ti guarda dal Grande Inquisitor

De Munt 2015-2016

Zoals bekend, gaat de Munt op het einde van het huidige seizoen dicht voor renovatiewerken. Die zouden tot in het voorjaar van volgend jaar duren. Maar de meeste voorstellingen van het nieuwe Muntseizoen 2015-2016 zullen dus elders doorgaan...

FotoDe Munt heropent eind maart met Berlioz' Béatrice et Bénédict in een regie van Richard Brunel. Er zal vrij omgegaan worden met het werk, de aria's zullen door elkaar gegooid worden en nieuwe teksten bedacht. Er is meteen een dubbele bezetting voorzien met Stéphanie d'Oustrac en Michèle Losier (Béatrice), Julien Dran en Sébastien Droy (Bénédict), en Anne-Catherine Gillet en Sophie Karthäuser (Héro). Daarna volgt een herneming van de Carsen-productie van Mitridate met Christophe Rousset in de orkestbak en met Michael Spyres in de titelrol.

Het seizoen wordt afgesloten met een creatie van Mark Grey, gebaseerd op Frankenstein. La Fura dels Baus zal de regie doen, met Scott Hendricks als Frankenstein en Malena Ernman als een verrassende keuze voor het Monster.

Tijdens de sluiting, zullen drie voorstellingen opgevoerd worden in het Koninklijk Circus. Het seizoen begint met L'elisir d'amore in de strandproductie van Damiano Michieletto uit Madrid. Dmitry Korchak en Antonio Poli alterneren als Nemorino, idem voor Olga Peretyatko en Anne-Catherine Gillet als Adina. La Vestale van Spontini in de productie van Eric Lacascade (een paar jaar geleden te zien in het Théâtre des Champs-Elysées) speelt ook in het Circus... met Alexandra Deshorties als Julia, Yann Beuron als Licinius en Sylvie Brunet-Grupposo als La Grande Vestale. Tenslotte komt René Jacobs weer met een rariteit ter vervanging van de gesneuvelde Monteverdi-cyclus: L'Opera Seria van ene Florian Leopold Gassmann.

Twee modernere werken staan ook op het programma. Powder her face van Thomas Adès (een tiental jaar geleden reeds door de Vlaamse Opera opgevoerd) speelt in de Hallen van Schaarbeek, in een regie van Mariusz Trelinski en met Allison Cook als de Duchess. To be sung van Dusapin zal te zien zijn in Flagey in een regie van Sjaron Minailo met Marisol Montalvo en de terugkeer van Dale Duesing als Speaker.

Drie concertante opera's in het PSK maken het plaatje volledig. In de eindejaarsperiode is dat Hänsel und Gretel met Gaëlle Arquez en Talia Or in de titelrollen, en Georg Nigl als de Heks. De Demon van Anton Rubinstein is ook een rariteit, Kostas Smoriginas zingt de titelrol. En Evelino Pidò zal Adriana Lecouvreur dirigeren, met Lianna Haroutounian (Adriana), Andrea Carè (Maurizio) en Daniela Barcellona (Principessa di Bouillon).

Publicatie: woensdag 18 maart 2015 @ 22:07
Rubriek: Toekomstmuziek

Recent RSS feed

Parijs 2018-2019

Met drie operahuizen is Parijs één van de drukkere operasteden van Europa. De Opéra National de Paris heeft volgend seizoen weer een uitgebreide programmatie, weliswaar met een paar regisseurs die ik probeer te vermijden... De Opéra Comique is voorlopig iets minder interessant dan in de voorgaande seizoenen.

Toekomstmuziek, 20-8-2018 18:01
1 opmerking

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
2 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen