ti guarda dal Grande Inquisitor

Alcina in de Munt

Begin deze eeuw regisseerde Pierre Audi twee Handel-opera's - Tamerlano en Alcina - voor het theater van Drottningholm. En tien jaar geleden voerde De Nederlandse Opera beide opera's op als een tweeluik en dit wordt nu herhaald in de Munt. Christophe Rousset dirigeerde Les Talens Lyriques.

Foto
foto © Bernd Uhlig

Ik heb Tamerlano spijtig genoeg gemist (een defect verkeerslicht tijdens de avondspits volstaat om Brussel in totale verkeerschaos te storten)... Alcina heb ik indertijd ook in de Amsterdamse Stadsschouwburg gezien en de barok aanvoelende enscenering is nog altijd een lust voor het oog, niet in het minst omwille van de gedetailleerde personenregie.

De bezetting in de Munt is grotendeels uitstekend, met de verwachte uitzondering van de titelrol. Nu, wie ooit Anja Harteros als Alcina gehoord heeft, heeft een onevenaarbaar ijkpunt. Alle andere Alcina's verbleken naast haar, zeker een spinto-soubrette als Sandrine Piau.

Vooral in het eerste bedrijf werkt ze op mijn zenuwen met haar geaffecteerde vallende tonen op het einde van elke zin en hinkelende frasering. Met haar twee grote aria's in het tweede bedrijf zou dat haar bedrijf moeten zijn. Dat "Ombra pallide" de mist zou ingaan, zag je van ver aankomen. Haar gebrek aan vocale autoriteit probeert ze te compenseren met hysterie. "Ah, mio cor, schernito sei" zou haar in pricipe beter moeten liggen. Dat doet het ook, maar de expressiewisselingen zijn enkel in haar gezicht te zien en niet in haar stem.

Het contrast wordt des te groter als meteen daarna Oronte zijn aria "E un folle, è un vile affetto" zingt. De tenor Daniel Behle toont in het bijhorende recitatief meer kleuren dan Piau in een hele aria. Behle zou ik sowieso wat vaker willen horen na zijn expressieve "Un momento di contento". Zijn ervaring als liedzanger is hoorbaar in elk woord dat hij zingt.

Maite Beaumont zong tien jaar geleden ook Ruggiero in Amsterdam (al was dat niet zo gepland). Ze zingt met een warme stem die een goede diepte heeft voor "La bocca vaga" en me laat wegsmelten met het bekende "Verdi prati". Daarnaast was Angélique Noldus een elegante Bradamante. Sabina Puértolas stuurde ons de eerste pauze in met een virtuoze uitvoering van Morgana's "Tornami al vagheggiar".

Publicatie: zaterdag 31 januari 2015 @ 9:33
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen