ti guarda dal Grande Inquisitor

Mauro Peter in deSingel

Schubert was er gisteren niet bij in deSingel. Maar de andere grote Lied-componisten, Schumann en Wolf, waren er wel, evenals Beethoven en Brahms. Met zijn recital bevestigde Mauro Peter, aan de piano begeleid door Helmut Deutsch, dat hij een van dé liedtenors van het moment is met zijn loepzuivere tekstprojectie, hemels mooie tenor en intelligente vertolkingen.

FotoNu, het eerste deel van de avond leek wel soms nog op een werksessie. Er stond een pupiter met een partituur die hij regelmatig moest raadplegen. Hij had die ook laag opgesteld, waardoor ze minder opviel. Maar hij moest dan wel telkens zijn blik expliciet afwenden, wat meer stoorde dan moest hij de partituur gewoon voor zich opgesteld hebben.

Er waren ook nog wat onzekerheden. Beethovens cyclus An die ferne Geliebte eindigde enigszins gespannen. Maar dat neemt niet weg dat hij toch ook veel moois liet horen. Als hij in Wo die Berge so blau "weht so leise der Wind" zingt, dan zweeft zijn stem als een zacht briesje door de zaal. Melancholie voerde de boventoon in Leichte Segler in den Höhen en Es kehret der Maien, es blühet die Au is een grote brok emotionaliteit die hij perfect uitvoerde met doorgedreven piano-cultuur.

Voor de Schumann-liederen had hij een selectie gemaakt uit Myrten. Veel bekende liederen uiteraard, zoals Widmung, de twee Venetianische Lieder of een Du bist wie eine Blume met een oneindige adem gezongen. De enige rariteit in de reeks was Mein Herz ist schwer (soms ook "Aus den hebräischen Gesängen" genoemd) waarvan de keldernoten van "Nur tief sei, wild der Töne Fluss" duidelijk buiten zijn comfortzone lagen.

Na de pauze veranderde alles. De partituur verdween en hij zong veel vrijer de liederen van Brahms en Wolf... die hij toevallig vorig jaar ook op de Schubertiade Schwarzenberg gezongen heeft. De Mörike-Lieder waren een absoluut hoogtepunt, waarmee ook Helmut Deutsch kon schitteren in Der Knabe und das Immlein met het bijtje dat over zijn toetsen dartelt of de afsluitende wals van Abschied. Ik zou er niets op tegen hebben, mocht hij - Dieskau-gewijs - eens een volledig Mörike-programma zingen. Ook in deSingel volgden dezelfde bisnummers als in Schwarzenberg, met Brahms' bekende Ständchen en een adembenemende uitvoering van Mondnacht.

Publicatie: vrijdag 13 maart 2015 @ 18:16
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Thomas Oliemans in Zeist

Met Joseph von Eichendorff als de festivaldichter is het onvermijdelijk dat we op een bepaald moment Schumanns Eichendorff-Liederkreis te horen zouden krijgen. Vandaag was dat het geval met de Nederlandse bariton Thomas Oliemans en de immer geniale Malcolm Martineau aan de piano.

Liedrecital, 24-5-2018 22:56
0 opmerkingen

Meerstemmige Schumann en Brahms in Zeist

"Meine Töne still und heiter" was de titel die de kwartetavond van het Liedfestival van Zeist meegekregen had. Het is het eerste lied uit Schumanns Minnespiel dat centraal stond in een concert met meerstemmige liederen van Schumann en Brahms, uitgevoerd door vier solisten en met Matthias Lademann aan de piano.

Liedrecital, 23-5-2018 23:05
0 opmerkingen

Anna Lucia Richter in Zeist

Dit jaar heeft het Liedfestival van Zeist "Schubert en zijn opvolgers" als thema. Die opvolgers zijn dan vooral Schumann en Wolf. Een bijkomende rode draad is de dichter Eichendorff. In het openingsconcert van Anna Lucia Richter en Gerold Huber kregen we Schubert en Wolf, maar voor Eichendorff was het wachten tot de bisnummers.

Liedrecital, 22-5-2018 23:06
0 opmerkingen

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen