ti guarda dal Grande Inquisitor

Julian Prégardien in AMUZ

Haydn componeerde Die sieben letzte Worte unseres Erlösers am Kreuze oorspronkelijk als een orkestwerk, maar later ontstonden ook versies voor strijkkwartet of piano. Gisteren speelde pianist Frank Agsteribbe dit werk in de stemmige Sint-Augustinuskerk van AMUZ op pianoforte.

FotoDe Sieben letzte Worte bestaan uit een "Introduzione" en zeven sonates, de afsluitende "aardbeving" werd niet uitgevoerd. Een puur piano-concert zou me maar matig kunnen boeien, maar de componist Frank Agsteribbe heeft dit werk aangevuld met acht gezangen, één na elke sonate, uitgevoerd door Julian Prégardien.

Die gezangen moeten voor een meditatief moment zorgen. Aanvankelijk zou je verwachten dat de teksten gezocht zouden worden in het passieverhaal. Maar hij kwam uit bij teksten uit "Het boek Job" waarin - zoals hij in het programmaboekje schreef - "de onschuldige zijn bitterheid uitschreeuwt over het onrecht dat hem is aangedaan". Na de laatste sonate volgt Psalm 131 Herr, mein Herz ist nicht hoffärtig zodat de avond toch met een hoopvolle noot afgesloten kon worden.

De acht gezangen zijn redelijk gevarieerd. De eerste twee beginnen bijvoorbeeld volledig a capella. Andere liederen zijn meer dramatisch of declamatorisch opgevat. De pianopartij wordt vaak tot een minimum beperkt, ze contrasteert hoedanook sterk met de muziek van Haydn. Prégardien zong de gezangen met zijn kloeke tenor, waarvoor hij bijna zijn volledige tessituur nodig had. Hij bespeelde tevens het volledige spectrum van zijn dynamisch bereik.

Agsteribbe heeft zijn compositie Ernste Gesänge genoemd. Het is dan ook onvermijdelijk om aan Brahms te denken, wiens Vier ernste Gesänge ook gecomponeerd is op Bijbelteksten. Dé vraag is natuurlijk of de Ernste Gesänge ook op zichzelf kunnen staan als een liedcyclus in een "gewoon" recital. Gezien de variatie tussen de liederen lijkt me dat niet onmogelijk...

Publicatie: vrijdag 27 februari 2015 @ 18:06
Rubriek: Concert

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen