ti guarda dal Grande Inquisitor

IMKEB 2011 - Eerste ronde, dag 3

De derde dag van de eerste ronde zit er ook op en ondertussen zijn dus ook de 24 halve finalisten al gekend, maar daarover later meer. Eerst nog een overzicht van de prestaties van de laatste 28 kandidaten.

Majdouline Zerari (mezzo, 27 jaar, Frankrijk / Marokko) begon met twee contrasterende liederen van Montsalvatge. Ze schakelt goed over van "Chévere" naar het slaapliedje "Cancion de cuna para dormir a un negrito". Haar stem projecteert niet altijd even goed, als ze piano zingt wordt het soms meer een half parlando. Maar ze heeft wel een heel mooie stem. Dat werd duidelijker in Stéphano's "Que fais-tu, blanche tourterelle". Ze geeft een ondeugende vertolking met een beetje acteerwerk... en in haar enthousiasme breekt ze bij het verlaten van het podium een microfoon af.

Bae Heera (sopraan, 29 jaar, Korea) wordt best zo snel mogelijk vergeten. Ze heeft een typische leggiero-klank die wel mooi is, maar ze doet er heel weinig mee. Debussy's "Pierrot" is uiteraard onverstaanbaar. In "O luce di quest'anima" zingt ze wel een reeks loepzuivere hoge noten, inclusief een stratosferische in de slot-cadens.

Yete Queiroz (mezzo, 28 jaar, Frankrijk / Brazilië) kwam op in het meest luchtige kleedje dat je je kan voorstellen. Ze heeft een grote stem en met haar armen stevig in haar zij geplant, gooit ze al haar charmes in de strijd voor Concepcions "Oh, la pitoyable aventure". Voor Donizetti gaat ze ontspannen tegen de piano leunen, en zingt ze een flirterige "Il segreto per esser felice"... wat eigenlijk beter bij de Ravel past.

Catherine Daniel (mezzo, 27 jaar, Canada) begon met een (h)eerlijke Handelvertolking van "O thou that tellest good tidings to Zion". Berlioz' "Villanelle" ligt minder goed in haar stem en er wordt een onstabiel vibrato hoorbaar.

Sonja Saric (sopraan, 20 jaar, Servië) is de jongste kandidate, waardoor ze ongetwijfeld zal kunnen rekenen op een jeugdigheidsbonus. Ze zong "Caro nome" met een 'bocca ridente' waardoor ze meteen uitstraling heeft. Haar stem is gigantisch maar ze zingt nog te veel de noten en te weinig de muziek. Maar ze is nog jong en kan over drie, zes of negen jaar nog eens proberen.

Bianca Koch (sopraan, 29 jaar, Duitsland) heeft een volle lyrische sopraanstem met een mooie en stevige hoogte. Ze kon al overtuigen met Chimènes "Pleurez mes yeux". Agathes aria "Leise, leise" was schitterend. Ze wisselt vlot van de ene emotie naar de andere. Ze is de enige kandidaat die me tot tranen toe kon ontroeren... Meer moet dat niet zijn.

Emilie De Voght (sopraan, 27 jaar, België) slaagt erin om het onmogelijke Strauss-lied "Amor" verstaanbaar te houden. Amina's "Care compagne" benadert ze heel voorzichtig in de hoogte. Ze zingt veel piano maar daardoor zit er ook weinig structuur in haar vertolking. Af en toe valt heel de zaak stil met net te lange pauzes die op den duur niet meer dramatisch geladen zijn. Ze had ook haar claque meegebracht die net voor haar optreden de zaal binnenkwamen om haar aan te moedigen en meteen erna terug weggingen. Dat is trouwens een algemeen probleem, dat er constant mensen binnen en buiten lopen...

Vera Girginova (sopraan, 28 jaar, Bulgarije) staat technisch sterk maar is interpretatief redelijk een-dimensionaal. Zo blijft ze in "Bel raggio lusinghier" constant binnen één smalle expressieve band en zingt ze met onderbroken coloraturen die geen organisch deel uitmaken van de rest van de aria.

