ti guarda dal Grande Inquisitor

Le vin herbé in Flagey

In het kader van het Klara-festival voerde de Munt Le vin herbé van Frank Martin op. Alhoewel het concert al weken zo goed als uitverkocht is, zat Studio 4 van Flagey gisteren toch amper halfvol...

Foto
foto © Sander Buyck

Le vin herbé behandelt de legende van Tristan en Isolde, zoals overgeleverd via de roman van Joseph Bédier. Op een aantal punten wijkt het werk af van Wagners opera. Het is ook geen echte opera: Frank Martin noemde het een "profaan oratorium" en dan nog in een eerder kamermuziekbewerking. Het orkest bestaat uit zeven strijkers en een piano, onder de leiding van Hans-Christoph Rademann. Muzikaal beschouw ik het als de ontbrekende schakel tussen Pelléas et Mélisande en Saint-François d'Assise.

Ik heb het werk leren kennen via een redelijk recente CD-opname met het RIAS Kammerchor, dat ook gisteren op het podium van Flagey stond. Het koor is de eigenlijke protagonist en vertelt het grootste deel van het verhaal. De kleinere solistische rollen werden ook uitgevoerd door leden van het koor, zij het met wisselend succes. Ik zou vooral de mooie bariton van Johannes Schendel - ooit nog een finalist van de Elisabethwedstrijd - als "Le roi Marc" en Hildegard Rützel als "Iseult aux blanches mains" willen vermelden.

De drie solistische hoofdrollen waren ook nogal wisselvallig. Sophie Harmsen zong een stevige Branghien. Marcel Reijans kon me weinig overtuigen als Tristan. Hij leek de partituur samen met het publiek te ontdekken, waardoor er van interpretatie weinig in huis kwam. Johanna Winkel zong een mooie Iseut, zolang ze niet te ver afdwaalt van haar lage middenstem. In de hoogte wordt ze schreeuwerig. Het veelvuldig gebruik van haar wit barokvibrato is ook niet mijn smaak. En het feit dat ze voor elk nieuw begin een vinger in haar linkeroor steekt, wordt op den duur lichtjes lachwekkend.

Desalniettemin blijft dit een werk dat het ontdekken waard is... maar liefst met iets betere solisten.

Publicatie: woensdag 11 maart 2015 @ 16:57
Rubriek: Oratorium

Recent RSS feed

Parijs 2018-2019

Met drie operahuizen is Parijs één van de drukkere operasteden van Europa. De Opéra National de Paris heeft volgend seizoen weer een uitgebreide programmatie, weliswaar met een paar regisseurs die ik probeer te vermijden... De Opéra Comique is voorlopig iets minder interessant dan in de voorgaande seizoenen.

Toekomstmuziek, 20-8-2018 18:01
0 opmerkingen

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
2 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen