ti guarda dal Grande Inquisitor

Georg Nigl in de Munt

Het muzikale jaar is weer van start gegaan en meteen met een zeer klassiek liedrecital. Bariton Georg Nigl en pianist Eric Schneider brachten Die schöne Müllerin in de Munt.

FotoHet repertoire van Georg Nigl lijkt vooral verankerd in twintigste-eeuwse en hedendaagse muziek. In de Munt zong hij bijvoorbeeld in Dusapins Passion en later dit seizoen komt hij nog terug in Penthesilea en Jakob Lenz.

Dat onbekende en modernere repertoire heeft het twijfelachtige voordeel dat het daarmee iets gemakkelijker is om vocale onvolkomenheden te verbergen. Bij Schubert is dat quasi onmogelijk. Nigl lijkt geen antwoord te hebben op de vraag hoe hij zijn passagio-noten moet zingen zonder te forceren, wat in liederen als Ungeduld en Mein! pijnlijk duidelijk werd. Hij slaagt er wel in om een soort piano te zingen, maar dan duikt er een vreemd vibratootje op alsof zijn stemplaatsing niet helemaal juist is. Op den duur begint dan ook zijn intonatie te rammelen met als triest hoogtepunt zijn vertolking van Eifersucht und Stolz.

Puur vocaal bleven er dus zeker nog veel wensen open. Maar interpretatief heeft hij wel interessante ideeën. Hij begint de cyclus bijvoorbeeld als een gespierde molenaarsknecht. In plaats van fris en speels de lust van het rondzwerven te bezingen in Das Wandern, horen we bij Nigl één brok opgekropte woede. Hij heeft waarschijnlijk net bij een andere molenaarsdochter een blauwtje gelopen. Als hij dan weer een molen ziet in Halt!, komt al die frustratie weer boven. De vermoede liefde van de nieuwe molenaarsdochter vijlt de ruwe kantjes van zijn gemoed wel weer af. De dialogen met het beekje zijn dan ook passend intiem.

Georg Nigl had trouwens heel de tijd de partituur voor zich staan. In de eerste liederen deed hij nog een poging om toch contact te maken met het publiek. Maar zeer snel wordt de aantrekkingskracht van de partituur te sterk, zodat hij het grootste deel van de cyclus gekluisterd is aan de noten. Als bisnummer herhaalde hij de laatste strofe van Des Baches Wiegenlied, dat hij "ook altijd voor zijn zoontje zingt"... wat weinig geloofwaardig is als hij daarvoor toch ook weer de partituur moet bovenhalen.

Publicatie: maandag 12 januari 2015 @ 22:33
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Parijs 2018-2019

Met drie operahuizen is Parijs één van de drukkere operasteden van Europa. De Opéra National de Paris heeft volgend seizoen weer een uitgebreide programmatie, weliswaar met een paar regisseurs die ik probeer te vermijden... De Opéra Comique is voorlopig iets minder interessant dan in de voorgaande seizoenen.

Toekomstmuziek, 20-8-2018 18:01
1 opmerking

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
2 opmerkingen

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen