ti guarda dal Grande Inquisitor

Manon Lescaut in de Munt (2/2)

Vandaag zag ik weer (een halve) Manon Lescaut, deze keer in de tweede bezetting die ook geplaagd werd door ziekte van de tenor...

Foto
foto © Karl Forster

Vorige week, moest Hector Sandoval de voorstelling nog redden. Ondertussen is hij ook ziek, maar hij zou toch proberen het einde van de voorstelling te halen. In tegenstelling tot bij Brandon Jovanovich, was het bij Sandoval vanaf de eerste noot duidelijk dat er iets mis was. In "Tra voi, belle, brune e bionde" klonk zijn volledig laag register hees. De rest van de stem was aanvankelijk nog redelijk. In het tweede bedrijf bleef van zijn legato niets meer over en neigde hij meer naar markeren dan zingen. Allemaal zeer pijnlijk, ook voor het publiek.

Amanda Echalaz was de tweede Manon. Haar stem heeft iets meer metaal in vergelijking met Eva-Maria Westbroek, waardoor ze vlot door het orkest zingt... maar daarmee is ook het beste gezegd. Ze zingt nooit met een constante homogene lijn. "In quelle trine morbide" klapte open en dicht als een accordeon en regelmatig flakkerde haar vibrato op. Haar hoogste noten zijn wel juist, maar als ze die forte moet zingen dan doet ze dat op een onorthodoxe manier met gespannen lippen en achteruit getrokken kin. Voor een nog jonge sopraan klinkt dat allemaal zeer beangstigend.

Het deel na de pauze heb ik gelaten voor wat het was en ik weet dus niet of Sandoval effectief het einde van de voorstelling gehaald heeft...

Publicatie: woensdag 6 februari 2013 @ 22:14
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Capriccio Première Portraits

Het Oostenrijkse platenlabel Capriccio is met "Première Portraits" een nieuwe reeks gestart. Hun doel is om jonge artiesten de kans te geven om een eerste CD op te nemen. Momenteel zijn er al zeven opnames uitgebracht, vier daarvan met Duitse liederen. Op één opname na, is Charles Spencer telkens de pianist.

CD's, 10-5-2018 14:43
0 opmerkingen

Mei 2018

Mei is een vrij rustige maand, onder andere omdat het Muntorkest de Elisabethwedstrijd moet begeleiden. Met de zomer in aantocht wordt de Landcommanderij weer omgebouwd tot een operazaal met dit jaar Il trovatore op het programma. Opera Vlaanderen brengt een nieuwe productie van La clemenza di Tito in een productie van Michael Hampe. In Luik spelen ze het vrij zelden uitgevoerde La donna del lago.

Toekomstmuziek, 1-5-2018 11:23
0 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (2/2)

De nieuwe Lohengrin-productie heeft voor de vier protagonisten twee bezettingen. Gisteren hoorde ik de eerste bezetting. Die is beduidend beter dan de tweede bezetting, al zijn er toch nog een paar zwakke punten.

Opera, 27-4-2018 11:39
3 opmerkingen

Opera Vlaanderen 2018-2019

Aviel Cahn heeft zijn laatste seizoen bij Opera Vlaanderen aangekondigd. Het is een seizoen waar verschillende namen uit het Cahn-tijdperk terugkeren. De Konwitschny-productie van La Juive is de enige herneming.

Toekomstmuziek, 24-4-2018 18:35
5 opmerkingen

Opéra Royal de Wallonie 2018-2019

Stefano Mazzonis di Pralafera en Speranza Scappucci hebben vandaag het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie voorgesteld. Het wordt weer een seizoen met het grote Italiaanse repertoire van Bellini en Rossini over Donizetti en Verdi tot Puccini en met een aantal opvallende zangers zoals Violeta Urmana, Ildebrando d'Arcangelo, Olga Peretyatko of Lawrence Brownlee. En bij de concerten krijgen we zomaar even Joyce DiDonato, Leo Nucci en Sonya Yoncheva...

Toekomstmuziek, 23-4-2018 23:32
7 opmerkingen

Siegfried in Düsseldorf

Der Ring am Rhein is met Siegfried bij zijn derde aflevering aanbeland. De productie van Dietrich W. Hilsdorf ligt volledig in de lijn van de vorige twee delen.

Opera, 23-4-2018 16:31
3 opmerkingen

Lohengrin in de Munt (1/2)

Na bijna 30 jaar programmeert de Munt weer een Lohengrin. Olivier Py is, na Dialogues des Carmélites, voor de tweede keer dit seizoen te gast als regisseur. Alain Altinoglu stond in de orkestbak.

Opera, 21-4-2018 8:41
2 opmerkingen