Meghan Lindsay (sopraan, 25 jaar, Canada) heeft weinig karakter, maar wel wat metaal, in haar stem. Ze rondt de frases van "Or sai chi l'onore" niet altijd mooi af. Als Rusalka is ze slaapverwekkend, maar ze eindigt luid en snerpend waardoor iedereen meteen terug wakker schiet.

Irina Ioana Baiant (sopraan, 21 jaar, Roemenië) is maar een paar maanden ouder dan Sonja Saric, maar ze heeft een veel betere stem. Ze zong een mooie "Regnava nel silenzio", zij het iets te larmoyant naar mijn smaak.

Ahn Dae Hyun (bariton, 29 jaar, Korea) valt als bariton door de mand als de Nozze-graaf met een onbestaand laag register in "Hai già vinta la causa". Zijn timbre is wel mooi, maar hij doet veel te weinig met de aria. Ook "Die Macht des Zepters" uit Zar und Zimmerman was veel te monotoon.

Cho Joo Hyun (sopraan, 28 jaar, Korea) zong een weinig inspirerende "Welche Labung für die Sinne" uit Die Jahreszeiten. Haar Duits is degelijk, maar ze is onzeker aan de beide uiteinden van haar stem. In Micaela's aria "Je dis que rien ne m'épouvante" laat ze een ronde stem horen, maar met ongecontroleerde uithalen in de hoogte.

Elena Galitskaya (sopraan, 28 jaar, Rusland) klonk aanvankelijk wat klein, maar haar stem bloeide heel snel open. Marfa's aria uit Bruid voor de tsaar kreeg een verfijnde en delicate vertolking. "Quel guardo il cavaliere" hebben we al vaker gehoord op het concours, maar zij klonk als een perfecte Norina, spittant en met humor.

Carlotta Gomiero (sopraan, 26 jaar, Italië) heeft een prutsstem met een lelijk vibrato, beperkte projectie en zonder charme. Zelfs in een Italiaanse opera-aria gaat ze slordig om met haar eigen taal.

Nikola Diskic (bariton, 28 jaar, Servië) heeft een grote stem, alhoewel zijn forte in "Revenge, Thimotheus cries" regelmatig naar het brullen neigt. Voor Posa's sterfscène heeft hij wel het gewicht, maar niet de fantasie. "Per me giunto" en "O Carlo, ascolta" klinken identiek. Maar misschien dat hij nog niet weet dat Posa tussen die twee delen doodgeschoten wordt...

Leah Gordon (sopraan, 29 jaar, Canada) zong "Ah, je veux vivre" met een innemende glimlach en een mooie hoogte. Ze bracht ook de beste "Regnava nel silenzio" van de wedstrijd. Vooral in het eerste deel vertolkte ze goed de terreur die haar achtervolgt. Haar coloraturen lijken wel meer op tussendoortjes die niet geïntegreerd zijn in de rest.

Sébastien Parotte (bariton, 27 jaar, België) was er drie jaar geleden ook al bij. Om onbegrijpelijke redenen haalde hij toen de halve finale. De kans dat hij dit jaar met grotendeels dezelfde jury weer de halve finale haalt, is een bijna-zekerheid. Maar ik hoor eigenlijk niets waarom hij daar zou thuishoren. In Aleko's aria klinkt hij wel bassig, maar hij vermaalt de tekst. Zijn Italiaans in "Tutto è disposto" is nauwelijks beter. Ik vind hem nog altijd een keelzanger met een rammelende techniek.

Het viel trouwens ook op dat hij Philippe Riga, een van de wedstrijdpianisten, als vaste begeleider had uitgekozen. Volgens het reglement is dat om evidente redenen niet toegelaten. Maar sinds het debacle rond het verplicht werk weten we dat ze hun eigen reglement niet al te nauw nemen... en zeker voor een zanger van de Muziekkapel valt er wel iets te regelen.

Julia Westendorp (sopraan, 28 jaar, Nederland) was gisteren ziek en kon gelukkig vandaag nog een plaatsje krijgen in het schema. Ze zong Rachmaninovs "Ne poy, krasavitsa, pri mne" met een warme sopraan. Ze is een expressieve liedzangeres die kan ontroeren. In Zaides "Ruhe sanf, mein holdes Leben" is eenvoud troef. Een heel mooie zangeres.

De avondsessie leek wat op een tweede zit. Vier van de tien zangers hebben in 2008 ook meegedaan en sneuvelden toen in de eerste ronde.

Takahashi Sayaka (sopraan, 28 jaar, Japan) begon met "Padre, germani, addio". Haar vertolking was niet zo doorleefd als die van Alina Yarovaya. Puur vocaal is het wel mooi, maar daar houdt het dan ook op. "Je suis encore tout étourdie" klonk identiek.

Antonia Radneva (sopraan, 29 jaar, Bulgarije) klinkt meer als een mezzo dan als een sopraan, ook haar hoogte klonk aanvankelijk wat precair in "Nun beut die Flur" uit Die Schöpfung. Marguerites Juwelenaria heeft wel een paar hoge noten, maar ook daar was er soms een intonatieprobleempje. In het algemeen kwam ze niet boven de middelmaat uit.

Irina de Baghy (mezzo, 29 jaar, Canada / Frankrijk) heeft een donkere stem die als een tanker heel traag kan manoeuvreren, wat wel problematisch is in Rossini... al is het dan Arsaces "In si barbara". Ze was met Concepcions aria niet zo sexy als Yete Queiroz, maar het klonk wel veel authentieker als Ravel.

Yang Yena (sopraan, 29 jaar, Korea) zong een zenuwachtige "Ruhe sanft, mein holdes Leben" die enkel mooi klonk, zonder bijkomende dimensie. Lakmés Klokjesaria past wel perfect bij haar heldere belletjesstem waarmee ze dit als een vocaal hoogstandje brengt.

Geneviève Lévesque (mezzo, 29 jaar, Canada) kon geen emotie losweken met "Ich bin der Welt abhanden gekommen", alhoewel haar stem wel goed is maar misschien nog wat maturiteit mist voor dit grootse lied. Ze mist ook de monumentaliteit voor "Acerba voluttà". Maar ik heb wel de indruk dat ze potentieel heeft.

Stanislas de Barbeyrac (tenor, 27 jaar, Frankrijk) zong met een homogene stem Duparcs "L'invitation au voyage". Het was echter een vergissing om Max' "Durch die Wälder" uit Der Freischütz te zingen. Die aria ligt niet comfortabel in zijn stem. Hoe verder hij geraakt, des te meer zijn adem luidruchtiger wordt om met een zwak slot te eindigen.

Elizabeth Zharoff (sopraan, 25 jaar, USA) heeft een van de beste stemmen van het concours. Ik kende Barbers "Nuvoletta" niet echt, maar het is een heel gevarieerd lied waarin ze al haar kunnen kan etaleren. Daarna blies ze me weg met een schitterende "Martern aller Arten". Konstanzes aria staat ook op haar finale-programma. Ik kijk er nu al naar uit...

Stephanie Lewis (mezzo, 29 jaar, UK) heeft ook een grote stem, waarmee ze eerst Siébels "Faites-lui mes aveux" zong. "Smanie implacabili" was ook meesterlijk als ze afwisselend woede en ontgoocheling uitdrukt.

Son Gaseul (sopraan, 29 jaar, Korea) gaf een saaie vertolking van "Depuis le jour" met een omfloerste hoogte. In Konstanzes "Ach ich liebte, war so glücklich" klapt haar hoogte verder in en klinkt ze genepen. Ik zag de Schmerz wel op haar gezicht, maar hoorde ze niet.

Lee EungKwang (bariton, 29 jaar, Korea) heeft een Slavische klank voor Tchaikovsky's "Serenade Don-Zhuana", waarin hij vooral de donkere kant van Don Juan evoceert. Hij heeft de juiste Verdi-kleur voor "E sogno ? o realta ?" maar daarmee alleen is hij nog geen Verdi-bariton. Bij momenten zingt hij te hectisch en zijn stijlgevoel is ook ver weg.

Daarmee hebben we ze allemaal gehoord. Mijn laatste acht kandidaten voor de halve finale zijn:

Publicatie: zondag 8 mei 2011 @ 2:33
Rubriek: Concert

Recent RSS feed

Het sluwe vosje in het Muntpaleis

Christophe Coppens heeft zijn operadebuut gemaakt als regisseur met Het sluwe vosje. Het is op zich wel een mooie en onderhoudende productie geworden, maar één die eigenlijk weinig te maken heeft met Janaceks opera.

Opera, 26-3-2017 8:44
1 opmerking

De Munt 2017-2018

Derde keer, goede keer ? Na pogingen met "Béatrice et Bénédict" en "De gouden haan" zullen de deuren van de Munt in september hopelijk weer openzwaaien met Pinocchio, de nieuwste Boesmans-opera die deze zomer in Aix gecreëerd zal worden.

Toekomstmuziek, 25-3-2017 15:08
1 opmerking

Elias in Antwerpen

Het was gisteren de derde keer dat ik in de nieuwe Koningin Elisabethzaal was. Naast nog een aantal onafgewerkte elementen in de inkomhal is de klimaatinstallatie een belangrijk probleem. Gisteren was het weer snikheet in de zaal... en het is nog maar maart. De opvoering van Mendelssohns Elias door het Collegium Vocale onder leiding van Philippe Herreweghe voldeed ook niet helemaal aan de verwachtingen.

Oratorium, 25-3-2017 8:25
0 opmerkingen

Agrippina in Antwerpen

De Agrippina-productie van Mariame Clément ging vijf jaar geleden in première in Gent. Eindelijk heeft deze productie de weg naar Antwerpen gevonden. Ze hoort nog altijd tot één van de beste producties van Opera Vlaanderen van de afgelopen jaren en is een absolute aanrader... ondanks het vroege beginuur en late einduur.

Opera, 24-3-2017 17:09
0 opmerkingen

Jérusalem in Luik

Het aantal vroege Verdi-opera's dat je regelmatig kan horen, is op één hand te tellen. Naast Nabucco en Macbeth kom je af en toe eens een Attila of een Ernani tegen... en dan meestal nog concertant. Het is dan ook meer dan lovenswaardig dat de Luikse Opera Jérusalem op het programma gezet heeft.

Opera, 22-3-2017 8:57
6 opmerkingen

Matthäus-Passion in het PSK

Ik heb zelden zoveel Nederlands horen spreken in het PSK. De Matthäus-Passion waarin ik gisteren verzeild geraakte, leek meer op een voorstelling voor familie en vrienden van het Octopus Kamerkoor en Le Concert d’Anvers... uiteraard onder de leiding van Bart Van Reyn. De zaal zat ook maar halfvol met allemaal lege balkons.

Oratorium, 18-3-2017 9:27
0 opmerkingen

Hertog Blauwbaards burcht in Antwerpen

Het Orchestre Philharmonique Royal de Liège was gisteren te gast in de Koningin Elisabethzaal voor een uitvoering van Hertog Blauwbaards burcht onder leiding van Christian Arming, voorafgegaan door het Adagio uit Mahlers Tiende.

Opera, 12-3-2017 9:43
3 opmerkingen

Pénélope in het PSK

We moeten blij zijn met elke Franse opera die door onze operahuizen geprogrammeerd wordt, zeker als het een onbekend juweeltje als Faurés Pénélope is... zelfs al is het "maar" concertant. Gisteren hoorde ik een uitstekende uitvoering met het Muntorkest onder leiding van Michel Plasson.

Opera, 1-3-2017 16:35
1 opmerking

Lucifer in Antwerpen

Het zou van 1984 geleden zijn - bij de 150ste verjaardag van Peter Benoit - dat Lucifer laatst opgevoerd werd. Gisteren was Benoits oratorium opnieuw te horen in de Koningin Elisabethzaal met deFilharmonie onder leiding van Bart Van Reyn.

Oratorium, 26-2-2017 10:35
0 opmerkingen

Maart 2017

Maart wordt een goedgevulde operamaand. Bij Opera Vlaanderen verhuist Simon Boccanegra naar Gent en hernemen ze in Antwerpen Agrippina in de productie van Mariame Clément die vijf jaar geleden in Gent te zien was. In Luik brengen ze met Jérusalem een Verdi-rariteit, terwijl de Munt een versie van Janaceks Het sluwe vosje opvoert onder de naam "Foxie!"...

Toekomstmuziek, 24-2-2017 18:59
3 opmerkingen