ti guarda dal Grande Inquisitor

Le vin herbé in Flagey

In het kader van het Klara-festival voerde de Munt Le vin herbé van Frank Martin op. Alhoewel het concert al weken zo goed als uitverkocht is, zat Studio 4 van Flagey gisteren toch amper halfvol...

Foto
foto © Sander Buyck

Le vin herbé behandelt de legende van Tristan en Isolde, zoals overgeleverd via de roman van Joseph Bédier. Op een aantal punten wijkt het werk af van Wagners opera. Het is ook geen echte opera: Frank Martin noemde het een "profaan oratorium" en dan nog in een eerder kamermuziekbewerking. Het orkest bestaat uit zeven strijkers en een piano, onder de leiding van Hans-Christoph Rademann. Muzikaal beschouw ik het als de ontbrekende schakel tussen Pelléas et Mélisande en Saint-François d'Assise.

Ik heb het werk leren kennen via een redelijk recente CD-opname met het RIAS Kammerchor, dat ook gisteren op het podium van Flagey stond. Het koor is de eigenlijke protagonist en vertelt het grootste deel van het verhaal. De kleinere solistische rollen werden ook uitgevoerd door leden van het koor, zij het met wisselend succes. Ik zou vooral de mooie bariton van Johannes Schendel - ooit nog een finalist van de Elisabethwedstrijd - als "Le roi Marc" en Hildegard Rützel als "Iseult aux blanches mains" willen vermelden.

De drie solistische hoofdrollen waren ook nogal wisselvallig. Sophie Harmsen zong een stevige Branghien. Marcel Reijans kon me weinig overtuigen als Tristan. Hij leek de partituur samen met het publiek te ontdekken, waardoor er van interpretatie weinig in huis kwam. Johanna Winkel zong een mooie Iseut, zolang ze niet te ver afdwaalt van haar lage middenstem. In de hoogte wordt ze schreeuwerig. Het veelvuldig gebruik van haar wit barokvibrato is ook niet mijn smaak. En het feit dat ze voor elk nieuw begin een vinger in haar linkeroor steekt, wordt op den duur lichtjes lachwekkend.

Desalniettemin blijft dit een werk dat het ontdekken waard is... maar liefst met iets betere solisten.

Publicatie: woensdag 11 maart 2015 @ 16:57
Rubriek: Oratorium

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen