ti guarda dal Grande Inquisitor

Schubertdag in deSingel

De dag begon om 11 uur 's morgens en eindigde meer dan 10 uur later. Een hele dag Schubert... je kan je toch geen mooiere muzikale zondag voorstellen. De jaarlijkse componistendag van deSingel was dit seizoen gewijt aan de meest menselijke aller componisten waarbij alle aspecten van zijn oeuvre aan bod kwamen.

FotoEr waren een aantal grote vocale blokken, afgewisseld met kamermuziek zoals het bekende "Forellenkwintet" of het "Octet in F" waarmee de dag begon, uitgevoerd door solisten van deFilharmonie. deFilharmonie sloot de dag ook af met de lichtvoetige Zesde Symfonie (de eerste beweging zou niet misstaan als ouverture van een of andere komische opera) en de Vijfde Mis.

Schubert zou deze Mis zijn beste werk gevonden hebben. Het is een grote koormis, uitgevoerd door het Collegium Vocale, met een relatief beperkte inbreng van de solisten. De grootste naam in de solistenbezetting was bariton Florian Boesch, die wat verloren leek te lopen naast de mooie mezzo van Wiebke Lehmkuhl of de tenor met Mozart-elegantie van Sebastian Kohlhepp. Het was echter vooral Ilse Eerens die opviel met haar zilveren sopraan.

Op de middag hadden Boesch en Eerens zich ook al kunnen uitleven in grotendeels vergeten aria's. In dit concert werden ze begeleid door deOrkestacademie... een nieuw orkest met conservatoriumstudenten, aangevuld met muzikanten van deFilharmonie op de eerste pupiters. Florian Boesch maakte een veel betere indruk in de dramatische aria O könnt ich, Allgewaltiger uit het oratorium Lazarus. Ilse Eerens gaf vervolgens een innige vertolking van Ich schleiche bang und still, wat af en toe ook als Lied uitgevoerd wordt.

Het mooiste concert van de dag kwam in de late namiddag met een aantal koorliederen. Het is een repertoire dat zelden te horen is. Een aantal jaren geleden heeft Collegium Vocale meegewerkt aan Ruhe van Muziektheater Transparant, waarbij ze ook Schubert-koorliederen zongen. De variëteit aan koorliederen werd mooi uitgespeeld: van een a capella-Lied voor mannenkoor als Lützows wilde Jagd over het oriëntaalse Klage um Ali Bey voor vrouwenkoor tot Mirjams Siegesang met solist. Die soliste was weer Ilse Eerens, die op het laatste moment insprong voor de aangekondigde, maar grieperige, Ania Vegry.

Op een Schubertdag mag Graham Johnson natuurlijk niet ontbreken. In vorige deSingel-seizoenen heeft hij al vaker lezing-recitals gegeven. In zijn lezing gisteren had hij "Schubert en de werkmens" gekozen. Je kan moeiteloos een namiddag vullen met liederen over grafgravers, schippers en vissers, molenaars, herders en dies meer. In vergelijking met eerdere lezingen, ging Graham Johnson wel niet zo diep in op alle details. Op één uitzondering na, werden alle liederen ook volledig uitgevoerd, terwijl hij anders soms bijvoorbeeld maar één strofe liet horen om iets te illustreren.

Voor de vocale illustratie had hij ook weer drie zangers meegebracht. Geraldine McGreevy was niet echt goed bij stem, ondanks haar totale emotionele inleving. In de hoogte was ze schreeuwerig, in de onbekendere liederen zoals Fischerlied kwam ze onzeker over alsof ze de partituur voor het eerst zag. Tenor Robin Tritschler had dan weer moeite om de zaal te vullen. Bariton Benjamin Appl had aanvankelijk hetzelfde probleem met de akoestiek van de Blauwe Zaal, maar vond heel snel zijn draai. Hij was trouwens ook de enige die al de liederen zonder partituur zong.

Publicatie: maandag 2 maart 2015 @ 11:34
Rubriek: Concert

Recent RSS feed

Parijs 2018-2019

Met drie operahuizen is Parijs één van de drukkere operasteden van Europa. De Opéra National de Paris heeft volgend seizoen weer een uitgebreide programmatie, weliswaar met een paar regisseurs die ik probeer te vermijden... De Opéra Comique is voorlopig iets minder interessant dan in de voorgaande seizoenen.

Toekomstmuziek, 20-8-2018 18:01
1 opmerking

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
2 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen