ti guarda dal Grande Inquisitor

Maart 2015

Hét evenement van de maand maart is het klara-festival. Twee weken lang worden in verschillende Brusselse zalen concerten gegeven, waaronder ook een groot aantal vocale werken. Voeg daarbij nog de reguliere programmering en het belooft een goed gevulde concertmaand te worden.

FotoHet klarafestival begint en eindigt met een concertante opera. Op 6 maart komt René Jacobs naar het PSK voor Il barbiere di Siviglia in de versie van Paisiello. Hij brengt onder andere Topi Lehtipuu (Almaviva), Mari Eriksmoen (Rosina) en André Schuen (Figaro) mee. Het festival wordt op 21 maart afgesloten met Handels Alessandro. George Petrou dirigeert Armonia Atenea, met Max Emanuel Cencic in de titelrol.

Maar ik kijk vooral uit naar Le vin herbé van Frank Martin, die een heel andere lezing van de Tristan-en-Isolde-legende geeft dan Wagner. Hans Christoph Rademann is de dirigent, met Johanna Winkel als Iseult, Marcel Reijans als Tristan en Sophie Harmsen als Branghien. De voorstelling is op 10 maart in Studio 4 van Flagey. En om toch even bij Wagner te blijven, hebben ze ook het Marionettentheater van Salzburg uitgenodigd voor Wagners Ring, van 15 tot 18 maart in zaal M van het PSK.

Daarnaast zijn er ook nog een hele reeks concerten. Op 11 maart weerklinkt Berlioz' "dramatische symfonie" Roméo et Juliette in het PSK met Isabelle Druet, Jean-François Borras en Jérôme Varnier als solisten. Dietrich Henschel zingt op 13 maart liederen "Des Knaben Wunderhorn" in Flagey, begeleid door het Muntorkest. Il giardino armonico onder leiding van Giovanni Antonini reist met Mojca Erdmann en Isabelle Faust rond. Ze passeren in deSingel op 18 maart, in het PSK op 19 maart en in het Concertgebouw op 20 maart, telkens met een ander Haydn-Mozart-programma.

Tenslotte probeert het klarafestival om Brussel toe te voegen aan het netwerk van Yellow Lounge-concerten. Op 19 maart verzamelen Piotr Beczala, Hilary Hahn en B'Rock in de Brussels club The Fuse...

De Waalse Opera speelt vanaf 15 maart Rigoletto in een nieuwe productie van Stefano Mazzonis di Pralafera met niemand minder dan Leo Nucci in de titelrol. Verder zingen Desirée Rancatore Gilda en Gianluca Terranova de Duca. Renato Palumbo dirigeert. [details]

Opera Vlaanderen herneemt vanaf 17 maart in Antwerpen Don Giovanni in de productie van Guy Joosten die vorig seizoen in Gent in première ging. Het is wel met een totaal andere bezetting, aangevoerd door Josef Wagner als Don Giovanni en Stefan Kocan als Leporello. [details]

In de Munt gaat op 31 maart Penthesilea van Dusapin in première. Pierre Audi doet de regie, Franck Ollu staat in de orkestbak, Natascha Petrinsky zingt de titelrol. [details]

Er zijn ook twee opera's in de cinema te zien. De Met straalt op 14 maart La donna del lago door naar de Kinepolis-zalen. Het is weer een topbezetting met Joyce DiDonato (Elena), Juan Diego Flórez (Giacomo), Daniela Barcellona (Malcolm) en John Osborn (Rodrigo). [details]

In de Utopolis-zalen van Mechelen en Turnhout speelt dan weer een Engelstalige La traviata, op 11 maart live vanuit de Londense ENO in de productie van Peter Konwitschny. In de bezetting horen we Elizabeth Zharoff als Violetta, Ben Johnson als Alfredo, en Anthony Michaels-Moore als Germont. [details]

Wat het concertprogramma betreft, is de Schubert-happening op 1 maart in deSingel niet te missen. Gespreid over de hele dag komt het rijke oeuvre van Schubert aan bod: opera-aria's met Ilse Eerens en Florian Boesch, Liederen met Graham Johnson, koorliederen met het Collegium Vocale. 's Avonds voeren deFilharmonie en Collegium Vocale zijn Vijfde Mis uit, met Ilse Eerens, Wiebke Lehmkuhl, Sebastian Kohlhepp en Florian Boesch als solisten. [details]

In de aanloop naar Pasen zijn er ook een aantal Passies te horen. In deSingel staat de Matthäus-Passion zelfs twee keer geprogrammeerd. Op 21 maart met het Octopus Kamerkoor onder leiding van Bart Van Reyn, met Simon Wall (evangelist) en Peter Kooij (Christus) [details]. Op 26 maart dirigeert Christoph Prégardien Bachs meesterwerk, met James Gilchrist (evangelist) en Dietrich Henschel (Christus) [details].

Philippe Herreweghe dirigeert twee keer de Johannes-Passion. Telkens met Thomas Hobbs (evangelist) en Tobias Berndt (Christus), op 26 maart in het Concertgebouw [details] en op 31 maart in het PSK [details].

Tenslotte zijn er ook nog twee liedrecitals. Marie-Nicole Lemieux en Roger Vignoles brengen op 2 maart liederen van Fauré, Koechlin, Hahn, Duparc, Rachmaninov en Wolf in de Munt [details]. Mauro Peter en Helmut Deutsch zijn op 12 maart in deSingel te gast met werken van Beethoven (An die Ferne Geliebte), Schumann (Myrthen), Brahms en Wolf [details].

Publicatie: dinsdag 24 februari 2015 @ 19:42
Rubriek: Toekomstmuziek

Recent RSS feed

Parijs 2018-2019

Met drie operahuizen is Parijs één van de drukkere operasteden van Europa. De Opéra National de Paris heeft volgend seizoen weer een uitgebreide programmatie, weliswaar met een paar regisseurs die ik probeer te vermijden... De Opéra Comique is voorlopig iets minder interessant dan in de voorgaande seizoenen.

Toekomstmuziek, 20-8-2018 18:01
1 opmerking

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
2 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen