ti guarda dal Grande Inquisitor

The merry widow in Kinepolis

Je kan je vragen stellen bij de beslissing om een dialoogrijke operette als Die lustige Witwe op te voeren in een gigantisch huis als de Met. Ik kan me daarom voorstellen dat, wat de dialogen betreft, de cinema-versie voor een keer beter werkt dan de live-versie.

Foto
foto © Ken Howard

In de Met werd Lehars operette opgevoerd in een nieuwe Engelse vertaling van Jeremy Sams als The merry widow, die soms wat knullig overkomt. Susan Stroman heeft haar sporen vooral verdiend op Broadway. Haar klassieke productie wordt gekenmerkt door grootse decors en luxueuze kostuums. Van de dubbele bodems blijft wel niet veel over, maar dat zal ook wel een deel aan de vertaling liggen. Hoedanook is het een wervelende productie.

Ik ben geen grote fan van Renée Fleming, maar werd positief verrast door haar vertolking van Hanna Glawari. Ze komt geloofwaardig over, al is er nog wat werk aan haar danspasjes. Het idee om voor haar in het derde bedrijf "Liebe, du Himmel auf Erden" uit Paganini tussen te voegen, vond ik een geslaagd idee. Het geeft Fleming een extra moment om te schitteren op een moment dat de operette anders snel afgehaspeld wordt om tot de finale te komen.

Nathan Gunn is een vocaal degelijke Danilo, al klinkt zijn chocoladen bariton wat monotoon. Kelli O'Hara komt van Broadway, maar is toch een sprankelende Valencienne. Afgezien van een paar wringende hoge noten, was Alek Shrader een elegante Camille de Rosillon. Maar de naturel waarmee Sir Thomas Allen - zelf ooit een gevierde Danilo - de rol van Baron Zeta speelt, doet de rest van de bezetting verbleken. Ook zijn stem (hij is ondertussen 70) klinkt nog fantastisch.

Publicatie: zondag 18 januari 2015 @ 13:23
Rubriek: Operette

Recent RSS feed

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
0 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen