ti guarda dal Grande Inquisitor

IMKEB 2014 - Halve finale, dag 1

De halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd is van start gegaan. Acht kandidaten passeerden deze namiddag en avond de revue. En alhoewel de keuze van hun programma grotendeels vrij is, brengen ze bijna allemaal toch een gevarieerde menu van opera, oratorium en lied. Daarenboven doen ze dat allemaal in drie of meer verschillende talen. Deze eerste dag had een paar verrassingen in petto. Sommige zangers bevestigden hun prestatie van de eerste ronde, maar een paar deden dat niet.

FotoAude Extrémo (mezzo, Frankrijk, 30) moest onverwacht als eerste beginnen aangezien de pianist van de eerste kandidate vast zat in de file ten gevolge van de "20 km van Brussel". Ligt het daaraan, of had ze haar programma niet goed ingedeeld... feit was dat het virtuoze begin van Handels Naufragando via per l'onde, dat vooral haar laag register solliciteerde, nauwelijks tot achteraan de zaal droeg. In Sesto's Parto, parto zat haar stem wel goed, maar ze kon me moeilijk overtuigen van waar de aria over ging. Ze begon mooi melancholisch aan Paulines lied Podrougui milye uit "Pikovaya Dama", maar het probleem van de eerste ronde - dat ze achter elke hoge noot een uitroepteken zet - begint weer stilaan haar lijn te verstoren. Desalniettemin wist ze Rimsky-Korsakovs lied Redejet oblakov goed op te bouwen. Voor een vertellende interpretatie van Dalila's Printemps qui commence zat haar laag register ondertussen wel goed. Maar de keuze van Wenn dein Mütterlein uit Mahlers "Kindertotenlieder" was een vergissing.

FotoAnna Gorbachyova (sopraan, Rusland, 28) gaf een lichtjes zenuwachtige indruk. In Mozarts Al destin, che la minaccia uit "Mitridate" klonk haar stem enigszins sirene-achtig, maar in de loop van de aria werd haar stem wel stelselmatig beter. Het parlando dat ze gebruikte in Tariverdiev 15 Boys droeg ook niet echt. Ze ging verder in het liedgenre, echter met weinig succes. Daarvoor is haar uitspraak benedenmaats, zowel in het Duits van Strauss' An die Nacht en nog meer in drie liederen uit Poulencs "Fiançailles pour rire". Het voordeel van te eindigen met Handel, is dat de muziek op zich al meeslepend is. Maar de coloraturen van Tu solcasti il mare infido waren aan de dunne kant en trillers waren nergens te bekennen.

FotoJodie Devos (sopraan, België, 25 jaar) begon in het Duits met de drie disciplines. Ze zingt Preist des Erlösers Güte uit Beethovens "Christus am Ölberge" in aanvaardbaar Duits. Op dat moment piepen haar allerhoogste noten nog wat, maar dat zal zeer snel opgelost geraken. In Mozarts Da schlagt die Abschiedsstunde uit "Der Schauspieldirektor" stralen haar hoge noten met een schitterende glans. Uit Strauss' liedoeuvre volgende twee liederen, Ich schwebe en Kling!, die redelijk waren. Maar Debussy's Apparition was dan wat slordig. Hoedanook geeft Jodie Devos niet de indruk van een rasechte liedzangeres te zijn waar ik een hele avond naar zou willen luisteren. Maar haar opera-repertoire is des te boeiender. In Gilda's Caro nome zweefde ze uitstekende hoge noten. En voor de eerste keer deze wedstrijd hoorden we Olympia's Les oiseaux dans la charmille. Ze bracht dat in een klassieke choreografie (met de even traditionele hulp van haar pianist om haar terug op te draaien) en met veel charme, uitzonderlijke dictie en meer warmte dan wat men gewoonlijk hoort in Hoffmanns pop.

FotoEmoke Baráth (sopraan, Hongarije, 28 jaar) is een zangeres die van mij wel gerust een heel liedrecital mag volzingen. Ze heeft een superieure muzikaliteit, een uitstekende dictie en de intelligentie om elk woord betekenis te geven. Ze opende met Schuberts Im Frühling waar al deze kwaliteiten in overdaad aanwezig waren. Maar ook Mozarts Exsultate Jubilate benadert ze op een gelijkaardige wijze, door het "Tu virginum coronam" ook als een relevante liedtekst te behandelen. Daarna volgde een even spittante "Alleluia". Debussy's Le jet d'eau was dan weer middelmatig. Uit het operarepertoire zong ze Oh, quante volte met een doorleefd Eccomi-recitatief en zuivere belcantolijnen. Ze eindigde met haar landgenoot Bartok en diens Székely lassů, waarvan ze perfect de sfeer wist over te brengen.

FotoSarah Laulan (mezzo, Frankrijk, 29 jaar) liet zich in de eerste ronde opmerken door haar origineel programma. In de halve finale doet ze daar nog een schepje bovenop door een echt samenhangend recital te bedenken dat niet zou misstaan op een Halloween-concert. Haar techniek kent nauwelijks beperkingen, waardoor al haar aandacht naar de vertolking en de expressie kan gaan. Ze begon met Duparcs Le galop als een huiveringwekkend horror-verhaal. Daarbij legt ze goede accenten en creëert zo textuur in het lied. Ook Brahms' Wie rafft ich mich auf in der Nacht wist ze van begin tot eind spannend te houden. Daarna volgde een lijzige en trage uitvoering van Notch, spuskaisa skoreď uit "Prins Igor". Haar expressieve mogelijkheden bereikten een hoogtepunt in Poulencs Je nommerai ton front. De verontwaardiging van Juno in Hence Iris, hence away uit "Semele" zorgde een moment voor wat ontspanning. En na Shostakovitch' Kolybel'naja volgde een onvoorstelbare staaltje van inleving met Afraid, afraid uit Menotti's "The medium" waarbij je haar ging rechtstaan.

FotoMeghan Lindsay (sopraan, Canada, 28 jaar) bracht ook een homogeen programma waarin vooral pijn en smart centraal stonden. In de eerste ronde had ze een zeer goede indruk nagelaten, maar nu leek ze wel een andere zangeres te zijn. Haar stem had bij het begin van Parto, m'affretto uit "Lucio Silla" zelfs nog een lichte aciditeit. Maar ze wist goed de emoties van Giunia weer te geven met ook zuivere loopjes. Weichet nur, betrübte Schatten uit Bachs "Hochzeitskantate" was een dieptepunt. Het feit dat ze dit met een partituur zong is niet zo belangrijk, wel dat er nauwelijks variatie in haar expressie zat en dat haar Duits ook beter zou mogen. Lúa descolorida uit Golijovs "La pasión según San Marcos" begon niet helemaal zuiver, maar hier was er tenminste weer enige tekstinterpretatie. Maar het was wachten tot haar slotaria - Marenka's Och, jaky zal ? uit "De verkochte bruid" - dat ze haar stem teruggevonden had... maar dat was ruim te laat.

FotoHyesang Park (sopraan, Korea, 25 jaar) was in de eerste ronde voor mij de beste Koreaanse sopraan. In de halve finale gaat ze op datzelfde elan verder. Haar stem klinkt fantastisch mooi en groot. Ze heeft wel de gewoonte om alles, maar dan ook alles, met gebaren uit te beelden. Voor doven en slechthorenden is dat misschien nuttig, maar voor anderen is het al snel overdreven. Over haar stijlgevoel betreffende Purcells Music for a while, wat ze met veel emotie vertolkte, valt te discuteren. Strauss' Ich trage meine Minne kreeg - net zoals haar Strauss-lied in de eerste ronde - een operabehandeling in onverstaanbaar Duits. Rachmaninovs Ne poy, krasavitsa, pri mne was dan weer doortrokken van de tristesse. Obradors' Chiquitita la novia bracht ze met veel vuur en een gigantische stem. En haar versie van Musetta's wals Quando m'en vo is mogelijk de beste die we deze week al gehoord hebben. Daarna volgde een elegant Koreaans lied, Gopunguisang van ene Isang Yun. Ze eindigde met Quel guardo il cavaliere, zeer goed gezongen, maar theatraal slaan de stoppen door.

FotoCharles Dekeyser (bas, België, 27 jaar) had indruk gemaakt in de eerste ronde. Vandaag leek hij uitzonderlijk zenuwachtig, wat ook zijn effect leek te hebben op zijn stem. Af en toe bracht de plaatsing van zijn stem hem in moeilijkheden, maar daar stond tegenover dat zijn uitstekende dictie en mooie klank onaangetast bleven. Hij begon ingehouden aan Beethovens In questa tomba oscura. De lage noten van Kreutzers Faust-lied zaten nog niet goed. Schuberts Du bist die Ruh is onder alle omstandigheden een lastig lied. En het was hier dat de onzuiverheden echt duidelijk werden... vooral de kleine stijgende stapjes van 'von deinem Glanz allein erhe-ellt' waren niet zuiver. Met Mozarts Io ti lascio kon hij even wat doorzingen, maar toch zat ook hier soms een kikker in zijn keel. Don Quichottes serenade Quand apparaissent les étoiles was dan weer wel goed. Maar voor Sarastro en zeker Fiesco is het nog te vroeg.

Gemiddeld zouden de helft van de kandidaten van vandaag door mogen naar de finale. Wat mij betreft zijn Jodie Devos, Emoke Baráth en Sarah Laulan erbij. Hyesang Park houd ik nog even in beraad.

Publicatie: maandag 19 mei 2014 @ 0:48
Rubriek: Concert

Recent RSS feed

Juni 2017

De opera van Luik sluit het seizoen af met een herneming van Otello, terwijl Opera Vlaanderen het zelden uitgevoerde Sadko opvoert... spijtig genoeg enkel in Gent.

Toekomstmuziek, 27-5-2017 16:33
0 opmerkingen

Robert Holl in Zeist

Gisteren werd de tweede editie van het LiedFestival Zeist afgesloten. Op het podium twee volbloed Schubertianer... Robert Holl en Graham Johnson. Op het programma... Schuberts meesterwerk Winterreise.

Liedrecital, 22-5-2017 17:05
2 opmerkingen

Angelo Pollak en Karola Pavone in Zeist

Vanmiddag stond er een tweede duorecital op het programma van het LiedFestival Zeist met twee jonge zangers... de Oostenrijkse tenor Angelo Pollak en de Italiaanse sopraan Karola Pavone.

Liedrecital, 21-5-2017 23:16
0 opmerkingen

Robert Holl & Co in Zeist (2/2)

Het avondconcert gisteren was een soort "Abendunterhaltung" zoals ze ten tijde van Schubert georganiseerd werden (maar dan zonder puur instrumentale werken) en wat later zou uitgroeien tot de Schubertiades. Op het programma stonden meerstemmige liederen van Haydn, Mozart, Beethoven en Schubert. Een en ander werd enthousiast ingeleid door Maartje van Weegen, tevens ambassadrice van het LiedFestival Zeist.

Liedrecital, 21-5-2017 9:27
0 opmerkingen

Adčle Charvet, Raoul Steffani en Flott in Zeist

Deze namiddag stonden er twee liedrecitals op het programma van het LiedFestival Zeist. Eerst kregen we met de Franse mezzo Adčle Charvet en de Nederlandse bariton Raoul Steffani twee jonge zangers te horen. Ze wonnen vorig jaar respectievelijk het "Internationaal Vocalisten Concours Den Bosch" en het "Grachtenfestival Conservatorium Concours". In de late namiddag was het de beurt aan Dame Felicity en Graham Johnson.

Liedrecital, 20-5-2017 23:09
0 opmerkingen

James Gilchrist in Zeist

Op een festival is er vaak wel één of ander concert waar ik vooraf mijn bedenkingen bij heb. Op het LiedFestival Zeist was dat het geval voor het recital van James Gilchrist en Sholto Kynoch. Mijn verwachtingen werden spijtig genoeg bevestigd...

Liedrecital, 20-5-2017 9:42
0 opmerkingen

Master course voor liedduo's in Zeist

De drie eerste dagen van het LiedFestival Zeist waren gevuld met master classes voor zes liedduo's bestaande uit vier sopranen, twee baritons en uiteraard zes pianisten. Op de vierde dag werd de reeks afgesloten met een slotrecital door vijf van de zes duo's.

Liedrecital, 19-5-2017 21:38
0 opmerkingen

Henk Neven in Zeist

Ik had de Nederlandse bariton Henk Neven uiteraard al eerder gehoord, maar met zijn recital op het LiedFestival Zeist was het de eerste keer dat hij als liedzanger mijn pad kruiste... een ontdekking !

Liedrecital, 18-5-2017 23:24
0 opmerkingen

Robert Holl & Co in Zeist (1/2)

De locatie van het LiedFestival Zeist - een protestantse kerk - heeft Robert Holl geďnspireerd tot een vrij origineel programma met muziek op religieuze teksten voor het tweede recital van het festival.

Liedrecital, 17-5-2017 23:42
0 opmerkingen

Lenneke Ruiten in Zeist

Vorig jaar werd in Zeist een nieuw Liedfestival opgericht met Robert Holl als drijvende kracht. Ik heb dat toen gemist, maar dit jaar ben ik er wél bij in de kerk van de Evangelische Broedergemeente. Het thema dit jaar is "Schubert en zijn voorgangers". Het openingsrecital van Lenneke Ruiten en Thom Janssen paste daar perfect in met liederen van Haydn, Mozart en Schubert.

Liedrecital, 16-5-2017 23:25
0 opmerkingen