ti guarda dal Grande Inquisitor

Maart 2015

Hét evenement van de maand maart is het klara-festival. Twee weken lang worden in verschillende Brusselse zalen concerten gegeven, waaronder ook een groot aantal vocale werken. Voeg daarbij nog de reguliere programmering en het belooft een goed gevulde concertmaand te worden.

FotoHet klarafestival begint en eindigt met een concertante opera. Op 6 maart komt René Jacobs naar het PSK voor Il barbiere di Siviglia in de versie van Paisiello. Hij brengt onder andere Topi Lehtipuu (Almaviva), Mari Eriksmoen (Rosina) en André Schuen (Figaro) mee. Het festival wordt op 21 maart afgesloten met Handels Alessandro. George Petrou dirigeert Armonia Atenea, met Max Emanuel Cencic in de titelrol.

Maar ik kijk vooral uit naar Le vin herbé van Frank Martin, die een heel andere lezing van de Tristan-en-Isolde-legende geeft dan Wagner. Hans Christoph Rademann is de dirigent, met Johanna Winkel als Iseult, Marcel Reijans als Tristan en Sophie Harmsen als Branghien. De voorstelling is op 10 maart in Studio 4 van Flagey. En om toch even bij Wagner te blijven, hebben ze ook het Marionettentheater van Salzburg uitgenodigd voor Wagners Ring, van 15 tot 18 maart in zaal M van het PSK.

Daarnaast zijn er ook nog een hele reeks concerten. Op 11 maart weerklinkt Berlioz' "dramatische symfonie" Roméo et Juliette in het PSK met Isabelle Druet, Jean-François Borras en Jérôme Varnier als solisten. Dietrich Henschel zingt op 13 maart liederen "Des Knaben Wunderhorn" in Flagey, begeleid door het Muntorkest. Il giardino armonico onder leiding van Giovanni Antonini reist met Mojca Erdmann en Isabelle Faust rond. Ze passeren in deSingel op 18 maart, in het PSK op 19 maart en in het Concertgebouw op 20 maart, telkens met een ander Haydn-Mozart-programma.

Tenslotte probeert het klarafestival om Brussel toe te voegen aan het netwerk van Yellow Lounge-concerten. Op 19 maart verzamelen Piotr Beczala, Hilary Hahn en B'Rock in de Brussels club The Fuse...

De Waalse Opera speelt vanaf 15 maart Rigoletto in een nieuwe productie van Stefano Mazzonis di Pralafera met niemand minder dan Leo Nucci in de titelrol. Verder zingen Desirée Rancatore Gilda en Gianluca Terranova de Duca. Renato Palumbo dirigeert. [details]

Opera Vlaanderen herneemt vanaf 17 maart in Antwerpen Don Giovanni in de productie van Guy Joosten die vorig seizoen in Gent in première ging. Het is wel met een totaal andere bezetting, aangevoerd door Josef Wagner als Don Giovanni en Stefan Kocan als Leporello. [details]

In de Munt gaat op 31 maart Penthesilea van Dusapin in première. Pierre Audi doet de regie, Franck Ollu staat in de orkestbak, Natascha Petrinsky zingt de titelrol. [details]

Er zijn ook twee opera's in de cinema te zien. De Met straalt op 14 maart La donna del lago door naar de Kinepolis-zalen. Het is weer een topbezetting met Joyce DiDonato (Elena), Juan Diego Flórez (Giacomo), Daniela Barcellona (Malcolm) en John Osborn (Rodrigo). [details]

In de Utopolis-zalen van Mechelen en Turnhout speelt dan weer een Engelstalige La traviata, op 11 maart live vanuit de Londense ENO in de productie van Peter Konwitschny. In de bezetting horen we Elizabeth Zharoff als Violetta, Ben Johnson als Alfredo, en Anthony Michaels-Moore als Germont. [details]

Wat het concertprogramma betreft, is de Schubert-happening op 1 maart in deSingel niet te missen. Gespreid over de hele dag komt het rijke oeuvre van Schubert aan bod: opera-aria's met Ilse Eerens en Florian Boesch, Liederen met Graham Johnson, koorliederen met het Collegium Vocale. 's Avonds voeren deFilharmonie en Collegium Vocale zijn Vijfde Mis uit, met Ilse Eerens, Wiebke Lehmkuhl, Sebastian Kohlhepp en Florian Boesch als solisten. [details]

In de aanloop naar Pasen zijn er ook een aantal Passies te horen. In deSingel staat de Matthäus-Passion zelfs twee keer geprogrammeerd. Op 21 maart met het Octopus Kamerkoor onder leiding van Bart Van Reyn, met Simon Wall (evangelist) en Peter Kooij (Christus) [details]. Op 26 maart dirigeert Christoph Prégardien Bachs meesterwerk, met James Gilchrist (evangelist) en Dietrich Henschel (Christus) [details].

Philippe Herreweghe dirigeert twee keer de Johannes-Passion. Telkens met Thomas Hobbs (evangelist) en Tobias Berndt (Christus), op 26 maart in het Concertgebouw [details] en op 31 maart in het PSK [details].

Tenslotte zijn er ook nog twee liedrecitals. Marie-Nicole Lemieux en Roger Vignoles brengen op 2 maart liederen van Fauré, Koechlin, Hahn, Duparc, Rachmaninov en Wolf in de Munt [details]. Mauro Peter en Helmut Deutsch zijn op 12 maart in deSingel te gast met werken van Beethoven (An die Ferne Geliebte), Schumann (Myrthen), Brahms en Wolf [details].

Publicatie: dinsdag 24 februari 2015 @ 19:42
Rubriek: Toekomstmuziek

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen