ti guarda dal Grande Inquisitor

Nathalie Stutzmann in de Munt

Eén van de vorige keren dat we een "vrouwelijke" Winterreise te horen kregen in de Munt, was met Christine Schäfer. De altstem van Nathalie Stutzmann kan moeilijk nog meer verschillen dan de hoge sopraan van Schäfer en ze lijkt daarom a priori meer geschikt voor Schuberts liedcyclus.

FotoZe zingt Winterreise in een onwaarschijnlijk lage tessituur en het is in dat register dat ze ook het best klinkt. Af en toe moet ze wel een sprong in de hoogte maken, maar die noten zijn lelijk en vibratoloos met een typische sirene-klank.

Die paar onaangename noten waren echter niet zo erg. Het is haar ongeïnspireerde interpretatie die me stoorde. Ze denkt blijkbaar dat een opeenstapeling van rallentando's de definitie is van een expressieve Winterreise. Soms valt een lied volledig stil, soms lijkt het een ingeving van het moment... waardoor haar pianiste Inger Södergren al een paar maten verder was in bijvoorbeeld Erstarrung tegen dat Stutzmann zich losgerukt had uit haar "slow motion".

Ze had ook constant een partituur voor zich staan, maar ze gebruikte die nauwelijks. Misschien had ze dat beter wel gedaan, want dan zouden er wat minder foute inzetten of verdwaalde noten geweest zijn. Ondertussen hamerde Södergren lustig alle poëzie uit de liederen: Irrlicht had niets mysterieus, Der Lindenbaum klonk meer als een onweer dan ritselende takken.

Het was wachten tot het einde van de cyclus, vooraleer er eindelijk één lijn in hun vertolking kwam, zo ongeveer vanaf Der Wegweiser. Mut was zelfs het beste van de hele avond. Maar tegen dan was mijn teleurstelling al compleet...

Publicatie: dinsdag 10 februari 2015 @ 21:36
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Parijs 2018-2019

Met drie operahuizen is Parijs één van de drukkere operasteden van Europa. De Opéra National de Paris heeft volgend seizoen weer een uitgebreide programmatie, weliswaar met een paar regisseurs die ik probeer te vermijden... De Opéra Comique is voorlopig iets minder interessant dan in de voorgaande seizoenen.

Toekomstmuziek, 20-8-2018 18:01
1 opmerking

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
2 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen