ti guarda dal Grande Inquisitor

Georg Nigl in de Munt

Het muzikale jaar is weer van start gegaan en meteen met een zeer klassiek liedrecital. Bariton Georg Nigl en pianist Eric Schneider brachten Die schöne Müllerin in de Munt.

FotoHet repertoire van Georg Nigl lijkt vooral verankerd in twintigste-eeuwse en hedendaagse muziek. In de Munt zong hij bijvoorbeeld in Dusapins Passion en later dit seizoen komt hij nog terug in Penthesilea en Jakob Lenz.

Dat onbekende en modernere repertoire heeft het twijfelachtige voordeel dat het daarmee iets gemakkelijker is om vocale onvolkomenheden te verbergen. Bij Schubert is dat quasi onmogelijk. Nigl lijkt geen antwoord te hebben op de vraag hoe hij zijn passagio-noten moet zingen zonder te forceren, wat in liederen als Ungeduld en Mein! pijnlijk duidelijk werd. Hij slaagt er wel in om een soort piano te zingen, maar dan duikt er een vreemd vibratootje op alsof zijn stemplaatsing niet helemaal juist is. Op den duur begint dan ook zijn intonatie te rammelen met als triest hoogtepunt zijn vertolking van Eifersucht und Stolz.

Puur vocaal bleven er dus zeker nog veel wensen open. Maar interpretatief heeft hij wel interessante ideeën. Hij begint de cyclus bijvoorbeeld als een gespierde molenaarsknecht. In plaats van fris en speels de lust van het rondzwerven te bezingen in Das Wandern, horen we bij Nigl één brok opgekropte woede. Hij heeft waarschijnlijk net bij een andere molenaarsdochter een blauwtje gelopen. Als hij dan weer een molen ziet in Halt!, komt al die frustratie weer boven. De vermoede liefde van de nieuwe molenaarsdochter vijlt de ruwe kantjes van zijn gemoed wel weer af. De dialogen met het beekje zijn dan ook passend intiem.

Georg Nigl had trouwens heel de tijd de partituur voor zich staan. In de eerste liederen deed hij nog een poging om toch contact te maken met het publiek. Maar zeer snel wordt de aantrekkingskracht van de partituur te sterk, zodat hij het grootste deel van de cyclus gekluisterd is aan de noten. Als bisnummer herhaalde hij de laatste strofe van Des Baches Wiegenlied, dat hij "ook altijd voor zijn zoontje zingt"... wat weinig geloofwaardig is als hij daarvoor toch ook weer de partituur moet bovenhalen.

Publicatie: maandag 12 januari 2015 @ 22:33
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen