opmerkingen

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
2 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen