ti guarda dal Grande Inquisitor

Penthesilea in de Munt

Na Passion drie jaar geleden, brengt de Munt een nieuwe opera van Pascal Dusapin. Deze keer is het de creatie van Penthesilea, gebaseerd op het gelijknamig drama van Heinrich von Kleist, en in een duistere regie van Pierre Audi.

Foto
foto © Forster / De Munt

De opera beschrijft in een proloog, elf taferelen, een epiloog en een paar tussenspelen de complexe liefde tussen de Amazonenkoningin Penthesilea en de Griekse held Achilles. Anderhalf uur en een paar foute inschattingen later zakt Penthesilea dood neer, nadat ze Achilles verscheurd heeft. Het is een gruwelijk verhaal, zoals er wel meer te vinden zijn in de Griekse mythologie... herinner ook bijvoorbeeld Thyeste, dat tien jaar geleden in de Munt gecreëerd werd.

Dit is de derde opera die ik van Dusapin hoor, en ik blijf hem een weinig boeiende componist vinden. De combinatie van veel percussie, elektronica die door talloze luidsprekers de zaal rondgestuurd wordt en het geluid van warmdraaiende vliegtuigen konden me totaal niet overtuigen. De vertolkingen van de zangers daarentegen wel...

Er is eigenlijk maar één hoofdrol, die van Penthesilea. Zelfs de rol van Achilles voelt beperkt aan. Hier weer op zijn typische doorleefde manier gezongen door Georg Nigl. Odysseus is zelfs amper een comprimario-partij te noemen, maar ze hebben er wel Werner Van Mechelen voor geëngageerd. Marisol Montalvo vertolkte Penthesilea's vertrouwelinge Prothoe in niet altijd even verstaanbaar Duits.

Maar het gaat dus om Penthesilea. Natascha Petrinsky doet zo ongeveer alles wat vocaal mogelijk is. Vaak mooi expressief gezongen, maar op dramatische momenten laat Dusapin haar schreeuwen, dit alles in alle hoeken en kanten van haar tessituur. Daarbij blijft ze constant perfect verstaanbaar, waardoor het feit dat één van die luidsprekers die pal in mijn gezichtsveld van de boventitels hing, geen probleem was.

Publicatie: vrijdag 3 april 2015 @ 19:41
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen