ti guarda dal Grande Inquisitor

Julian Prégardien in AMUZ

Haydn componeerde Die sieben letzte Worte unseres Erlösers am Kreuze oorspronkelijk als een orkestwerk, maar later ontstonden ook versies voor strijkkwartet of piano. Gisteren speelde pianist Frank Agsteribbe dit werk in de stemmige Sint-Augustinuskerk van AMUZ op pianoforte.

FotoDe Sieben letzte Worte bestaan uit een "Introduzione" en zeven sonates, de afsluitende "aardbeving" werd niet uitgevoerd. Een puur piano-concert zou me maar matig kunnen boeien, maar de componist Frank Agsteribbe heeft dit werk aangevuld met acht gezangen, één na elke sonate, uitgevoerd door Julian Prégardien.

Die gezangen moeten voor een meditatief moment zorgen. Aanvankelijk zou je verwachten dat de teksten gezocht zouden worden in het passieverhaal. Maar hij kwam uit bij teksten uit "Het boek Job" waarin - zoals hij in het programmaboekje schreef - "de onschuldige zijn bitterheid uitschreeuwt over het onrecht dat hem is aangedaan". Na de laatste sonate volgt Psalm 131 Herr, mein Herz ist nicht hoffärtig zodat de avond toch met een hoopvolle noot afgesloten kon worden.

De acht gezangen zijn redelijk gevarieerd. De eerste twee beginnen bijvoorbeeld volledig a capella. Andere liederen zijn meer dramatisch of declamatorisch opgevat. De pianopartij wordt vaak tot een minimum beperkt, ze contrasteert hoedanook sterk met de muziek van Haydn. Prégardien zong de gezangen met zijn kloeke tenor, waarvoor hij bijna zijn volledige tessituur nodig had. Hij bespeelde tevens het volledige spectrum van zijn dynamisch bereik.

Agsteribbe heeft zijn compositie Ernste Gesänge genoemd. Het is dan ook onvermijdelijk om aan Brahms te denken, wiens Vier ernste Gesänge ook gecomponeerd is op Bijbelteksten. Dé vraag is natuurlijk of de Ernste Gesänge ook op zichzelf kunnen staan als een liedcyclus in een "gewoon" recital. Gezien de variatie tussen de liederen lijkt me dat niet onmogelijk...

Publicatie: vrijdag 27 februari 2015 @ 18:06
Rubriek: Concert

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen