ti guarda dal Grande Inquisitor

Yevgenij Onegin in Kinepolis

De Met begon haar seizoen, én de cinema-uitzendingen, met een nieuwe productie van Yevgenij Onegin. De productie van Deborah Warner, in samenwerking met ENO, vervangt daarmee de amper vijftien jaar oude Carsen-productie.

Foto

De productie voelt heel klassiek aan, al worden er een paar beperkte vrijheden genomen met het libretto. Zo schrijft Tatiana haar brief niet in de intimiteit van haar slaapkamer maar in de veranda waar ze een paar uur eerder Onegin ontmoet heeft. De slotscène speelt zich buiten af in plaats van in Tatiana's boudoir. Naast de evocatie van een stemmige sneeuwavond, trekt dat ook een parallel met de duelscène... waar Onegin een eerste keer in de sneeuw "sterft" na het doden van Lenski, de tweede keer na de finale afwijzing door Tatiana.

De ook bij ons bekende actrice Fiona Shaw was verantwoordelijk voor de personenregie. Ze gaat voor subtiele - haast filmische - details die uitstekend werken op het grote scherm, maar die mogelijk verloren gaan in de zaal. De rol van Onegin krijgt daardoor bijvoorbeeld meer diepgang. In het eerste bedrijf is hij niet de arrogante of aggressieve zak zoals hij vaak afgebeeld wordt (herinner de Onegin-productie van Loy in de Munt). Zijn passies laaien pas hoog op in het laatste bedrijf. Het is eerder Lenski die zich niet kan beheersen en Olga, Traviata-gewijs, tegen de grond gooit na haar vermeende ontrouw. Tatiana valt ook op daar haar terughoudende vertolking. Bij haar zijn het vooral haar blikken die boekdelen spreken. Als ze Onegin in het laatste bedrijf terugziet, bliksemt ze hem haast neer met haar verzengende blik. Desalniettemin hebben zowel Onegin als Tatiana hun onvermijdelijk operamoment waarbij ze over de grond moeten rollen...

De Met heeft voor deze productie een bijna-ideale bezetting bij elkaar gebracht. Ik behoor dan wel niet tot de schare fans van Anna Netrebko, maar Tatiana is een rol die haar op het lijf gegoten zit en perfect in haar stem ligt. Haar briefscène was ontroerend, haar slotscène nobel. Ontroering was ook nooit ver weg tijdens Lenski's "Kuda, kuda". Piotr Beczala beschikt over de lyrische stem die ook de iets zwaardere momenten aankan. Mariusz Kwiecien zingt hoofdzakelijk een mooi fraserende Onegin, expressief blijft hij de eerste bedrijven wat op de achtergrond. Oksana Volkova zong een correcte Olga.

Het enige minpunt van de bezetting was de Gremin van Alexei Tanovitski. De helft van zijn liefdesaria zong hij blijkbaar in een toonaard die hij niet met dirigent Valery Gergiev afgesproken had. Zijn stem klinkt ook nooit echt mooi... er moeten toch betere bassen in het Mariinsky te vinden zijn ? De "oudere" dames werden dan weer uitstekend vertolkt door Elena Zaremba (Larina) en Larissa Diadkova (Filippyevna).

Publicatie: zondag 6 oktober 2013 @ 9:29
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Caroline Melzer in deSingel

Harawi, chant d'amour et de mort is een liedcyclus met twaalf liederen van Olivier Messiaen waar ik nog nooit van gehoord had. Sopraan Caroline Melzer en pianist Cédric Pescia voerden dit werk gisteren uit in deSingel, tegelijkertijd werd een kortfilm van Clara Pons geprojecteerd.

Liedrecital, 24-9-2017 10:25
0 opmerkingen

Manon Lescaut in Luik

De Waalse Opéra heeft gisteren haar seizoen gestart met de Puccini-klassieker Manon Lescaut. Het is verrassend dat ik deze opera in meer dan twintig jaar nog nooit in Luik gezien heb. De regie is uiteraard in handen van Stefano Mazzonis di Pralafera met Speranza Scappucci in de orkestbak.

Opera, 20-9-2017 17:23
1 opmerking

Sylvia Schwartz in deSingel

Van Juliane Banse tot Christiane Karg... sopranen die schitterend Lieder zingen, zijn er genoeg. Maar wat mij betreft, staat Sylvia Schwartz bovenaan als dé liedsopraan van het moment. Voeg daarbij nog de meesterliedpianist Wolfram Rieger en deSingel heeft een absoluut topduo om haar liedseizoen te openen.

Liedrecital, 17-9-2017 10:30
0 opmerkingen

Pinocchio in de Munt

Het aantal klassieke sprookjes dat tot opera verwerkt werd, is vrij beperkt met de twee Assepoesters en "Hans en Grietje". De meest recente opera van componist Philippe Boesmans en librettist Joël Pommerat is Pinocchio en heeft alles in zich om snel deel uit te gaan maken van het repertoire. De opera werd de afgelopen zomer gecreëerd op het Festival van Aix en is nu als co-productie in de heropende Munt te zien.

Opera, 13-9-2017 17:37
4 opmerkingen

Claron McFadden in deSingel

Honderd jaar geleden - meer exact op 15 oktober 1917 - werd Gretha Zelle, beter bekend als Mata Hari, in Vincennes geëxecuteerd door een vuurpeloton op verdenking van spionage. Reden voor Muziektheater Transparant om een productie aan haar te wijden onder de vorm van een theatraal liedrecital in een regie van Jean Lacornerie. De productie ging gisteren in deSingel in première.

Liedrecital, 9-9-2017 10:25
0 opmerkingen

September 2017

Het bespreekbureau heeft zijn intrek al genomen in de Munt. En op 5 september gaan de deuren weer open met de jongste Boesmans, Pinocchio, die eerder deze zomer op het festival van Aix gecreëerd werd in een regie van Joël Pommerat. Opera Vlaanderen opent het seizoen met de Korngold-rariteit Das Wunder der Heliane en met Puccini's Manon Lescaut staat in Luik een klassieker op het programma.

Toekomstmuziek, 20-8-2017 15:40
0 opmerkingen