ti guarda dal Grande Inquisitor

Nathalie Stutzmann in de Munt

Eén van de vorige keren dat we een "vrouwelijke" Winterreise te horen kregen in de Munt, was met Christine Schäfer. De altstem van Nathalie Stutzmann kan moeilijk nog meer verschillen dan de hoge sopraan van Schäfer en ze lijkt daarom a priori meer geschikt voor Schuberts liedcyclus.

FotoZe zingt Winterreise in een onwaarschijnlijk lage tessituur en het is in dat register dat ze ook het best klinkt. Af en toe moet ze wel een sprong in de hoogte maken, maar die noten zijn lelijk en vibratoloos met een typische sirene-klank.

Die paar onaangename noten waren echter niet zo erg. Het is haar ongeïnspireerde interpretatie die me stoorde. Ze denkt blijkbaar dat een opeenstapeling van rallentando's de definitie is van een expressieve Winterreise. Soms valt een lied volledig stil, soms lijkt het een ingeving van het moment... waardoor haar pianiste Inger Södergren al een paar maten verder was in bijvoorbeeld Erstarrung tegen dat Stutzmann zich losgerukt had uit haar "slow motion".

Ze had ook constant een partituur voor zich staan, maar ze gebruikte die nauwelijks. Misschien had ze dat beter wel gedaan, want dan zouden er wat minder foute inzetten of verdwaalde noten geweest zijn. Ondertussen hamerde Södergren lustig alle poëzie uit de liederen: Irrlicht had niets mysterieus, Der Lindenbaum klonk meer als een onweer dan ritselende takken.

Het was wachten tot het einde van de cyclus, vooraleer er eindelijk één lijn in hun vertolking kwam, zo ongeveer vanaf Der Wegweiser. Mut was zelfs het beste van de hele avond. Maar tegen dan was mijn teleurstelling al compleet...

Publicatie: dinsdag 10 februari 2015 @ 21:36
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen